Vacciner

Centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE-vaccine)

Pris pr. Dose: kr. 525,-

Denne vaccine kræver flere doser. Læs mere under vaccinedosis

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her.

Tick-borne encephalitis (TBE) er en alvorlig hjernebetændelse, som skyldes et virus der overføres af skovflåter. Sygdommen forekommer i skov- og græsklædte områder i Skandinavien, Baltikum, Rusland og Sibirien, på Balkan og i visse dele af Tyskland, Østrig, Sverige og Danmark. TBE kaldes også Central Europæisk Hjernebetændelse, Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME) og Russian Summer Spring Encephalitis (RSSE).

TBE-Virus’ Livscyklus

TBE virus findes hos rådyr, mus og husdyr, f.eks. katte, og kan overføres til skovflåter, når disse bider og suger dyrenes blod. Dernæst kan flåten ved et nyt bid overføre virus til mennesker. Smitte fra menneske til menneske sker ikke. De fleste tilfælde med TBE Virus ses i perioden april til november hvor skovflåterne er aktive.

Risikoen for at får TBE afhænger af varighed af ophold i områder med TBE, udendørs aktiviteter og alder. Personer der opholder sig i endemiske områder og har fritidsaktiviteter, som jagt, orienteringsløb, campering, vandreture, cykling, kano- og kajakture, hvor man bevæger sig udenfor stier og færdes i skov eller krat har risiko for at blive smittet med TBE virus. Skovarbejdere, landmænd og militærpersonale har en erhvervsmæssig risiko for at få TBE.

TBE Smitte i Danmark

I perioden 2017-2019 blev der i Danmark påvist i alt 27 tilfælde af TBE. De fleste tilfælde (11) var blevet smittet i Sverige, tre var smittet på Bornholm, syv i Danmark udenfor Bornholm og seks patienter var blevet smittet uden for Skandinavien i kendte endemiske områder som Baltikum, Tjekkiet, Østrig og Polen.

Specifikke Områder for TBE i Danmark

Der er set tilfælde med smitte af TBE i Nordsjælland, Gribskov, Harreskov, Bornholm, Tokkekøb Hegn og Tidsvilde Hegn

Vaccinen indeholder inaktiveret virus.

Rejsende anbefales vaccination mod TBE ved længerevarende ophold i lokalområder, hvor TBE forekommer, fx i Øst- og Centraleuropa, Sverige samt på Bornholm. Specielt ved særlig udsættelse som orienteringsløb, skovarbejde, vandreture på tværs af landskabet inkl. jagt, campering i skovområder eller lignende fritidsaktiviteter.

 

Der gives i alt tre doser med et anbefalet interval på 1 til 3 mdr. mellem første og anden dosis. Tredje dosis er en booster, som gives mellem 5 og 12 måneder efter anden vaccination. Efter fuldført grundvaccination opnås 3 års beskyttelse.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi overfor et eller flere af indholdsstofferne f.eks. æg. I tvivlstilfælde henvises til egen læge.

Vaccinen kan gives til gravide og ammende.

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber.

kr. 525,-

Bliv vaccineret mod TBE
TBE forekommer ved en virus, der kan give en infektion i hjernen og rygmarven. Det opstår, hvis du bliver bidt af en flåt, der er inficeret med TBE-virussen. Bliver du smittet med TBE kan det være meget ubehageligt.

Derfor bør du overveje at blive vaccineret med TBE vaccine, hvis du bor i skovområder eller skal rejse til et land med risiko for at blive smittet med TBE-virus. Hos Danske Lægers Vaccinations Service kan du blive vaccineret med TBE vaccine ved en klinik nærmest dig.

Hvad er TBE?
TBE er en forkortelse for Tick Borne Encephalitis og er ligeledes kendt under navnet Centraleuropæisk Hjernebetændelse. Den forekommer i skov-og græsklædte områder i det centrale Europa – blandt andet Skandinavien, Baltikum, Rusland og Sibirien.

Sygdommen bliver overført ved bid af skovflåter, der har TBE-virus. Sygdommen kan være smertefuld. Det er kun sjældent, at du får kroniske skader ved smitte med TBE, men du kan risikere at få skader som nedsat hørelse og koncentrationsbesvær.

Hvilke symptomer er der på TBE?
Er du blevet smittet med TBE-virus, går der ofte 10 til 14 dage, før du oplever symptomer på sygdommen. Der er ikke nogen behandling af TBE, når du først er smittet, men den går som regel over af sig selv. Følgende symptomer er hyppige ved TBE:

  • Træthed
  • Feber
  • Muskelsmerter og kramper
  • Kraftig hovedpine
  • Svimmelhed
  • Opkast
  • Nakkestivhed

Forebyg TBE med vaccine
Du kan forebygge smitte med TBE ved en effektiv vaccine. Du bør særligt overveje TBE vaccinen, hvis du bor i et skovområde, hvis din arbejdsplads ofte er i et skovområde eller du ofte dyrker sport og andre aktiviteter i skoven.

TBE vaccinen har en beskyttelsestid på tre år. Hvis du ønsker at blive vaccineret, kan du nemt bestille tid online hos Danske Lægers Vaccinations Service. Vi består af 250 kompetente læger og sygeplejersker med klinikker over hele Danmark, så book en tid hos din nærmeste klinik, og bliv beskyttet mod TBE-virus.

Hvordan undgår du at få TBE?
Udover at blive vaccineret mod TBE, kan du også selv forsøge at undgå at blive smittet med TBE. Du kan blandt andet beskytte dig mod bid fra en skovflåt ved at dække hele kroppe med tøj, hvis du befinder dig i et skovområde. Her kan du dække dig med:

  • Bluse med lange ærmer
  • Bukser
  • Sokker
  • Gummistøvler

Tjek altid dig selv og børn efter for flåter – bag ørerne og på varme og fugtige områder. Flåter lader sig nogle gange stoppe af elastikken i underbukserne, så tjek også her.

Er du allerede blevet bidt af en skovflåt, anbefaler vi, du fjerner hele flåten hurtigst muligt med en pincet. Her skal du fjerne den med roterende bevægelser. Du skal ligeledes tjekke dig selv for flåter med jævne mellemrum, når du befinder dig i et skovområde.

Hvilke bivirkninger er der ved TBE vaccinen?
Hvis der forekommer bivirkninger ved TBE-vaccinen er de almindelige og milde. Ligesom ved de fleste andre vacciner, kan du få milde bivirkninger, som hurtigt går over igen. De milde bivirkninger er typisk:

  • Rødme
  • Hævelse og ømhed på injektionsstedet
  • Utilpashed og feber

Er du allergisk overfor et eller flere af indholdsstofferne i vaccinen, bør du ikke blive vaccineret. Her skal du henvende dig til din praktiserende læge og få svar, hvis du er i tvivl om dette.

 

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 30-11-2023
Næste redigering d. 26-10-2024

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk