Vacciner

Helvedesild vaccine

Pris pr. Dose: kr. 1.520,-

Denne vaccine kræver flere doser. Læs mere under vaccinedosis

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Fra oktober 2021 er der kommet en ny vaccine på markedet. Shingrix er en ikke-levende vaccine, der giver over 90 % beskyttelse mod helvedesild og postherpetiske neuralgier hos personer over 50 år og personer over 18 år, der er i særlig risiko for at udvikle helvedesild. Vaccinen gives i to doser med 2 (2-6) måneders interval og beskytter nuværende i op til 10 år.

Helvedesild kaldes også herpes zoster og er et smertefuldt udslæt med små blærer, der skyldes skoldkoppevirus (varicella-zoster[1]virus). Har du som barn haft skoldkopper, kan du potentielt få helvedesild. For virus har gemt sig i dine nerverødder og kan blive reaktiveret, vandre ud langs en nerve til huden og medføre smerter og udslæt. Ofte er udslættet halvsidigt og bælteformet. Og som navnet antyder, kan smerterne være voldsomme. For op til 20 % vil helvedesild ramme ansigtets store følenerve og give udslæt på pande, næsetip og til tider hornhinden, hvilket kan medføre synstab. Er du over 50 år, kan helvedesild medføre langvarige nervesmerter (postherpetiske neuralgier), der kan vare måneder og år og være invaliderende. Samtidig øges risikoen for at få slagtilfælde med 30 %, et år efter at du har haft helvedesild. Selvom helvedesild kan behandles med antivirale midler og reducere udslæt og sygdomsforløb, kan nervesmerter ikke forebygges. Og du kan få det mere end én gang.

Shingrix® er en inaktiveret, rekombinant, adjuveret vaccine, der indeholder et overfladeprotein fra varicella zoster-virus (skoldkoppevirus).

Voksne over 50 år, som ønsker beskyttelse mod herpes zoster (helvedesild) og postherpetisk neuralgi (PHN), og voksne over 18 år med forhøjet risiko for helvedsild.

Vaccinen gives i to doser med 2 (2-6) måneders interval

Shingrix skal anvendes med forsigtighed til personer med trombocytopeni eller koagulationsforstyrrelser, da blødninger kan forekomme efter intramuskulær administration til disse personer

Da vaccinen er beregnet til personer over 50 år, bør vaccination af gravide eller ammende ikke forekomme.

Op til 10 år

De almindelige bivirkninger ved Shingrix® er reaktioner ved injektionsstedet såsom smerter, rødme og hævelse, træthed, kulderystelser og feber, muskelsmerter, hovedpine, bivirkninger i fordøjelsessystemet (fx kvalme, opkast, diarré og mavesmerter)

kr. 1.520,-

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 27-04-2022
Næste redigering d. 26-05-2023

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk