Human Papillomavirus (HPV)
Home » HPV
Human Papillomavirus (HPV) er en almindelig virus, hvor der findes over 200 forskellige typer og 14 af dem kan føre til udvikling af celleforandringer og i værste fald kræft! HPV overføres typisk via seksuel kontakt og mere end 80% af alle seksuel aktive bliver smittet med HPV en eller flere gange i løbet af deres liv.
Selvom man tidligere har haft en infektion, er man ikke immun, da man nemlig kan blive smittet med virussen flere gange i livet. Man har større risiko for at blive smittet med nye typer, hvis man har skiftende seksuelle partnere, men man kan også blive smittet, selvom man er i et fast forhold.
Kroppens immunforsvar bekæmper selv langt de fleste infektioner, men nogle gange bliver infektionen vedvarende. Selvom kroppen tidligere har været i stand til selv at bekæmpe virussen, er det ikke sikkert, at den kan det resten af livet. Risikoen for en infektion bliver vedvarende stiger med alderen fordi kroppens immunforsvar bliver svagere med alderen.
Voksne mænd og kvinder kan beskytte sig selv og hinanden mod HPV ved blandt andet at forebygge med en vaccination.
Tilskud
Sygeforsikring 'danmark' giver mellem 50%-75% i tilskud.
Læs mere her
Læs mere om vores priser her.
HPV rammer alle aldre...
uanset din alder.
Par kan smitte hinanden frem og tilbage...
selv hvis du har en fast partner.
Du kan blive smittet med HPV flere gange i livet...
selvom du tidligere har haft HPV.
Generelt om HPV
HPV er en meget almindelig virus der i nogle tilfælde kan fører til kræft, men med den rette forebyggelse kan risikoen for smitte og udvikling til alvorlige sygdomme reduceres markant. Selve infektionen kan ikke behandles, men immunforsvaret kan ofte bekæmpe den af sig selv. Dog kan nogle typer føre til kræft eller medføre kønsvorter, der kræver behandling. Forebyggelse gennem vaccination er den bedste beskyttelse mod de mest risikofyldte typer. Den anbefales primært til unge, inden de bliver seksuelt aktive, men voksne kan også have gavn af vaccination da den rammer i alle aldre, hvis man har intim kontakt med andre.
Da virussen smitter gennem mere end blot penetrativ sex, beskytter kondomer kun delvist, da virussen også kan overføres via hudområder, der ikke dækkes af kondomet. Yderligere smitter virussen også fra fingre til kønsdele og via oralsex og dybe kys. Den bedste strategi er derfor en kombination af vaccination, sikre sexvaner og regelmæssig screening for kvinder, som kan opdage tidlige celleforandringer i livmoderen.
Vigtigt at vide om HPV:
- Stiger risikoen for HPV med antallet af sexpartnere?: Ca. 80% af alle seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med infektionen en eller flere gange. Virussen er meget almindelig, og risikoen for smitte stiger, jo flere sexpartnere man har.
- Kan man blive behandlet for HPV? Infektionen kan ikke behandles, men den kan forebygges. Vaccination er den mest effektive forebyggelse mod de typer, der kan føre til kræft og kønsvorter.
- Kan man smitte andre, selvom man ikke har symptomer? Ja, selv uden symptomer kan du stadig smitte andre med virussen. Infektionen forbliver ofte ubemærket, hvilket gør det nemt at overføre virussen uden at vide det.
- Smitter HPV kun ved sex? Nej, infektionen smitter ikke kun ved sex. Virussen kan overføres gennem penetration, oralsex, tungekys samt ved hudkontakt mellem fingre og kønsdele.
HPV hos mænd og kvinder
HPV er en af de mest udbredte seksuelt overførte infektioner og kan smitte både mænd og kvinder. Selvom virussen ofte forsvinder af sig selv, kan visse typer af virussen øge risikoen for alvorlige sygdomme der i værste fald kan udvikle sig til kræft. Virussen kan overføres, selv når der bruges kondom, og der findes ingen behandling mod selve infektionen. Dog kan vaccination forebygge mod de fleste typer, der ofte fører til kræft og andre komplikationer.
HPV hos mænd
- Peniskræft
- Analkræft
- Mund- og svælgkræft
- Kønsvorter
-
HPV hos kvinder
- Livmoderhalskræft
- Analkræft
- Vulva- og vaginalkræft
- Mund- og svælgkræft
- Kønsvorter
Sådan gør du!
1.
Find en klinik
i nærheden af dig.
2.
Vælg en behandlingstype,
og book derefter en tid.
3.
Mød op i klinikken,
så tager vi os af resten.
Ofte stillede spørgsmål
Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.
Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?