Livmoderhalskræft (cancer cervicis uteri) er en ondartet sygdom, som udvikler sig i cellerne i livmoderhalsens overflade.

Forstadierne til kræft giver ingen symptomer. Kræft i livmoderhalsen kan medføre få pletblødninger mellem menstruationerne, samt blodigt udflåd eller blødning i forbindelse med seksuelle aktiviteter. Egentlige smerter er der først tale om, når sygdommen er meget udbredt.

Selve årsagen eller årsagerne til livmoderhalskræft kendes ikke. Forskning har vist, at papillomavirus (HPV) hos nogen forårsager livmoderhalskræft, ligesom det er påvist, at kvinder, som er inficeret med humant papilloma-virus (HPV) i livmoderhalsen har større risiko for at udvikle kræft.

Hvert år udvikler ca. 400 kvinder i Danmark livmoderhalskræft, heraf dør ca. 115. HPV kan også give kønsvorter og abnorm cellevækst. Der findes over 100 typer papillomavirus. HPV type 16 og 18 er årsagen til omkring 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. HPV type 6 og 11 er årsagen til omkring 90% af alle kønsvorter, som også kaldes kondylomer.

Vaccination med Gardasil beskytter mod smitte med HPV type 6, 11, 16 og 18, og anvendes til forebyggelse af livmoderhalskræft, forstadier til kræft i de kvindelige kønsorganer (herunder livmoderhalsen og de ydre kønsdele) og kønsvorter (condyloma acuminata).

Vaccinen har kun dokumenteret effekt, hvis den gives inden man bliver smittet. Derfor gives vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet inden den seksuelle debut.

Kønsvorter er ikke ensbetydende med, at man har eller får livmoderhalskræft. Forskerne regner med, at ca. 80% af alle seksuelt aktive kvinder på et eller andet tidspunkt i deres liv bliver smittet med HPV. HPV er fundet i over 99% af alle vævsprøver fra kvinder med livmoderhalskræft.

Jo ældre man bliver, jo større er den statistiske risiko for allerede at være blevet smittet med HPV. Derfor har man valgt kun at tilbyde vaccinen gratis til kvinder født efter 1985. Imidlertid kan ældre kvinder stadigvæk have gavn af vaccinen, og derfor anbefaler Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik HPV vaccination til alle kvinder, som ønsker at blive vaccineret, uanset alder.