Tuberkulose (BCG) (bestillingsvaccine)

Pris pr. Dose: 405 DKK

Tuberkulose skyldes infektion med en bakterie. Tuberkulose giver oftest sygdom i lungerne, og smitter gennem luften fra person til person. Tuberkulose er normalt ikke særlig smitsom for raske personer.

Tuberkulose vaccination tilbydes kun efter speciel aftale med vores chefsygeplejerske. Henvendelse på mail til vaccination@dlvs.dk


Vaccine indhold

Vaccinen indeholder levende, svækkede tuberkulose bakterier, Mycobacterium bovis BCG (Bacillus Calmette-Guérin).

Hvem bør vaccineres?

Vaccination med BCG vaccinen anbefales primært til børn og unge:

  • Nyfødte, hvis deres forældre er fra et TB-endemisk område. Dette primært fordi disse børn har en øget risiko for at blive udsat for smitte med TB i Danmark.
  • Børn af indvandrere under 12 år, som står for at skulle besøge slægtninge i TB-endemiske områder.
  • Børn under 12 år, som med deres forældre skal opholde sig i længere tid (> 6 måneder) i TB-endemiske områder, og som skal være i vedvarende tæt kontakt med lokalbefolkningen.

Endvidere kan særlige risikogrupper vaccineres.

Vaccine dosis

Vaccination hedder BCG (Calmette vaccination), og den består af en injektion, der beskytter livslang, hvis den slår an. Revaccination foretages ikke.

Dosis til personer over 1 år er 0,1 ml, intradermalt.

Vaccination skal foretages mindst 8 uger før afrejse.

Vaccination før rejse

6-8 uger

Hvem bør ikke vaccineres?

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes.

Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne. Vaccination med levende svækket vaccine bør ikke anvendes til personer med nedsat immunforsvar (enten medfødt, pga. sygdom eller immunsvækkende behandling).

Personer i behandling for tuberkulose.

Personer vaccineret med anden levende vaccine inden for de seneste 4 uger.

Personer i behandling for tuberkulose.

Graviditet og amning

Vaccinen bør ikke gives til gravide og ammende.

Beskyttelsestid

Livslang, hvis den slår an

Bivirkninger

Ved vellykket intradermal injektion opstår en lille, bleg blære på injektionsstedet efterfulgt af et lille, lokalt sår, der heler op efter nogle måneder og efterlader et lille, fladt ar. Hyppigste bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed, hævede lymfeknuder og feber. Sjældnere og alvorligere bivirkninger kan forekomme, som f.eks. dannelse af bylder (abscesser) på injektionsstedet eller i armens lymfeknuder. Disse bivirkninger ses især efter fejlagtig administration, men kan også ske trods vaccinen er givet korrekt.

Pris pr. Dose

405 DKK