Vacciner

Tuberkulose (BCG) (bestillingsvaccine)

Pris pr. Dose: kr. 550,-

Bemærk at dette er en bestillingsvaccine. Tidsbestilling kan kun foregår via en mail til vaccination@dlvs.dk

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Tuberkulose er en infektion, der er forårsaget af en bakterie. Tuberkulose giver oftest sygdom i lungerne og smitter gennem luften fra person til person, men normalt ikke smitsom for raske mennesker.

Tuberkulose eksisterer i hele verden, mens en fjerdedel af jordens befolkning bærer rundt på de bakterier, der kan udløse sygdommen. Selvom de færreste udvikler sygdommen, dør mange af tuberkulose hvert år.

 

Vaccinen indeholder levende, svækkede tuberkulose bakterier, Mycobacterium bovis BCG (Bacillus Calmette-Guérin).

Vaccination med BCG vaccinen anbefales kun til børn under 12år.

  • Nyfødte, hvis deres forældre er fra et TB-endemisk område. Dette primært fordi disse børn har en øget risiko for at blive udsat for smitte med TB i Danmark.
  • Børn af indvandrere under 12 år, som står for at skulle besøge slægtninge i TB-endemiske områder.
  • Børn under 12 år, som med deres forældre skal opholde sig i længere tid (> 6 måneder) i TB-endemiske områder, og som skal være i vedvarende tæt kontakt med lokalbefolkningen.

Vaccination hedder BCG (Calmette vaccination), og den består af en injektion, der beskytter livslang, hvis den slår an. Revaccination foretages ikke.

Dosis til personer over 1 år er 0,1 ml, intradermalt.

Vaccination skal foretages mindst 8 uger før afrejse.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes.

Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne. Vaccination med levende svækket vaccine bør ikke anvendes til personer med nedsat immunforsvar (enten medfødt, pga. sygdom eller immunsvækkende behandling).

Personer i behandling for tuberkulose.

Personer vaccineret med anden levende vaccine inden for de seneste 4 uger.

Personer over 12 år.

Vaccinen bør ikke gives til gravide og ammende.

Livslang, hvis den slår an

Ved vellykket intradermal injektion opstår en lille, bleg blære på injektionsstedet efterfulgt af et lille, lokalt sår, der heler op efter nogle måneder og efterlader et lille, fladt ar. Hyppigste bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed, hævede lymfeknuder og feber. Sjældnere og alvorligere bivirkninger kan forekomme, som f.eks. dannelse af bylder (abscesser) på injektionsstedet eller i armens lymfeknuder. Disse bivirkninger ses især efter fejlagtig administration, men kan også ske trods vaccinen er givet korrekt.

kr. 550,-

Hvad er tuberkulose, og hvordan smitter det?
Tuberkulose er en infektionssygdom, som er forårsaget af en bakterie kaldet Mycobacterium Tuberculosis – som også bliver forkortet til MB. Bakterien rammer primært lungerne, men kan også ramme andre organer som knogler og lymfeknuder. Bakterien smitter gennem dråber, når du nyser, taler eller hoster, spreder du således dråberne.

Derudover kan du også få en mere alvorlig form for tuberkulose kaldet tuberkuløs meningitis. Denne sygdom er livsfarlig og rammer primært børn. Men det er kun tuberkulose i lungerne, der er smittefarlig. Bakterien vokser ligeledes langsomt, og der kan af den grund gå mange år, før den går i udbrud.

Hvem kan blive vaccineret med BCG vaccine?
Da sygdommen primært rammer børn, anbefaler vi, at BCG vaccinen, som er vaccinen mod tuberkulose, til børn og unge, der skal rejse til lande, hvor tuberkulose stadig opstår.

BCG vaccinen tilbydes kun i følgende tilfælde:

  • Nyfødte, hvis deres forældre er fra et område med hyppige tilfælde af tuberkulose. Dette skyldes,at disse børn er i højere risiko for at blive smittet med tuberkulose i Danmark.
  • Børn af forældre af anden etnisk baggrund end dansk under 12 år, som skal besøge slægtninge i områder med tuberkulose-udbrud.
  • Børn under 12 år, som skal opholde sig i længere tid – mere end seks måneder i et land med tuberkulose-udbrud. Særligt, hvis de skal være i vedvarende nærkontakt med lokalbefolkningen.

Skal du rejse til et land med udbrud af tuberkulose med dit barn, er det vigtigt, at dit barn bliver vaccineret mellem seks til otte uger før afrejse. Send derfor en mail til vaccination@dlvs.dk, så vi kan rådgive dig derfra.

Hvad er symptomerne på tuberkulose?
Tuberkulose kan ramme flere organer, men forekommer ofte i lungerne. Symptomerne viser sig forskelligt afhængigt af, hvilket organ, der bliver ramt. Men de mest almindelige symptomer er følgende:

  • Feber
  • Nattesved
  • Vægttab
  • Træthed

Disse symptomer har typisk en varighed på over tre uger. Er du ramt af tuberkulose i lungerne, er det normalt både at hoste og hoste noget blodigt op.

Har du mistanke om tuberkulose særligt, hvis du har rejst fra et område med hyppige tuberkulose forekomster, så skal kontakte din læge.

Hvordan behandler du tuberkulose?
Har du fået tuberkulose, så bliver du behandlet med fire forskellige lægemidler i seks måneder, som du skal indtage hver dag. Du trapper dog langsomt ud af de forskellige lægemidler efter en rum tid.

Har du et svært tilfælde af tuberkulose, kan du godt få forlænget din behandling. Du kan ligeledes heller ikke smitte andre efter to ugers behandling.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 24-04-2023
Næste redigering d. 26-10-2023

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk