Vacciner

Japansk hjernebetændelse vaccine

Pris pr. Dose: kr. 1.290,-

Denne vaccine kræver flere doser. Læs mere under vaccinedosis

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Japansk hjernebetændelse (encephalitis) er en virussygdom, der er udbredt i store dele af Asien. Japansk Encephalitis Virus (JEV) overføres af myg, der overvejende stikker aften og nat. Symptomerne er hovedpine, feber og lammelser. Sygdommen kan give svære hjerneskader, og er i værste fald dødelig. Der findes ingen behandling.

Vaccinen indeholder inaktiveret virus.

Voksne og børn over 2 måneder som rejser til Sydøst- Asien og andre dele af Asien, hvor Japanske hjernebetændelse forekommer med øget hyppighed. Specielt ved rejser over længere tid eller ved ophold / vandring i landområder i risikoområder, skal vaccination ligeledes overvejes.

Der gives en grundvaccination bestående af to doser med minimum 28 dages mellemrum. 2. vaccination kan dog gives efter 7 dage.Herefter dækker vaccinen i 2 år.

Boostes Ixiaro (efter grundvaccinationen på to doser) efter et år med yderligere én dosis, holder den efterfølgende i ti år. Herefter kan den boostes med én dosis hvert tiende år.

Ved ophold i højrisikoområder anbefales en årlig revaccination (boost) med Ixiaro.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne.

Gravide og ammende kan vaccineres.

2 år, 10 år ved revaccination

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed, kvalme, muskelsmerter, udslæt og feber.

kr. 1.290,-

Japansk hjernebetændelse er en alvorlig sygdom, der bliver overført via myggestik fra myg omkring Sydøstasien. De fleste udvikler ikke symptomer, men du skal tage sygdommen alvorligt, da Japansk hjernebetændelse kan udvikle sig livstruende, og du kan i værste fald dø af sygdommen.

Skal du til Asien, så anbefaler vi derfor, at du bliver vaccineret mod japansk hjernebetændelse, og derved undgår risikoen for et smertefuldt sygdomsforløb. Bestil tid online ved en af Danske Lægers Vaccinations Services klinikker nærmest dig. Vi har vaccineret et utal af danskere siden 1998.

Hvad er japansk hjernehindebetændelse?
Japansk hjernebetændelse, også kendt som encephalitis, er en virussygdom, der er overført til mennesker via myggestik. Sygdommen er alvorlig og kan give varige hjerneskader eller være dødelig. Derfor er det vigtigt, at du forebygger den bedst muligt ved at undgå myggestik eller få vaccine.

Der er også folk, der bliver ramt, som ikke udvikler et alvorligt sygdomsforløb, men kun får influenzalignende symptomer uden at hjernen bliver ramt og får betændelse. Det er samtidig sjældent, at turister, der er på kort visit, bliver ramt af japansk hjernebetændelse. Sygdommen er udbredt over store dele af Asien – særligt Sydøstasien.

Sådan udvikler japansk hjernebetændelse sig
Japansk hjernebetændelse er en virus, der stammer fra flavivirus, der ligeledes er kendt ved vira som dengue feber og gul feber. Japansk hjernebetændelse bliver overført ved at virussen bliver optaget i blodbanen via myggestik. Herefter kan virussen formere sig i flere celler og trænge sig ind i nervesystemet, hvor den typisk angriber cellerne.

Hvad er symptomerne på japansk hjernehindebetændelse?
De fleste mennesker, der bliver smittet med japansk hjernebetændelse, får ingen eller lette symptomer. Alvorlige symptomer på sygdommen opstår hos cirka 0,5 procent af smittede personer, som kan give farlig hjernebetændelse med en dødelighed på 10 til 50 procent. Du skal særligt være opmærksom på disse symptomer:

  • Kraftig hovedpine
  • Kvalme
  • Nakkestivhed
  • Bevidstløshed
  • Kramper
  • Opkast

Hvordan behandler du japansk hjernebetændelse?
Hvis du bliver smittet med japansk hjernebetændelse, kan du ikke blive behandlet, da der ikke eksisterer en behandling mod sygdommen. Da japansk hjernebetændelse er forårsaget af en virus, kan du ikke blive behandlet med antibiotika.

Er du blevet smittet og har symptomer på hjernebetændelse, skal du lade dig indlægge på sygehuset. Herefter handler behandlingen om at forhindre udviklingen af alvorlige skader på kroppen.

Forebyg japansk hjernebetændelse med vaccine
Skal du ud på en længere rejse til Asien? Så anbefaler vi, at du bliver vaccineret mod japansk hjernebetændelse fem til seks uger inden afrejse. Vaccinen har en beskyttelsestid på 2 år første gang, du bliver vaccineret og 10 år ved revaccination.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service består vi af 250 kompetente læger og sygeplejersker fordelt på vores klinikker i hele landet med mange års erfaring, så du får den bedste og tryggeste behandling. Bestil tid online til klinikken nærmest dig i god tid.

Derudover kan du forsøge at beskytte dig mod myggestik ved at bruge insektmiddel imprægneret myggenet. Du skal ligeledes bruge myggespray hver fjerde time og dække sig til med tøj, så du undgår at have bar hud. Myg, der overfører virussen japansk hjernebetændelse, er aktive ved daggry og solnedgang.

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 19-01-2024
Næste redigering d. 31-01-2024

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk