Vacciner

HPV-vaccine – Gardasil 9

Pris pr. Dose: kr. 1.900,-

Denne vaccine kræver flere doser. Læs mere under vaccinedosis

For at booke tid til denne tryk på Book en tid, vælg klinik og derefter under Behandlingstype vælger du Bestillings- og øvrige vacciner, derefter vælges dag og tidspunkt. I kommentarfeltet bedes du skrive hvilken type vaccine du bestiller tid til. For at vi kan være sikre på at have vaccinen hjemme i den klinik du bestiller tid til, bedes du bestille en tid minimum 14 dage fra dags dato.

Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

HPV-vaccinen forebygger forstadier til kræft i underlivet, som er forårsaget af visse HPV-typer. Kræft kan ligesom andre kræftformer i værste tilfælde være dødelige og meget smertefulde, hvis de bliver opdaget for sent.

Hos Danske Lægers Vaccinationsservice har vi klinikker i hele landet, hvor du kan komme og blive vaccineret med HPV-vaccinen og andre vacciner. Bestil tid online hos din nærmeste klinik.

Vaccinen indeholder protein fra Human Papillomavirus (HPV) type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 i form af viruslignende partikler.

Vaccinen kan anvendes til forebyggelse, herunder forebygge forstadier til kræft og cancerformer, der rammer cervix (livmoderhalsen), vulva (skedeåbningen), vagina (skeden) og anus (endetarmsåbningen) forårsaget af visse HPV-typer samt kondylomer (kønsvorter). Se produktresumé for yderligere detaljer.

Vaccinen kan anvendes fra 9 års alderen til begge køn.

Vaccinen kan anvendes forebyggende, og har ingen effekt på infektion eller sygdom, der allerede er tilstede.

Fra 9 år og til og med 14 år gives en grundvaccination bestående af 2 doser. Minimumsinterval mellem doserne er 5 mdr. og vaccinationsserien skal være afsluttet inden for 13 måneder. Hvis dette interval overskrides, skal en tredje dosis gives.

Fra 15 år gives en grundvaccination bestående af 3 doser, der så vidt muligt skal gives inden for ét år.

Eventuelt behov for en revaccination er ikke blevet fastlagt.

Personer med overfølsomhed over for et eller flere af indholdsstofferne.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes.

I tvivlstilfælde henvises til egen læge.

Vaccination bør udsættes til graviditeten er afsluttet.

Vaccinen kan bruges under amning.

Der henvises til egen læge.

Ukendt, men adskillige år

De mest almindelige bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, og hovedpine.

Kilde: Statens Serum Institut

kr. 1.900,-

Hvad er HPV-vaccinen?
HPV står for Human Papilloma Virus, og du kan finde mere end 100 typer, hvor 15 af dem er kræftfremkaldende. HPV-vaccinen går også under navnet Gardasil 9, og den bliver anvendt til forebyggelser af særligt forstadier til kræft og andre cancerformer, der rammer følgende:

 • Livmoderhalsen
 • Skedeåbningen
 • Skeden
 • Endetarmsåbningen

Kræften i disse områder bliver forårsaget af visse HPV-typer og kønsvorter. Denne HPV-vaccine beskytter således mod sygdomme, der er forårsaget af disse HPV-typer:

 • 6
 • 11
 • 16
 • 18
 • 31
 • 33
 • 45
 • 52
 • 58

HPV vaccinen er ligeledes en del af det danske børnevaccinationsprogram og bliver tilbudt til børn i alderen 12 til 17 år.

Hvem kan blive vaccineret mod HPV?
Det er både piger og drenge i alderen 12 til 17 år, der kan blive vaccineret mod HPV. Vaccinen er med til at forebygge og beskytte mod alvorlige kræftformer som livmoderhalskræft. Men HPV-vaccinen forebygger også kræftformer, der kan ramme mænd. Derfor bliver drenge også blive tilbudt en gratis HPV-vaccine på ligesom piger.

Børn, der er under 15 år, skal have to doser Gardasil 9 for at være fuldt beskyttet. Doserne bliver givet med et interval på fem måneder. Mens børn over 15 år skal have tre doser i måned to og seks efter første vaccination. Det vil sige, at når de fået første stik, skal de således have næste dosis efter to måneder og den sidste dosis efter seks måneder.

Er du voksen og har endnu ikke fået vaccinen, kan du sagtens bestille tid online til din nærmeste klinik, og betale for vaccinen.

Hvilke bivirkninger giver HPV-vaccinen?
Ligesom med andre vacciner, kan du også få milde bivirkninger ved HPV-vaccinen, som går over igen. Nogle af symptomerne er følgende:

 • Rødme
 • Hævelse
 • Ømhed på injektionsstedet
 • Hovedpine

Ligeledes har HPV-vaccinen ingen effekt på infektion eller sygdom, der allerede er til stede. Derfor skal du ikke bekymre dig om dette. Dette er uvist, hvor lang beskyttelsestid, der er på vaccinen, men det er påvist, at den beskytter i adskillige år.

Vi anbefaler dog stadig, at du går til regelmæssige tjek for livmoderkræft, da der ikke er beviser eller garanti for, hvor længe HPV-vaccinen holder.

Kan du få HPV-vaccine som gravid?
Er du gravid eller ammer, så anbefaler vi ikke, du får HPV-vaccinen før endt graviditet. Du kan godt få HPV-vaccinen, mens du ammer. Har du fået vaccinen uden du vidste, du var gravid, så er der intet, der tyder på, du bør være nervøs.

Et nyt stort dansk studie fra Afdeling for Epidemiologisk Forskning viser nemlig, at HPV-vaccinen ikke er forbundet med en øget risiko for spontan abort, dødfødsel eller misdannelser.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 24-04-2023
Næste redigering d. 26-10-2023

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk