Rejsevacciner

Meningitis (Meningokok-sygdom)

Omkring 8% af jordens befolkning er bærere af bakterien Neisseria meningitidis (meningokokken), i næsen og svælget. Smitte sker ved direkte kontakt eller dråbesmitte og kræver således tæt kontakt med en bærer. Der findes flere serotyper, men det er primært serotype A, -B, -C, -W135 og – Y, der kan medføre smitsom meningitis (hjernehindebetændelse) og blodforgiftning. Inkubationstiden er kort, 2-10 døgn, og man kan udvikle en livstruende infektion i løbet af få timer. Selv behandlet er dødeligheden 10-15%.

Det såkaldte meningitisbælte i Afrika, beliggende syd for Sahara og strækkende sig fra Senegal i vest til Etiopien i øst, er et højendemisk område med hyppigt forekommende epidemier:

Global_MeningitisRisk_ITHRiskMap

Epidemierne forekommer i den tørre sæson fra december til juni og skyldes hyppigst serotype A, men der har også været udbrud med serotype W135. Udbrud ses ofte når mange mennesker samles under trange forhold. Man har i forbindelse med pilgrimsfærd til Mekka, Hajj, set større udbrud af smitsom meningitis. Den Saudi Arabiske regering har derfor indført krav om vaccination mod meningokok-sygdom i forbindelse med pilgrimsfærd.

Menveo® og Nimenrix® er tetravalente meningokok-vacciner, der giver beskyttelse mod meningokokker serotype A, -C, -W135 og -Y. Vaccinerne beskytter både mod invasiv meningokok-sygdom og udvikling af bærertilstand.

Til voksne og børn >1 år gives én dosis (0,5 ml) i.m., mens lægemiddelstyrelsen vurderer at børn i alderen 2 mdr. -1 år kan primærvaccineres med to doser à 0,5 ml givet med én måneds interval. Nimenrix® er registreret til spædbørn fra 6 ugers alderen, men Menveo® kun til børn > 2 år. Varighed af beskyttelsen og behov for revaccination er ikke fastlag, men tidligere vacciner gav 3 års beskyttelse.

Fraset allergi mod indholdsstoffer er der ingen kontraindikationer mod vaccination.

 • Der er således krav om vaccination af pilgrimsrejsende til Mekka
 • Ifølge WHO har Gambia indført krav om vaccination mod meningitis
 • Vaccination anbefales af udstationerede i højendemiske områder
 • Langtidsrejsende i meningitisbæltet, især i perioden december-juni og med forventet nærkontakt med lokalbefolkningen
 • Rejsende til områder med aktuel eller nylig overstået meningokok-epidemi
 • Studerende der skal til udlandet (USA, England og Australien) og bo på college
 • Rejsende med immundefekt i form af komplement defekt eller aspleni.

Der er nu markedsført to vacciner til beskyttelse mod meningokokker serotype B, Bexsero og Trumenba. Trumenba er godkendt til voksne og børn og > 10 år, mens Bexsero kan give til voksne og børn > 2 måneder.

Vacciner

Bliv vaccineret mod meningitis

Skal du snart ud at rejse, eller vil du bare gerne forebygge meningitis? Så bliv vaccineret mod meningitis, og forebyg sygdommen nu. Meningitis er en smertefuld og farlig sygdom, der giver betændelse i hjernens hinder.

Danske Lægers Vaccinations Service har et stort udbud af vacciner og en kapacitet på 250 kompetente sygeplejersker fordelt på vores mange klinikker rundt omkring i hele Danmark. Vi vaccinerer både børn og voksne, så hvis du eller dit barn ikke er blevet vaccineret mod meningitis, kan I blive det her.

Vaccinerne indeholder oprensede polysaccharider fra meningokokker. Der findes tre typer vaccine inddelt efter de typer af meningokokker, som vaccinen beskytter mod. Det drejer sig om henholdsvis serogruppe C, serogrupperne A og C samt serogrupperne A, C, W135 og Y.

Vaccinerne kan bruges til børn, unge og voksne til forebyggelse af sygdom forårsaget af Neisseria meningitidis. Vaccinerne beskytter ikke mod meningitis forårsaget af andre mikroorganismer.

Vaccination består af en injektion som beskytter i fem år. Der er vaccinationskrav ved rejse til Mekka.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne.

Erfaring savnes.

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber.

755 DKK

Hvad er meningitis?

Meningitis er en alvorlig sygdom, der i værste fald kan give en dødelig udgang, hvis du ikke bliver behandlet. Meningitis opstår, når der er en infektion af hjerne- og rygmarvshinderne. Sygdommen går af den grund også under navnet “hjernebetændelse”. Meningitis skyldes ofte bakterier eller vira, som bliver overført gennem luft fra person til person.

Viral meningitis: Den er ofte mindre alvorlig end den bakterielle meningitis. De fleste kommer sig efter behandlingen. Du skal dog stadig holde et vågent øje med symptomerne.

Bakteriel meningitis: Denne form er mere alvorlig, og kan i værste fald give dødelig udgang uden behandling. Bakterierne kan samtidig give blodforgiftning, som også er alvorlig.

Meningokoksygdom: Betegner både meningitis og blodforgiftningen, der opstår ved bakterien meningokok – også kaldet Neisseria meningitidis. Denne form udvikler sig hurtigt og voldsomt. Derfor skal man hurtigt søge lægehjælp ved mistanke om meningokoksygdom.

De typiske symptomer på meningitis er:

 • Høj feber
 • Kvalme
 • Stærk hovedpine
 • Udslæt
 • Nakkestivhed
 • Forvirring


Hos spædbørn ser man, at de oftest ikke vil spise og drikke. Hvis du oplever en ændring i gråden for eksempel, at den er svag eller usædvanlig, kan det også være et symptom på meningitis. Er barnet samtidig fraværende og græder ved berøring, så skal I også kontakte en læge.

Meningitis er som sagt en alvorlig og i værste fald dødelig sygdom uden behandling. Derfor er det vigtigt, at du kontakter din praktiserende læge, hvis du eller dit barn oplever symptomer på meningitis.

Både børn og voksne kan blive vaccineret med meningitis vaccinen, som forebygger meningitis forårsaget af Neisseria meningitidis (meningokoksygdom).

Det er vigtigt at påpege, at vaccinen ikke beskytter mod meningitis forårsaget af andre mikroorganismer. Tager du meningitis vaccinen, er du beskyttet mod meningokoksygdom i fem år. Skal du ud at rejse, så skal du have vaccinen senest 10 dage inden afrejse.

Når du får vaccinen, så er du beskyttet mod meningitis. Men hvad sker der, hvis du ikke får vaccinen, og du i stedet får sygdommen – hvordan behandler du den så? Først kommer det an på, hvilken form for meningitis, du har fået.

Lider du af meningitis forårsaget af bakterier, så bliver du behandlet med antibiotika, som du får sprøjtet direkte ind i blodbanerne. Derudover kan du også få brug for væske og smertestillende. Har du derimod fået meningitis, der er forårsaget af vira, så bliver du behandlet med væske, mens du bliver overvåget.

Selvom du overlever sygdommen, så kan du sagtens få varige mén som for eksempel nedsat hørelse. Derfor er den bedste behandling at få en effektiv vaccine, så du helt undgår smerterne og frygten.