Blodprøver

Har du været ude at rejse, og har du mistanke – eller vil du bare gerne have afklaret om du har fået en tropesygdom, så book tid i dag i en af vores klinikker.

Screening Tropesygdomme

Mistanke om tropesygdomme – få lavet en screening for tropesygdomme

Pris: 1795,-

Strongyloides, Tarmparasitter

Smitter ved hudkontakt med sand/jord (Tropiske- og subtropiske områder)

Pris: 625,-

Schistosomiasis, Tarmparasitter

Erhverves ved ferskvandssøer i (Tropiske- og subtropiske områder)

Pris: 1640,-

Hepatitis B og C blodprøve

Test for Hepatitis B, Smitter ved seksuel eller blodkontakt

Pris: 360,-

Hiv

Test for Hiv, Smitter ved seksuel eller blodkontakt

Pris: 275,-

Denguefeber

Test for Denguefeber, antistoftest

Pris: 795,-

Syfilis

Smitter ved ubeskyttet seksuel kontakt

Pris: 275,-

Tuberkulose

Smitter ved dråbesmitte (Kræver tæt kontakt)

Pris: 690,-

Zikavirus

Smitter ved myggestik i subtropiske områder

Pris: 1350,-

Screening for Tropesygdomme, blodprøve test

Det vil være muligt at få foretaget en blodprøve i følgende fire klinikker: Østerbro, Roskilde, Odense og Horsens.

Pris for en blodprøve: kr. 1795,-

Bliv testet for Tropesygdomme

Har du været ude at rejse, og har du mistanke – eller vil du bare gerne have afklaret om du har fået en tropesygdom, kan du nemt og hurtigt blive testet hos os.

Du kan booke tid i en af vores tre klinikker, som tilbyder screening for tropesygdomme. Under testen tager vi en blodprøve, en urinprøve og en afføringsprøve, og du har dit svar indenfor 4-7 hverdage.

Er prøvesvaret negativt, får du en mail fra os. Er et eller flere af dine prøvesvar positive, vil du blive ringet op af en af vores læger med speciale i tropemedicin, så du kan blive hjulpet videre. Vi sender dig naturligvis også en mail, så du kan få besked, så hurtigt som muligt.

Book tid til en screening for tropesygdomme få hurtigt svar.

Er du i tvivl, om en screening for tropesygdomme, er relevant for dig, så læs mere i vores Q&A.

Hvert år rejser mange danskere fx til Thailand og andre tropiske rejsemål. De fleste kommer sunde og raske hjem igen, men desværre kan man være uheldig at få en infektion eller sygdom i troperne. En tropesygdom kan være alt fra de mere eksotiske som malaria og dengue til de mere fattigdomsrelaterede som tuberkulose (TB).

Den generelle inkubationstid for tropesygdomme er 3 måneder, og vi anbefaler dig derfor at lavet en test 3 måneder efter din hjemkomst.

Denne pakke er designet til at give en omfattende forståelse af dit helbred ved at undersøge vigtige indikatorer i blodet, urinen og afføringen. Det kan hjælpe læger med at identificere forskellige helbredsmæssige problemer eller forhold.

En tropesygdom er en type sygdom, der primært findes og spreder sig i tropiske og subtropiske regioner. Disse sygdomme forekommer ofte i Latinamerika, Afrika, Asien og på Stillehavsøerne.

Tropesygdomme opstår ofte på grund af parasitter, bakterier eller vira, som trives i de varme, fugtige miljøer. Sygdommene kan sprede sig på forskellige måder, afhængigt af hvilken sygdom, det er. Denguefeber og malaria spredes gennem bid af inficerede myg, mens Schistosomiasis kan spredes gennem inficeret ferskvand.

  1. Tidlig diagnosticering: Mange tropesygdomme kan give alvorlige symptomer, hvis de ikke bliver behandlet rettidigt. Når man tester og får opdaget sygdommen tidligt, kan man få hurtig behandling og bedre helbredelsesmuligheder.
  1. Forebyggelse af spredning: Nogle tropesygdomme er smitsomme og kan let sprede sig fra person til person eller gennem insekter, fx. HIV, som derfor også er en del af screeningen i antistoftesten. Ved at teste og identificere sygdommen tidligt kan man tage forholdsregler og undgå yderligere spredning af sygdommen.
  1. Global Sundhed: Tropesygdomme er et globalt sundhedsproblem. At teste og behandle disse sygdomme hjælper med at begrænse deres indvirkning på verdensbefolkningen. Det kan du være med til ved at få foretaget en screening for tropesygdomme efter din rejse.

Tropesygdomme findes hovedsageligt i lande i de tropiske og subtropiske regioner, dvs. store dele af Latinamerika, Afrika, Asien og Stillehavsøerne.

Vil du undgå tropesygdomme, skal du tage nogle adfærdsmæssige og medicinske forholdsregler. Alt efter hvor du rejser, kan du bruge myggenet og insektmiddel, gå med tøj, der dækker arme og ben og holde dig fra vand og mad under uhygiejeniske forhold.

Du kan også læse vores rejseråd her og bliv klogere på de forholdsregler du skal tage inden din afrejse.

Symptomerne på tropesygdomme kan variere meget afhængigt af sygdommen. De mest almindelige symptomer er feber, træthed, muskel- og ledsmerter, udslæt, maveproblemer som kvalme, opkast og diarré. I særlige tilfælde kan tropesygdomme også give alvorlige helbredskomplikationer som organskader, neurologiske problemer, og i nogle tilfælde være dødelige.

Hvis du har symptomer, anbefaler vi du går til din egen læge. Læs mere under – Hvad gør jeg, hvis jeg har symptomer på en tropesygdom?

Hvis du mistænker at være blevet smittet med en tropisk sygdom og har symptomer, skal du kontakte egen læge.

Hvis du ikke har symptomer, men gerne vil have afklaring, kan du bestille tid til et tjek – eller en screening for tropesygdomme hvor vi kan hjælpe dig.

Vi tager en blodprøve og tester, om du er blevet smittet med en tropesygdom.

Nej. Du må ikke få taget en blodprøve til screening for tropesygdomme, hvis du allerede har symptomer og er syg.

Rejserelateret blodprøve-antistoftest

Det vil være muligt at få foretaget en blodprøve antistoftest i følgende fire klinikker: Østerbro, RoskildeOdense og Horsens.

Er du i tvivl, om en rejserelateret blodprøve antistoftest er relevant for dig, så læs mere i vores Q&A.

Den generelle inkubationstid for tropesygdomme er 3 måneder, og vi anbefaler derfor at du får lavet en test 3 måneder efter din hjemkomst.

En antistoftest er en type blodprøve, der kan identificere, om en person har haft en tidligere infektion med et bestemt patogen, som et virus eller en bakterie. Testen finder antistoffer, som er proteiner, der produceres af kroppens immunsystem efter en infektion.

Det er vigtigt at bemærke, at en antistoftest ikke nødvendigvis indikerer en nuværende infektion, da det kan tage tid for kroppen at producere antistoffer, efter at infektionen er begyndt. Derudover kan nogle mennesker, der er inficerede med et patogen, ikke udvikle antistoffer, der kan spores.

Vores helbred er vores mest værdifulde ressource. Efter at der er kommet flere infektionssygdomme til, er det vigtigt, at du er proaktiv og tænker på dit helbred, især når du rejser.

En rejserelateret antistoftest kan effektivt vise, om du har været udsat for bestemte infektioner, mens du har været ude at rejse.

Antistoftest kan give vigtige oplysninger om din krops tidligere kontakt med nogle patogener. Det kan være med til at bestemme din aktuelle helbredstilstand og din risiko for fremtidige sundhedsproblemer.

En rejserelateret antistoftest kan også vise, om du har opnået immunitet mod bestemte sygdomme, enten ved vaccination eller tidligere infektion.

Ja. Du kan godt få lavet en antistoftest, når du er vaccineret.

Vi har 3 klinikker i Danmark, hvor vi tilbyder en rejesrelateret antistoftest gennem en blodprøve. Book en tid vores klinik på Roskilde, i Odense eller Horsens.

En HIV antistoftest er en blodprøve, der bruges til at vise antistoffer mod HIV-viruset i blodet. Testen bruges til at afgøre, om man er blevet smittet med HIV.

HIV smitter ved blod- eller seksuel kontakt. På trods af, at 2/3 af dem, der er blevet smittet, udvikler symptomer på akut HIV-infektion et par uger efter, bliver diagnosen sjældent stillet på det tidspunkt. Herefter kan man gå med kronisk HIV-infektion i flere år uden symptomer.

I flere lande, specielt i tropisk Afrika, er der en høj forekomst af HIV-smitte. Hvis du, under kortere- eller længerevarende udlandsophold, har haft risikoadfærd i form af ubeskyttet seksuel kontakt eller fået foretaget tandlægebehandling, kosmetiske operationer, tatoveringer eller piercinger, hvor der kan være risiko for blodoverførte sygdomme, kan det anbefales at få foretaget en HIV antistoftest.

En negativ HIV 1/2 combo (Ag/Ab) test taget mindst 4 uger efter mulig smitte betyder, at du ikke er smittet med HIV. Hvis HIV-testen er positiv, bliver du henvist til en infektionsmedicinsk afdeling til udredning og behandling.

Du skal tage en hepatitis B antistof test, hvis du kan være blevet udsat for virusset, fx har været i kontakt med inficeret blod, har haft ubeskyttet sex, eller har delt nåle. Testen kan også være relevant for sundhedspersonale og personer, der rejser til områder med høj forekomst af hepatitis B.

I mange udviklingslande er der en høj forekomst af hepatitis B. Hepatitis B (HBV) smitter ved seksuel- eller blodkontakt. HBV er 100 gange mere smittefarligt end HIV. Langt de fleste, der bliver smittet med HBV under udlandsophold, bliver smittet ved ubeskyttet seksuel kontakt. Det er kun omkring 40 % af voksne, der bliver smittet med HBV, som udvikler symptomer på akut leverbetændelse. Tiden fra smitte til symptomer er 1-6 måneder. Der er en lille risiko for at udvikle kronisk leverbetændelse og evt. smitte seksualpartnere uden at vide det.

Så hvis du ikke er vaccineret mod hepatitis B og under kortere- eller længerevarende udlandsophold har haft risikoadfærd i form af ubeskyttet seksuel kontakt eller fået foretaget tandlægebehandling, kosmetiske operationer, tatoveringer eller piercinger, hvor der kan være risiko for blodoverførte sygdomme, kan det være en god idé at blive undersøgt for, om du er blevet smittet med hepatitis B. En blodprøve kan afgøre, om du er blevet smittet og i givet fald, om du er blevet immun eller har udviklet en kronisk leverbetændelse. Hvis du bliver smittet med hepatitis B virus, er du livsvarigt smittet med risiko for reaktivering senere i livet. Hvis blodprøverne giver mistanke om kronisk hepatitis B, bliver du henvist til en infektionsmedicinsk afdeling til udredning og behandling. Man kan behandle, men ikke kurere kronisk hepatitis B.

Hvis du under et udlandsophold har haft ubeskyttet seksuel kontakt, er der risiko for at du kan være blevet smittet med syfilis, også selvom du ingen symptomer har.

Testen udføres normalt med en blodprøve. Det er dog vigtigt at informere din læge, hvis du tager medicin, da nogle former for medicin kan påvirke testresultaterne.

Zika antistoftest er en blodprøve, der bruges til at finde antistoffer mod zikavirus. Hvis du har været i et område med kendt zikavirustransmission og du oplever symptomer som feber, udslæt, ledsmerter eller rødme i øjnene, kan det være nødvendigt at få en zika antistoftest.

Zikavirus forekommer i troperne- og subtroperne og overføres af myg. Hos 75-80 % er infektionen asymptomatisk. Ved smitte under graviditet er der betydelig risiko for at fosteret udvikler kongenit zikavirussyndrom herunder microcephali. Gravide bør derfor overveje at udskyde ikke-nødvendige rejser til områder med transmission af zikavirus. Fertile kvinder, der har rejst i områder med transmission af zikavirus, bør ikke blive gravide de første to måneder efter hjemkomst.

Mænd bør efter ophold i områder med zikavirus bruge prævention i tre måneder.

Hvis du er gravid eller ønsker at blive det og har rejst i et område med risiko for smitte med zikavirus, kan du få taget en blodprøve og få den undersøgt for antistoffer mod zikavirus. Bestil din tid i dag.

Du vil også få muligheden for at få foretaget en antistoftest for at afgøre, om du har antistoffer fra denguefeber eller antistoffer fra tuberkulose. Book din tid i dag.

Test for Denguefeber, antistoftest

Det vil være muligt at få foretaget en blodprøve antistoftest i følgende tre klinikker: Østerbro, Roskilde, Odense og Horsens.

Pris for en antistoftest: kr. 795,-

Er du i tvivl, om en test for Denguefeber, antistoftest er relevant for dig, så læs mere i vores Q&A.

En denguefeber antistoftest er nødvendig, da de fleste (75-80%), der bliver smittet med dengue feber ikke får nogen symptomer. Hvis du tidligere har rejst i områder med denguefeber, kan du derfor have haft denguefeber uden at vide det. Hvis du får denguefeber igen med en anden serotype, er der betydelig øget risiko for, at du udvikler svær denguefeber.

Bestil din tid allerede i dag og få undersøgt, om du har antistoffer for denguefeber.

Symptomerne på tropesygdomme kan variere meget afhængigt af sygdommen. De mest almindelige symptomer er feber, træthed, muskel- og ledsmerter, udslæt, maveproblemer som kvalme, opkast og diarré. I særlige tilfælde kan tropesygdomme også give alvorlige helbredskomplikationer som organskader, neurologiske problemer, og i nogle tilfælde være dødelige.

Hvis du har symptomer, anbefaler vi du går til din egen læge. Læs mere under – Hvad gør jeg, hvis jeg har symptomer på en tropesygdom?

Hvis du mistænker at være blevet smittet med en tropisk sygdom og har symptomer, skal du kontakte egen læge.

Hvis du ikke har symptomer, men gerne vil have afklaring, kan du bestille tid til et tjek – eller en screening for tropesygdomme hvor vi kan hjælpe dig.

Vi tager en blodprøve og tester, om du er blevet smittet med en tropesygdom.

Nej. Du må ikke få taget en rejserelateret blodprøve-antistoftest, hvis du allerede har symptomer og er syg.

Test for Tuberkulose (IGRA), antistoftest

Det vil være muligt at få foretaget en blodprøve antistoftest i følgende tre klinikker: Østerbro, Roskilde, Odense og Horsens.

Pris for en antistoftest: kr. 690,-

Er du i tvivl, om en test for Tuberkulose, antistoftest er relevant for dig, så læs mere i vores Q&A.

Den generelle inkubationstid for tropesygdomme er 3 måneder, og vi anbefaler dig derfor at lavet en test 3 måneder efter din hjemkomst.

Tuberkulose, ofte refereret til som TB, er en alvorlig sygdom, der typisk påvirker lungerne. Selvom den kan behandles og kontrolleres, kan tuberkulose være dødelig, hvis den ikke bliver identificeret og behandlet korrekt.

Hvis du tror, at du kan være blevet udsat for TB-bakterier, kan en tuberkulose antistoftest være det første vigtige skridt mod at sikre din sundhed og andres sikkerhed.

En tuberkulose antistoftest kan vise, om du er blevet inficeret med tuberkulosebakterier. Interessant nok har mange mennesker, der er inficeret med TB-bakterier, ikke symptomer – de har det, der kaldes latent TB-infektion. Selvom de ikke er syge, kan de stadig sprede bakterierne, og de kan selv udvikle TB-sygdom i fremtiden, hvis de ikke får behandling.

At få testet for TB-antistoffer betyder, at du kan få adgang til behandling, selvom du ikke har symptomer. Det er en vigtig måde at forhindre sygdommen i at blive aktiv og i sidste ende at sprede sig til andre.

Vores klinikker er udstyret med det nyeste udstyr, og vores erfarne personale er klar til at hjælpe dig under konsultationen.

Det vil være muligt at få foretaget en antistoftest i de følgende tre klinikker: Roskilde, Odense og Århus.

IGRA (Interferon-gamma Release Assay) – blodprøvetest for påvisning af tuberkulosespecifikt antigen – 2 tilgængelige test: QuantiFERON® TB Gold (QFT) og T-SPOT TB®

I forbindelse med længerevarende ophold, skoleophold eller udveksling, som fx skoleophold i USA, kan en antistoftest bruges til at bekræfte en negativ test for tuberkulose.

Hvis du mistænker at være blevet smittet med en tropesygdom og har symptomer, skal du kontakte egen læge.

Hvis du ikke har symptomer, men gerne vil have afklaring, kan du bestille tid til et tjek – eller en screening for tropesygdomme hvor vi kan hjælpe dig.

Vi tager en blodprøve og tester, om du er blevet smittet med en tropesygdom.

Nej. Du må ikke få taget en test for Tuberkulose, hvis du allerede har symptomer og er syg.

Før konsultationen og blodprøven

Ja. Du må gerne drikke alkohol dagen før din screening for tropesygdomme.

Det er en god idé at have spist og drukket, inden du kommer, for at nedsætte risikoen for besvimelse.

Har du tidligere haft tendens til at besvime under blodprøvetagning, skal du fortælle det til vores personale på klinikken.

Under blodprøven

Selve konsultationen og din blodprøve tager omkring 20 minutter.

Efter blodprøven

Du vil får svar på din blodprøve indenfor 4-7 hverdage.

Hvis din blodprøve er positiv, eller hvis der er anormaliteter i din urin- og afføringsprøve, får du en mail og bliver ringet op af vores læge, som vil guide dig i dit videre forløb.

Hvis din blodprøvetagning er negativ, får du en mail.

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 20-09-2023
Næste redigering d. 01-12-2024

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk