Zikavirus blodprøve
Har du været ude at rejse, og har du mistanke – eller vil du bare gerne have afklaret om du har fået en tropesygdom, så book tid i dag i en af vores klinikker.
Zikavirus-antistoftest, under graviditet
Skal du til et tropisk eller subtropisk land, skal du blandt andet være opmærksom på Zikavirus. Er du gravid, bør du overveje at udskyde rejsen.
Husk! Prøven kan tidligst tages 3 uger efter hjemkomst.
Pris for en blodprøve: kr. 1500,-
Hvad er risikoen ved Zikavirus under graviditet?
Bliver du smittet med Zikavirus under din graviditet, er der risiko for, at fosteret tager skade. Zikavirus er mistænkt for at give barnet misdannelser i hjernen under graviditeten – også selvom du ikke selv har haft symptomer.
Zikavirus bliver overført via myggestik, og symptomerne kan være feber, muskelsmerter og hovedpine. Er du i forvejen sund og rask, går zikavirus over af sig selv i løbet af få dage. Men er du gravid, kan Zikavirus, som beskrevet, have skadelige følger for fosterets hjerne.
Hvad er anbefalingen om Zikavirus og graviditet?
Det frarådes at rejse til egne med Zikavirus under graviditet, eller hvis du har aktuelle planer om at blive gravid. Brasilien er det land, hvor zikavirus lige nu er mest udbredt, men virusset forekommer generelt i Mellem- og Sydamerika, Caribien, Afrika, Asien og Fjernøsten.
Er du kvinde i den fertile alder og har været på rejse i områder med Zikavirus, bør du ikke blive gravid de første to måneder efter din hjemkomst.
Er du mand, bør du, efter ophold i områder med Zikavirus, bruge prævention i de efterfølgende tre måneder.
Fordele ved en zikavirus-antistoftest
Hvis du er gravid eller ønsker at blive det og har rejst i et område med risiko for smitte med Zikavirus, kan du få taget en blodprøve hos os. Vi undersøger blodet for antistoffer mod Zikavirus, og du får derfor hurtig afklaring på, om du har været smittet.
Der er en lille risiko for, at man ved en negativ test, stadig har været smittet. Selvom du testes negativ for Zikavirus, er det derfor fortsat både vores og Sundhedsstyrelsens anbefaling, at du afventer med at blive gravid.
Det samme gælder, hvis du som ikke-gravid, har været syg under en rejse til Brazilien eller andre steder i Syd- og Mellemamerika. Da kan det anbefales at tage en zikavirus-antistoftest.
Viser testen antistoffer mod Zikavirus, vil vi rådgive dig om, hvad du bør gøre.
Derfor er det vigtigt at få lavet en antistoftest
Ønsker du at opstarte en graviditet men har rejst i smitte områder med Zikavirus, anbefaler vi at få lavet en antistoftest. Hvis du er smittet med Zikavirus, er der risiko for, at fosteret tager skade. Dette gør sig også gældende selvom du ikke har haft symptomer på Zikavirus.
Viser testen antistoffer mod Zikavirus, vil vi rådgive dig om, hvad du bør gøre. Der er også en lille risiko for at man ved en negativ test, stadig har været smittet med Zikavirus.
Det er derfor fortsat både vores og Sundhedsstyrelsens anbefaling, at du afventer med at blive gravid.
Har du brug for andre vigtige antistoftests?
Efter rejser til tropiske og subtropiske lande vil det være fornuftigt – udover en antistoftest for Zikavirus – at få lavet antistoftest for Denguefeber og Tuberkulose – især under graviditet.
Denguefeber kan du have haft uden at vide det. Og hvis du får Denguefeber igen med en anden serotype, er der betydelig øget risiko for, at du udvikler svær Denguefeber.
En tuberkulose-antistoftest kan også anbefales. For selvom du ikke nødvendigvis har symptomer, kan du godt smitte andre, hvis du har fået sygdommen. I så fald skal du have behandling for at forhindre, at sygdommen bliver aktiv og spreder sig til andre.
Book en tid og få svar på, om du har antistoffer for Tuberkulose og Denguefeber.
Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 20-09-2023
Næste redigering d. 01-12-2024