Hvad er helvedesild?
Home » Helvedesild
Helvedesild er en udbredt og ofte smertefuld virusinfektion, som rammer op til hver fjerde dansker i løbet af livet. Sygdommen skyldes den samme virus, der forårsager skoldkopper. Når man har haft skoldkopper, forbliver virus i kroppen, hvor det går i dvale i nervebanerne. Hos nogle mennesker genaktiveres virus helt op til flere årtier senere og føre til et udbrud af helvedesild.
Helvedesild viser sig ofte som et entidigt smertefuldt, blæredækket udslæt, der typisk optræder på kroppen eller i ansigtet. Ud over udslæt kan helvedesild føre til langvarige nervesmerter, som kan vare i måneder eller endda år efter sygdomsforløbet.
Tilskud
Sygeforsikring 'danmark' giver mellem 50%-75% i tilskud.
Læs mere her
Vaccination mod helvedesild
Vaccination mod helvedesild består af to doser, som gives med et interval på 2 til 6 måneder. Vaccinationen giver over 90 % beskyttelse mod både helvedesild og de smertefulde nervekomplikationer, der kan følge med sygdommen.
Forebyggelsen varer i op til 10 år efter fuldendt vaccination, hvilket gør det til en effektiv og langsigtet løsning for dem, der ønsker at mindske risikoen for sygdommen.
Vaccination anbefales især til personer, der har haft skoldkopper, over 50 år samt til personer over 18 år med et svækket immunforsvar, da risikoen for helvedesild stiger med alderen og ved nedsat immunforsvar.
Den mest effektive måde at forebygge helvedesild på er gennem vaccination. Vaccination hjælper immunforsvaret med at genkende og bekæmpe virusset, hvilket reducerer risikoen for at udvikle sygdommen. Derudover mindsker den sandsynligheden for alvorlige følgevirkninger som langvarige nervesmerter, som især rammer ældre.
De almindelige bivirkninger er reaktioner ved injektionsstedet såsom smerter, rødme og hævelse, træthed, kulderystelser og feber, muskelsmerter, hovedpine, bivirkninger i fordøjelsessystemet (fx kvalme, opkast, diarré og mavesmerter).
Alder spiller en rolle i risikoen for helvedesild...
risikoen for helvedesild stiger fra 50-årsalderen.
Et svækket immunforsvar kan øge risikoen for helvedesild...
kroniske sygdomme som diabetes, KOL og hjertekarsygdomme kan gøre kroppen mere sårbar.
Medicin kan påvirke kroppens forsvar mod helvedesild.
visse typer medicin kan svække immunforsvaret og øge risikoen for genaktivering af virus.
Er du i risiko for helvedesild?
Tag testen og få svar på om du er i risikogruppen for at få helvedesild:
Symptomer på helvedesild
Helvedesild optræder kun på én side af kroppen eller i den ene side af ansigtet. Det starte oftest med en stikkende, brændende eller jagende smerte i huden, ofte ledsaget af kløe eller en prikkende fornemmelse. Nogle oplever også feber, træthed og generel utilpashed i dagene op til udbruddet.
Disse tidlige symptomer opstår som regel nogle dage før det synlige udslæt bryder frem. Kort efter udvikler der sig et rødt, smertefuldt udslæt med små blærer, der kan fyldes med væske, pus eller blod. Helvedesild kan være meget smertefuldt og i sjældne tilfælde medføre svære komplikationer.
Symptomerne varierer fra person til person, men de mest almindelige tegn på helvedesild inkluderer:
- Rødt, smertefuldt udslæt, ofte i ansigtet, på brystet eller kroppen.
- Væskefyldte blærer, som kan briste og danne sårskorper.
- Smerter, kløe eller en brændende fornemmelse i området med udslæt.
- Feber, hovedpine, muskelsmerter og generel utilpashed.
Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at søge lægehjælp. Behandling med antiviral medicin kan mindske symptomerne og fremskynde helingsprocessen, især hvis den påbegyndes inden for 48–72 timer efter de første tegn på sygdommen.
Selvom der ikke findes en kur mod helvedesild, kan sygdommen forebygges gennem vaccination.
Sådan gør du!
1.
Find en klinik
i nærheden af dig.
2.
Vælg en behandlingstype,
og book derefter en tid.
3.
Mød op i klinikken,
så tager vi os af resten.
Ofte stillede spørgsmål
Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.
Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?