Hvis du er 65+ og ønsker at deltage i forskningsprojektet med højdosis influenza vaccine kan du deltage og læse mere her

Vacciner

Hvad er Helvedesild?

Helvedesild er en smertefuld hudlidelse, der skyldes et virus kaldet herpes zoster. Symptomerne på Helvedesild inkluderer udslæt, rødme og kløe i huden, samt smerter og prikken i huden. Mennesker, der har haft skoldkopper, er særligt udsat for at udvikle Helvedesild, da skoldkopper virus og herpes zoster virus er relateret.

Alle, der har haft skoldkopper, kan få Helvedesild, og risikoen stiger med alderen. Cirka 98 % af alle dansker har haft skoldkopper og 1 ud af 4 danskere, vil senere hen i livet opleve at virusset reaktiveres, hvilket vil udløse et udbrud af Helvedesild.

Der findes en vaccine mod helvedesild. Vaccinen gives af to doser med 2-6 måneders interval, og du får 50% tilskud hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark. Der er intet offentligt tilskud. 

Prisen er DKK 1995,- per dosis. 

Dækning fra Sygeforsikring Danmark

Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark, får du 50% i tilskud.

Danske Lægers Vaccinations Service indberetter elektronisk til “danmark”. Husk at oplyse om medlemskab af “danmark” inden regningen bliver udfærdiget.

*Husk at det fulde beløb skal betales i vores klinik, hvorefter du får refunderet pengene igennem Sygeforsikring Danmark.

Hvad er Helvedesild og hvordan kan det forebygges?

Vores cheflæge, klinisk lektor., dr. med. Carsten Schade Larsen, har mere end 30 års erfaring med medicinsk vaccine rådgivning. Han vil i denne video forklare lidt mere om Helvedesild.

Hvordan forebygger man Helvedesild?

Det er muligt at blive vaccineret mod Helvedesild, hvilket er med til at minimere risikoen for Helvedesild med hele 90% og på denne måde forbygger man risikoen for at få Helvedesild.

Men hvis du har et svækket immunforsvar på grund af en anden tilstand, f.eks. HIV/AIDS, cancer eller autoimmune sygdomme, kan du være mere tilbøjelig til at udvikle Helvedesild.

Hvad er symptomerne på Helvedesild?

Helvedesild er en infektion i huden, der forårsages af herpes virus. Symptomerne på Helvedesild kan variere fra person til person. Vi har beskrevet, de mest almindelige tegn på infektion:

  • Røde, smertefulde udslæt på huden, som typisk viser sig i ansigtet eller på brystet, men kan også forekomme andre steder på kroppen.
  • Blærer på huden, der kan være fyldt med væske.
  • Smerter, kløe eller brændende fornemmelse i området med udslættet.
  • Feber, hovedpine, muskelsmerter og generel utilpashed.

Hvis du oplever nogen af disse symptomer, bør du søge lægehjælp, da Helvedesild kan være smertefuldt og kan føre til infektion i andre dele af kroppen. Lægen kan ordinere medicin, der kan hjælpe med at lindre symptomerne og fremskynde helingen. Der findes dog ingen kur, kun forbyggende vaccination.

Forebyg risikoen for Helvedesild – bliv vaccineret

Helvedesild er en smertefuld hudlidelse, der skyldes et virus kaldet herpes zoster. Symptomerne på Helvedesild inkluderer udslæt, rødme og kløe i huden, samt smerter og prikken i huden. Mennesker, der har haft skoldkopper, er særligt udsat for at udvikle Helvedesild, da skoldkopper virus og herpes zoster virus er relateret.

Helvedesild vaccinen vi benytter, også kaldet Shingrix er en ikke-levende vaccine, der giver over 90% beskyttelse mod Helvedesild. Hvis du er over 50 år, har du mulighed for at blive vaccineret. Vaccinen gives i to doser med (2-6) måneders interval og beskytter nuværende i op til 10 år. Bestil tid til, vaccination her.

Pris per dosis DKK 1995,-

Konsultation

Helvedesild FAQ

Alle, der har haft skoldkopper, kan blive ramt af Helvedesild, men risikoen stiger, jo ældre du er. Hvis du er 50 år eller derover, eller hvis du lever med nedsat immunforsvar, har du større risiko for at blive ramt af sygdommen.

Når du har haft skoldkopper, forsvinder virus ikke helt. I stedet går det i dvale og lægger sig nær rygmarven. Immunforsvaret kan derefter holde virusset under kontrol i årevis. Når du bliver ældre, svækkes immunforsvaret helt naturligt, og det giver virusset mulighed for at vandre tilbage langs nervebanerne og ud mod huden. Og så får du Helvedesild.

Helvedesild er en smertefuld sygdom. Den kan vise sig som dybe smerter eller jag i huden, der efterfølges af et karakteristisk rødt udslæt med blærer, der kan blive fyldt med pus eller blodig væske.

Symptomer beskrives som en brændende smerte, der kan virke hæmmende i hverdagen.
I begyndelsen kan det være svært at skelne symptomer på helvedesild fra almindeligt eksem eller hududslæt som nældefeber. Sygdommen starter nemlig med lette symptomer som hovedpine og sygdomsfornemmelse i kroppen, som du kender det fra influenza. Dernæst kommer svien, kløen og prikken i huden efterfulgt af det røde, smertefulde udslæt. Udslættet adskiller sig desuden fra andre udslæt ved, at det kun forekommer på den ene halvdel af fx kroppen eller ansigtet.

Du bør altid opsøge din læge ved mistanke om helvedesild. Hvis du reagerer på symptomerne inden for 48–72 timer, kan medicinsk behandling nemlig afdæmpe udbruddet af helvedesild.

Hverken sund kost, regelmæssig motion eller god håndhygiejne kan forebygge helvedesild. Det eneste, der kan forebygge sygdommen, er vaccination. Vaccinationen hjælper immunforsvaret med at danne antistoffer, der holder skoldkoppevirusset nede.

Hvis du er itvivl om en Helvedesild vaccination er relevant for dig, er du altid velkommen til at kontakte os.

Helvedesild vaccinen også kaldet, Shingrix er en ikke-levende vaccine, der giver over 90 % beskyttelse mod Helvedesild og postherpetiske neuralgier hos personer over 50 år og personer over 18 år, der er i særlig risiko for at udvikle Helvedesild.

Vaccinen gives i to doser med 2 (2-6) måneders interval og beskytter nuværende i op til 10 år.

Vaccinen gives i to doser med 2 (2-6) måneders interval

1.995 kr.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk