HPV hos mænd

HPV-infektion hos mænd kan ramme gennem hele livet og i værste tilfælde føre til alvorlige sygdomme som analkræft, peniskræft og kræft i mund og svælg. Selvom man tidligere har haft en HPV-infektion, er man ikke immun overfor HPV, da man nemlig kan blive smittet med HPV flere gange i løbet af livet.

Der findes over 200 forskellige HPV-typer og 14 af dem kan føre til kræft! HPV overføres primært gennem seksuel kontakt, og risikoen for smitte øges ved skiftende partnere. Dog kan mænd også blive smittet, selv hvis de er i et fast forhold, da virus kan være til stede uden synlige symptomer.

Tilskud

Sygeforsikring 'danmark' giver mellem 50%-75% i tilskud.
Læs mere her

HPV-vaccination til mænd

HPV-infektioner kan ramme mænd i alle aldre og føre til alvorlige sygdomme som peniskræft, analkræft, kræft i mund og svælg samt kønsvorter. Selvom kroppens immunforsvar ofte bekæmper infektionen, kan HPV i nogle tilfælde blive vedvarende og udvikle sig til kræft. Mænd kan også være smittebærere uden selv at have symptomer, hvilket øger risikoen for at overføre virussen til partnere.

HPV-vaccination til mænd reducerer risikoen for at blive smittet med de HPV-typer, der oftest fører til kræft og kønsvorter. Vaccination anbefales især til drenge og unge mænd, inden de bliver seksuelt aktive, da den er mest effektiv, før man udsættes for virussen. Voksne mænd kan dog også opnå beskyttelse gennem vaccination, selv efter seksuel debut.

Vaccination mod HPV hjælper immunforsvaret med at opbygge en langvarig beskyttelse, så kroppen hurtigere kan bekæmpe en HPV-infektion, hvis man udsættes for den senere i livet. Selvom vaccinationen ikke dækker alle typer af virussen, beskytter den mod de mest aggressive, hvilket gør den til en væsentlig del af forebyggelsen af HPV-relaterede kræftformer hos mænd.

HPV-vaccination anbefales især til drenge og unge mænd inden seksuel debut, men også piger, unge kvinder og voksne kvinder kan have stor gavn af at blive vaccineret.

HPV-relaterede kræftsygdomme hos mænd

HPV-virus overføres primært gennem intim kontakt, herunder vaginalt og analt samleje, oralsex samt tæt hud-til-hud kontakt. Mænd kan blive smittet uden symptomer, hvilket gør det vanskeligt at opdage infektionen og forebygge smittespredning. Hos mænd kan HPV føre til alvorlige helbredsproblemer, der i værste tilfælde kan udvikle sig til kræft i anus, på penis og i mundhulen og halsen. Da der ikke er screeningsprogrammer for disse kræftformer, er forebyggelse gennem vaccination vigtigt.

Peniskræft

Ca. 50% af tilfældene af peniskræft er relateret til HPV.

Analkræft

Ca. 33% af alle tilfælde af analkræft ses hos mænd.

Mund og svælgkræft

Omkring 62% af tilfældene af kræft i mundsvælget skyldes HPV.

Kønsvorter

Ca. 10% af alle vil på et tidspunkt i deres liv få kønsvorter.

Symptomer på HPV hos mænd

HPV hos mænd forløber ofte uden symptomer og opdages derfor typisk først, når det har udviklet sig til kræft. Da der ikke findes et screeningsprogram for mænd, er det vigtigt at være opmærksom på tegnene, så sygdommen kan opdages og behandles tidligt.

Vær opmærksom på følgende tegn, hvis HPV har udviklet sig til kræft:

  • Peniskræft kan vise sig ved vedvarende sår, hævelser eller unormale knuder, som kan være skjult under forhuden. Nogle oplever også blod i urinen eller ildelugtende udflåd fra penis. Tidlige tegn bør altid undersøges af en læge, da hurtig behandling er afgørende.
  • Analkræft viser sig ofte ved blødning, smerter og ubehag i endetarmsområdet. Symptomer kan også omfatte svie, kløe, slimdannelse og problemer med at holde på afføringen. Små knuder i området kan mærkes og bør vurderes af en læge, da de kan være tegn på kræft.
  • Mund- og svælgkræft kan give symptomer som knuder på halsen, vedvarende sår eller blødninger i munden. Smerter i halsen, som kan stråle til ørerne, er også almindelige. Mange oplever desuden en fornemmelse af en klump i halsen og besvær med at synke eller gabe.

Tidlig opdagelse af disse symptomer er vigtig, da hurtig diagnose og behandling forbedrer prognosen betydeligt. Hvis du oplever nogen af disse symptomer, bør du søge lægehjælp hurtigt.

Kønsvorter hos mænd

Kønsvorter er en af de mest almindelige seksuelt overførte infektioner og skyldes visse typer af human papillomavirus (HPV). De viser sig som små, ofte blomkålslignende knopper på huden eller slimhinderne og kan variere i størrelse og antal.

Hos mænd optræder kønsvorter typisk på penis, pungen, omkring anus eller i urinrøret. Hos kvinder ses de ofte på de ydre kønslæber, skedeåbningen og livmoderhalsen, men de kan også forekomme i endetarmen, munden og på tungen.

Smitte sker primært gennem seksuel kontakt – både vaginalt, analt og oralt – samt ved tæt hudkontakt med en smittet person. Da HPV kan overføres fra områder, der ikke dækkes af et kondom, yder kondomer kun delvis beskyttelse. Deling af sexlegetøj uden korrekt rengøring kan også sprede smitten.

Kønsvorter kan vise sig uger eller måneder efter smitte, men mange opdager dem ikke, da de kan være meget små eller ligge skjult i slimhinderne. Symptomerne kan omfatte:

  • Kløe, svie eller ubehag i det angrebne område
  • Små, hudfarvede eller lyserøde vorter, der kan være flade eller hævede
  • I sjældne tilfælde irritation eller let blødning

Man kan være smittebærer og videreføre virus, selv uden synlige symptomer.

Den mest effektive forebyggelse mod kønsvorter er HPV-vaccination, der beskytter mod de typer af virus, der forårsager både kønsvorter og visse former for kræft. Vaccination tilbydes i Danmark til både drenge og piger i børnevaccinationsprogrammet, men voksne kan også blive vaccineret.

Sådan gør du!

1.
Find en klinik
i nærheden af dig.

2. 
Vælg en behandlingstype,
og book derefter en tid.

3.
Mød op i klinikken,
så tager vi os af resten.

Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.
Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?

HPV-vaccination anbefales til drenge og unge mænd, gerne inden seksuel debut, da den er mere effektiv inden eksponering for virusset. Vaccination beskytter mod de typer HPV man endnu ikke har mødt – derfor kan seksuelt aktive mænd også have gavn af vaccination. HPV-vaccination er også blevet en del af børnevaccinationsprogrammet for drenge og blev indført d. 1. september 2019.

I Danmark tilbydes HPV-vaccination gratis til drenge, der er fyldt 12 år d. 1. juli 2019 eller senere – det gælder indtil drengene fylder 18 år. Mænd kan også have gavn af vaccination, da den stadig kan forebygge mod nye infektioner.

Klik her for at booke en tid og find en klinik i nærheden af dig.

Antallet af doser afhænger af alder:

  • Under 15 år: To doser med min. fem og maks. 13 måneders interval.
  • 15 år eller ældre: Tre doser med mindst én måned mellem dose 1 og 2, og mindst 3 måneder mellem dose 2 og 3.

Det er vigtigt at gennemføre det fulde vaccinationsprogram for at forebygge mod HPV-infektioner.

HPV-vaccination giver langvarig forebyggelse mod de mest kræftfremkaldende HPV-typer. Studier viser, at forebyggelsen kan vare hele livet.

Mænd med alvorlige allergiske reaktioner over for nogen af indholdsstofferne i HPV-vaccination bør ikke vaccineres. Hvis man er syg med feber eller en akut infektion, bør vaccinationen udskydes.

Du kan blive vaccineret mod HPV i en af vores klinikker i hele Danmark.

Klik her for at booke en tid og find en klinik i nærheden af dig.

HPV-vaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram og tilbydes som udgangspunkt gratis til alle piger og drenge op til 18 år. Mænd, der ønsker vaccination uden for vaccinationsprogrammet, kan få tilskud via. Sygeforsikring ”danmark”, som dækker mellem 50-75% af udgifterne afhængigt af, hvilken alder man har.

Klik her for at læse mere om tilskud til vaccination.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk