Vacciner
Influenza
Influenza rammer hvert år tusindvis af danskere i influenzasæsonen, som løber fra efteråret til det tidlige forår. Sygdommen kan variere fra et mild til et alvorligt forløb med risiko for komplikationer som lungebetændelse, der især rammer ældre og personer med kroniske sygdomme. Den bedste beskyttelse mod influenza er vaccination, som både kan forhindre smitte og reducere risikoen for alvorlig sygdom.
Hvem bør influenzavaccineres?
Influenzavaccination er især anbefalet til personer, der er i risiko for alvorlige komplikationer. Følgende grupper bør overveje at blive vaccineret:
Personer over 65 år.
Gravide i 2. eller 3. trimester.
Mennesker med kroniske sygdomme, herunder lunge- og hjertesygdomme, samt personer med nedsat immunforsvar.
Børn over 6 måneder, der har særlige helbredsproblemer, såsom lungesygdomme, hjertesygdomme eller immundefekter. Børn med sukkersyge eller velbehandlet astma behøver normalt ikke vaccinen, da deres risiko for komplikationer er lavere.
Symptomer på influenza
Influenza viser sig typisk ved en pludselig følelse af sygdom ledsaget af høj feber, kulderystelser, muskelsmerter, hoste og hovedpine. For de fleste varer sygdommen i 3-5 dage, og de fleste er helt raske efter en uge. Hos personer med et svækket immunforsvar, ældre og dem med kroniske sygdomme kan der dog opstå komplikationer som fx lungebetændelse, der gør sygdomsforløbet længere og mere alvorligt.
Fordele ved influenzavaccination
At blive vaccineret mod influenza giver flere klare fordele, uanset om du tilhører en risikogruppe eller ej:
- Forebyggelse mod alvorlige forløb: For ældre og kronisk syge kan influenzavaccinen reducere risikoen for alvorlige komplikationer og hospitalsindlæggelse. Selvom vaccinen ikke garanterer fuld beskyttelse mod smitte, mindsker den risikoen for et alvorligt sygdomsforløb.
- Forebyggelse af smitte: Ved at blive vaccineret beskytter du ikke kun dig selv, men også dem omkring dig, som fx spædbørn, ældre og personer med svækket immunforsvar, der kan have svært ved at klare en influenzainfektion.
- Mindsker sygdomsfravær: For raske, yngre og voksne kan influenzavaccination forebygge 70-90% af influenzatilfældene. Det betyder færre sygedage fra arbejde eller skole og en hurtigere heling, hvis du alligevel bliver syg.
Kan influenza forebygges mod vaccination?
Selvom en sund livsstil, motion og en balanceret kost er vigtige for det generelle helbred, kan det ikke forhindre influenza. Vaccination er den mest effektive måde at beskytte sig selv mod sygdommen. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og de amerikanske sundhedsmyndigheder har begge fastslået, at influenzavaccination markant kan sænke sygeligheden blandt raske voksne.
Virkninger og bivirkninger ved influenzavaccination
De fleste oplever kun få og milde bivirkninger ved influenzavaccination. Almindelige reaktioner kan inkludere ømhed ved indstiksstedet, mild feber eller utilpashed, som typisk forsvinder efter et par dage. Det er vigtigt at understrege, at vaccinen ikke kan give influenza, da den ikke indeholder levende virus.
Personer med ægallergi bør undgå vaccinen, da den er fremstillet med æggeproteiner. Hvis du har feber på vaccinationsdagen, bør du vente, indtil feberen er faldet, før du bliver vaccineret
Hvornår er det bedst at blive vaccineret?
Den bedste tid til at blive vaccineret mod influenza er i begyndelsen af influenzasæsonen, typisk fra oktober til november. Vaccinen tager ca. to uger om at opbygge fuld beskyttelse, så jo tidligere du bliver vaccineret, desto bedre er du rustet til at møde influenzasæsonens udfordringer.
Få råd og vejledning om influenzavaccination
Hvis du har spørgsmål om influenzavaccination eller vil vide mere om, hvordan du bedst beskytter dig selv og dine nærmeste, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores sundhedsfaglige personale står klar til at besvare dine spørgsmål og give dig professionel vejledning. Uanset hvilken af vores klinikker du besøger, vil du møde kvalificerede fagfolk, der kan hjælpe dig med alt, hvad du har brug for at vide om influenzavaccination.
Sæsoninfluenza medfører hvert år stor sygelighed, samt en stigning i hospitalsindlæggelser og dødelighed. Alvorlige tilfælde rammer især ældre mennesker og personer med visse kroniske lidelser.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor sæson-influenzavaccination af personer tilhørende nedenstående risikogrupper og influenzavaccination er derfor gratis for alle personer i følgende risikogrupper:
- Personer, der er fyldt 65 år
- Førtidspensionister
- Kronisk syge, som nævnt i litra a-g, efter en lægelig vurdering:
- Personer med kroniske lungesygdomme.
- Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk).
- Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge).
- Herunder også HIV-smittede og medikamentelt immunsupprimerede personer, f.eks. i forbindelse med kemoterapi (vaccinér gerne i god tid før behandling påbegyndes for bedst mulig respons).
- Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft. Herunder personer med f.eks. påvirket respiration pga. muskulære sygdomme, neuromuskulære sygdomme, spasticitet, og/eller diverse multihandicaps.
- Personer med kronisk lever- og nyresvigt.
- Personer med andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko. Herunder personer med hæmoglobinopatier som seglcelleanæmi.
- Personer med svær overvægt (vejledende BMI>35) efter en lægelig vurdering.
- Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko.
- Gravide i 2. og 3. trimester. Gravide i 1. trimester vaccineres også, hvis den gravide tilhører en risikogruppe.
- Sundhedspersonale
Vaccinationen skal foretages hvert år mellem oktober og januar, da influenzatyperne hele tiden ændrer sig.
Børn over 6 måneder, der har risiko for et alvorligt forløb af influenza, anbefales vaccination. Det er børn som behandles på børneafdelinger for sygdomme der påvirker lungefunktionen, hjertesygdomme, immundefekter mfl. Det anbefales ikke at børn med sukkersyge eller velbehandlet astma influenzavaccineres.
- I lande som England, Tyskland, Holland og Spanien bliver ca 22 % af befolkningen vaccineret. I USA og Canada ca 30 %. I Danmark er det kun 12 % af befolkningen.
- Den Spanske syge var en influenzaepedemi der raserede i Europa og resten af verdenen i 1918 til 1919? Epidemien tog livet af godt 50 millioner mennesker, hvoraf ca. 14.000 var danskere.
- Der bruges halvandet hønseæg for hver influenzavaccine der bliver produceret. Alene i Europa bruges der årligt ca. 90 millioner æg til produktion af influenzavacciner.
Her kan du læse mere om indholdet i årets influenzavaccine.