Hepatitis A eller smitsom leverbetændelse er en virussygdom, der kan give alvorlig leverbetændelse. Sygdommen forekommer især i lande med lav hygiejnestandard, så hvis du planlægger en rejse uden for EU til eksempelvis Asien, Afrika eller Sydamerika, anbefaler vi, at du bliver vaccineret mod hepatitis A. Med to doser af vaccinationen mod hepatitis A får du effektiv beskyttelse i op til 40 år og ro i maven inden afgang.
Tilskud
Sygeforsikring 'danmark' giver mellem 50%-75% i tilskud.
Læs mere her
Hvad er hepatitis A?
Hepatitis A er en smitsom leverbetændelse, der er udbredt i områder med dårlige hygiejniske forhold. Sygdommen hører til blandt de mere milde former for leverbetændelse og udvikler sig aldrig til en kronisk leverbetændelse, som det eksempelvis ses ved hepatitis B og C. Alligevel kan sygdommen føre til uger med ubehag og sygdom – særligt hos ældre og personer med kronisk leversygdom, hvor hepatitis A i sjældne tilfælde kan forløbe mere alvorligt.
Hepatitis A-virus forekommer i tarmen og afføringen hos mennesker, og derfor er dårlig håndhygiejne en stor synder i forhold til smittespredning med hepatitis A. Netop derfor er sygdommen særligt udbredt i områder med lav hygiejnestandard, som mange rejsende besøger.
Vidste du dét om hepatitis A?
Faktisk sker de fleste smittetilfælde af hepatitis A i Danmark, da en smittet typisk smitter andre i husstanden. Hepatitis A kan også overføres via fødevarer, og der har tidligere været udbrud i Danmark relateret til forurenede dadler, frosne hindbær og jordbær solgt i supermarkeder. Virussen er meget modstandsdygtig og kan overleve både frost og opvarmning, hvilket gør den særligt sejlivet.
Kend symptomerne på hepatitis A
Symptomerne på hepatitis A opstår typisk 2-4 uger efter, du er blevet smittet – og sygdommen kan vare fra én til tre uger. Hos nogle forløber sygdommen mildt, mens andre får et mere alvorligt sygdomsbillede. Det er derfor vigtigt at kende tegnene, så du kan reagere i tide og undgå at smitte andre.
Typiske symptomer på hepatitis A-virus er:
- Feber
- Kvalme og opkast
- Mavesmerter
- Træthed og almen utilpashed
- Muskel- og ledsmerter
- Gulsot (gul farve af hud og øjne)
- Mørk urin
- Lys afføring
Særligt gulsot og ændringer i urin og afføring er tydelige tegn på, at leveren er påvirket. Selvom hepatitis A sjældent fører til alvorlige komplikationer som leversvigt, er det stadig en sygdom, der kan gøre dig syg. Efter sygdomsforløbet opnår du dog varig immunitet, og du kan således ikke få virussen igen.
Hvordan forebygger du hepatitis A?
Når du rejser til områder med lav hygiejnestandard – som dele af Asien, Afrika eller Sydamerika – har du øget risiko for at blive smittet med hepatitis A. Smitten sker typisk gennem mad og drikke, der er forurenet med afføring fra en smittet person. Derfor spiller god hygiejne en vigtig rolle i forebyggelsen.
Du kan selv gøre meget for at undgå hepatitis A:
- Vask hænder ofte – især efter toiletbesøg og før du spiser
- Drik kun vand fra flasker eller vand, du selv har kogt
- Undgå isterninger
- Vælg mad, der er gennemstegt og serveret varm
Selvom god hygiejne hjælper, er det ikke altid nok. Den mest effektive måde at forebygge hepatitis A på er med en vaccination. En hepatitis A-vaccine kan gives fra 1-års alderen og anbefales til alle, der skal rejse uden for EU. Den giver langvarig beskyttelse og sparer dig for bekymringer under din rejse.
Hvem bør vaccineres mod hepatitis A?
Hepatitis A er en smitsom leverbetændelse, som især rammer rejsende og personer med øget smitterisiko. Derfor anbefales hepatitis A-vaccinen til alle, der rejser uden for EU eller til visse dele af Østeuropa. Vaccinen anbefales også til mænd, der har sex med mænd samt personer, der arbejder med spildevand.
Der er dog enkelte tilfælde, hvor man bør udskyde eller helt undlade vaccination. Hvis du har feber eller er akut syg, bør du vente med at få hepatitis A-vaccinen. Det samme gælder, hvis du tidligere har haft en alvorlig allergisk reaktion på vaccinen eller er allergisk over for et af indholdsstofferne.
Sådan foregår en hepatitis A-vaccination
En vaccination mod hepatitis A består af to doser og giver dig en langvarig beskyttelse mod sygdommen. Første dosis giver næsten fuld beskyttelse allerede efter to uger – og effekten varer i op til fem år. Hvis du snart skal ud at rejse, kan du få den første dosis helt frem til afrejsedagen.
For at opnå den langvarige beskyttelse anbefales en anden dosis. Ifølge produktresume skal den gives 6-12 måneder efter den første, men du kan vente til, du skal ud at rejse igen. Med begge doser opnår du immunitet mod hepatitis A i mindst 40 år – og for mange er det en livslang beskyttelse. Afhængig af den specifikke vaccine får børn fra 1 til og med 17 år en særlig børnedosis, men ellers forløber vaccinationen ens for børn og voksne.
Vær opmærksom på bivirkninger ved vaccinen
Hepatitis A-vaccinen er generelt meget veltolereret, men som med alle vacciner kan der forekomme milde bivirkninger. De fleste oplever ingen gener, men enkelte kan mærke kroppens naturlige reaktion på vaccinen.
De mest almindelige bivirkninger ved hepatitis A er:
- Rødme, hævelse eller ømhed ved injektionsstedet
- Let feber
- Hovedpine
- Almen utilpashed
Disse symptomer opstår typisk kort tid efter vaccinationen og forsvinder af sig selv inden for få dage. Det er kroppens immunforsvar, der arbejder – og det er helt normalt. Alvorlige bivirkninger er yderst sjældne. Har du tidligere reageret kraftigt på en vaccine, eller har du allergi over for et af indholdsstofferne, bør du tale med sundhedspersonalet, før du bliver vaccineret.
Skal du have andre rejsevacciner end hepatitis A?
Når du planlægger en rejse til områder med lav hygiejnestandard, kan du også være i risiko for andre sygdomme, som kræver vaccination.
En af de mest relevante er hepatitis B – en mere alvorlig og langvarig form for leverbetændelse end hepatitis A. Her findes der en praktisk kombinationsvaccine, der beskytter mod både hepatitis A og B på én gang.
Alt efter destinationen og rejsetypen kan det også være nødvendigt med vacciner mod for eksempel tyfus, gul feber eller rabies. Derfor anbefaler vi, at du tjekker, hvilke rejsevacciner du har brug for i god tid før afrejse.
Book tid til hepatitis A-vaccine hos Danske Lægers Vaccinations Service
Hvis du skal rejse til områder med lav hygiejnestandard, er en hepatitis A-vaccine en vigtig del af rejsens forberedelse. Når du vælger Danske Lægers Vaccinations Service, bliver du altid vaccineret af sundhedsfagligt personale med erfaring: læger, sygeplejersker eller medicinstuderende. Vi sørger for, at du er godt beskyttet – og godt informeret – inden din rejse.
Vi har klinikker over hele landet og tilbyder også rådgivning om rejsevacciner. Du kan booke tid online, uden at du skal tænke på recept, apoteksbesøg eller kontakt til egen læge. Vi klarer det hele – hurtigt og professionelt.
Ofte stillede spørgsmål
Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.
Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?