Vacciner

Lungebetændelse (Prevenar13)

Pris pr. Dose: kr. 950,-

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Hvis du har prøvet at have lungebetændelse, så ved du også, hvor smertefuldt det kan være. Du er ofte sengeliggende og venter på, det går over. Nogen oplever værre symptomer end andre. For de fleste folk er lungebetændelse mere eller mindre ufarlig..

Lungebetændelse kan dog godt være alvorlig for småbørn og ældre, svækkede mennesker, som kan risikere at blive indlagt. Derfor bør småbørn og ældre blive vaccineret mod lungebetændelse.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service tilbyder vi at vaccinere mod lungebetændelse. Vi har klinikker i hele landet, så bestil en tid hos din nærmeste klinik, og bliv vaccineret nu.

Vaccinen indeholder konjugeret kapselpolysaccharid fra de 13 forskellige pneumokok-serotyper. Type 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F og 23F.

Vaccinen tilbydes alle børn under 2 år som en del af det danske børnevaccinationsprogram.

Vaccinen anbefales til personer der har øget risiko for invasiv pneumokoksygdom, gentagende lungebetændelser, KOL eller hjertesygdomme.

Voksne og børn over 2 år, 1 dosis á 0,5 ml.

Børn over 6 uger indtil 2 år – Forskellige programmer i forhold til alder.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne, specielt difteritoksoid.

Bør ikke anvendes, utilstrækkelige data.

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, utilpashed og feber.

kr. 950,-

Hvem bør blive vaccineret mod lungebetændelse?
Vaccinationen mod lungebetændelse bliver tilbudt til alle børn under to år, og er samtidig en del af børnevaccinationsprogrammet. Programmet er et tilbud til børn, hvor de kan blive vaccineret mod 10 infektionssygdomme gratis.

Derudover bliver lungebetændelse vaccinen også anbefalet til personer, der har øget risiko for alvorlig pneumokoksygdom eller gentagne lungebetændelser. I takt med, at du bliver ældre, stiger risikoen også for at få alvorlig lungebetændelse på grund af svækket immunforsvar. Af den grund bør du få vaccinen. Lider du af en kronisk sygdom, som KOL eller hjerte-kar-sygdomme, så kan vaccinen mod lungebetændelse også hjælpe dig med at undgå et hårdt sygdomsforløb.

Sådan forebygger du lungebetændelse
Ønsker du at forebygge lungebetændelse, så er den mest effektive måde at forebygge den på med en vaccine. Du kan i den forbindelse blive tilbudt to vacciner:

  • Prevenar-13
  • Pneumovax

Pneumovax-vaccinen bliver tilbudt til dem, der ikke er plaget af lungebetændelse eller andre lunge-og hjertesygdomme. Hvis du derimod har gentagne lungebetændelser eller KOL og hjertesygdomme, så anbefaler vi, at du først får Prevenar-13. Du kan derefter få Pneumovax-vaccinen tidligst efter 8 uger. Har du allerede fået Pneumovax-vaccinen, skal du have Prevenar-13 omkring et år efter.

Ifølge Statens Serums Institut bør du som voksen, der ønsker at blive vaccineret mod lungebetændelse, først blive vaccineret med Prevenar-13. Derefter kan du få Pneumovax-vaccinen for at få en længerevarende beskyttelse.

Hvor længe varer vaccinerne?
Får du Prevenar-13 vaccinationen får du en livslang beskyttelse, og du behøver derfor kun at blive vaccineret en gang. Pneumovax-vaccinen holder derimod ikke hele livet, og du skal derfor forny den med en ny vaccination hvert femte til tiende år for at få den fulde beskyttelse.

Hvad er lungebetændelse?
Lungebetændelse er en infektion i lungerne, som enten er forårsaget af en virus eller bakterier. På fagsprog går lungebetændelse også under navnet pneumoni. Pneumokokker er en bakterie, der forårsager pneumokoksygdom. Denne bakterie er samtidig skyld i omkring to ud af tre alvorlige lungebetændelser.

Lungebetændelse bliver ofte spredt via hoste, nys eller fysisk nærkontakt, og kan gøre dig meget utilpas. Lungebetændelse varer ofte mellem en til to uger. Alle kan blive udsat for lungebetændelse, men du skal særligt holde et vågent øje med børn, ældre og folk med dårligt helbred.

Symptomerne på lungebetændelse
Lungebetændelse er for det meste en smertefuld sygdom – uanset hvem det rammer. Lungebetændelse sker ofte efter en infektion i de øvre luftveje eller halsbetændelse. Symptomerne på lungebetændelse kan være:

  • Hoste
  • Smerter i brystet ved vejrtrækning
  • Åndenød
  • Feber
  • Rysten

Du kan få hoste, der kan gøre det sværere at trække vejret helt igennem. Du kan også få feber, som ofte går i sig selv efter nogle dage eller en uge. Ved lungebetændelse er din lungehinde ofte betændt – det kan medføre smerter i brystet, når du trækker vejret eller hoster. Har du tendens til at få slemme lungebetændelser? Så anbefaler vi, du bliver vaccineret mod lungebetændelse for at undgå dette.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 24-04-2023
Næste redigering d. 26-10-2023

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk