Vacciner

Difteri-Stivkrampe-vaccine

Pris pr. Dose: kr. 325,-

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Difteri er en smertefuld luftvejsinfektion forårsaget af bakterien, der går under navnet Corynebacterium diphteriae.

Bakterien kan producere et giftstof, der kan angribe forskellige organsystemer, som kan være dødeligt. Derfor er det vigtigt, at du bliver revaccineret mod difteri hvert tiende år.

Denne vaccine er også kendt som difteri-stivkrampe, fordi den bliver tilbudt i forbindelse med stivkrampevaccination. Vi anbefaler nemlig, at du også bliver revaccineret mod stivkrampe hvert tiende år.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service består vi af en lang række kompetente læger og sygeplejersker, der er klar til at vaccinere og vejleder dig. Vi har klinikker over hele landet.

Denne vaccine anbefales til alle rejsemål.

 

Vaccinen indeholder giftstoffer (toksiner) fra difteri- og stivkrampebakterier i en fuldstændig afgiftet form (toksoider).

 

Alle som er grundvaccineret mod difteri og tetanus bør revaccineres, første gang efter 4-5 år og herefter hvert 10. år. Voksne, som har fået større sår eller andre hudlæsioner, der kan medføre risiko for infektion med stivkrampebakterier, bør revaccineres med denne vaccine, såfremt de ikke er vaccineret inden for de seneste 10 år. Endvidere anbefales revaccination i forbindelse med rejser til udlandet, såfremt sidste vaccination er mere end 10 år siden. Denne vaccine bør ikke anvendes til grundvaccination.

Der gives én dosis i forbindelse med revaccination.

I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne. I tvivlstilfælde henvises til egen læge.

Vaccinen bør kun anvendes under graviditet ved klar indikation, og når lægen vurderer, at de mulige fordele opvejer de mulige risici for fostret.

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, utilpashed og feber.

kr. 325,-

Hvad er difteri?
Difteri er en slem luftvejsinfektion,, der ofte forekommer af bakterien Corynebacterium diphteriae. Det kan også være forårsaget Corynebacterium ulcerans, som ligesom Corynebacterium udsender giftstoffer, der angriber organsystemer som:

  • Hjertemusklen
  • Centralnervesystemet

Difteri kan derfor være meget farligt og i værste fald dødeligt. Bakterien angriber slimhinden i svælget, næsen eller struben. Her deler den sig og afgiver et giftstof.

Bakterien og giftstoffet beskadiger slimhinden, således at det resulterer i en slem halsbetændelse, der danner brede belægninger, der kan blokere luftvejene og give åndenød.

Hvis giftstoffet samtidig kommer ind i kroppen, kan det finde vej til hjertet og nervesystemet, som kan medføre stor skade.

Sådan smitter difteri
Difteri smitter via dråber fra næsen eller svælget, som bliver spredt fra person til person. Det kan forekomme ved hoste, eller hvis du nyser. Bakterien Corynebacterium diphteriae kan også trænge ind i huden via sår og give alvorlige infektioner, men dette er dog sjældent.

Bakterien kan også blive overført af en rask smittebærer, som ikke har tegn på sygdommen. I få tilfælde kan raske kæledyr som hunde og katte overføre en speciel form for bakterie, der er relateret til difteri.

Hvilke symptomer er der på difteri?
Når du bliver smittet med difteri, bryder sygdommen ud mellem to til fire dage efter. Derefter vil du opleve en række symptomer, som giver smerte. Der er her tale om følgende symptomer:

  • Betændelse i slimhinderne
  • Halssmeter
  • Hoste
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Forstyrrelser i hjerterytme – der kan i værste tilfælde kan medføre hjertestop
  • Lammelse ved påvirkning af nervesystemet

Hvem bør få difteri vaccination?
Hvis du gerne vil undgå et svært sygdomsforløb, som difteri kan medføre, er vaccination den bedste løsning. Difteri-stivkrampevaccination er en del af det danske børnevaccinationsprogram, så børn er vaccinerede mod difteri.

Drifterivaccinen har en beskyttelsestid på 10 år. Derefter anbefaler vi, at du bliver revaccineret mod en vaccine-booster. Dette gælder både børn og voksne.

Vi tilbyder klinikker i hele landet, så du nemt kan blive vaccineret mod difteri. Alt, du skal gøre, er at booke en tid online hos din nærmeste klinik. Vaccinen beskytter dig og forebygger spredningen af bakterien Corynebacterium diphteriae.

Kan gravide blive vaccineret mod difteri-stivkrampe?
Du kan godt blive vaccineret mod difteri-stivkrampe under graviditet, hvis lægen vurderer, at fordelene ved den opvejer de potentielle risici, dit foster kan blive udsat for ved vaccinen.

Generelt bliver gravide ikke vaccineret, medmindre der foreligger en risiko for smitte hos den gravide. Er du gravid, og i tvivl om, du burde få en vaccine? Vi har en guide, der kan vejlede dig om vacciner, rejser og mere som gravid.

 

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 30-11-2023
Næste redigering d. 26-10-2024

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk