Vacciner

Rabies vaccine

Pris pr. Dose: kr. 925,-

Denne vaccine kræver flere doser. Læs mere under vaccinedosis

Bemærk at Sygeforsikring ‘danmark’ giver mellem 50%-75% i tilskud. Læs mere her

Rabies er en virussygdom, som smitter fra dyr til dyr. Den kan også smitte fra dyr til mennesker og går samtidig under navnet hundegalskab.

Rabies er meget farlig, og kan uden vaccine eller behandling give en slem hjernebetændelse, som til sidst vil være dødelig. Derfor anbefaler vi rabiesvaccine til dig, der skal til lande med risiko for rabies-smittede dyr.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service tilbyder vi kompetente læger og sygeplejersker, der kan hjælpe og vejlede dig til den rette vaccine, eller hvis du har spørgsmål.

Vaccinen indeholder inaktiveret rabiesvirus.

Rejsende til lande, hvor der er høj risiko for smitte med rabiesvirus. Personer med arbejde, der indebærer særlig høj smitterisiko, f.eks. dyrlæger og biologer med tæt kontakt til dyr, som kan være rabiessmittede, herunder flagermus. Vaccinen anvendes både forebyggende og ved mistanke om mulig rabiessmitte.

Vaccination består af to injektioner der gives på dag 0 og minimum 7 dage efter 1.dosis. Vaccinationen giver i almindelighed livslang beskyttelse. Personer med særlig arbejdsrelateret risici for rabies smitte, anbefales at måle sit antistof niveau efter ca. 5 år mhp eventuel booster. Hvis man bliver bidt af et dyr med rabies, skal man på trods af vaccination søge læge mhp. yderligere vaccination.

Forebyggende vaccination: I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne. Ved mistanke om mulig rabiessmitte bør vaccination altid foretages. I tilfælde af allergiske reaktioner eller alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination, bør en alternativ vaccine vælges, såfremt en sådan er tilgængelig.

Vaccinen kan anvendes under graviditet og amning.

Livslang

Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber.

kr. 925,-

Hvad er rabies?
Rabies er en virussygdom, der gør rabies-smittede dyr som hunde, kvæg og flagermus syge og aggressive. Virussen slår til sidst dyrene ihjel, men sygdommen kan også sagtens ramme mennesker, der rejser til lande, hvor der er forekomster af rabies.

Rabiesvirussen angriber nervesystemet og bliver udskilt i spyt. Bliver du bidt af et rabies-smittet dyr, opstår symptomer mellem tre uger til tre måneder efter. Det er farligt, da personer, der er blevet bidt, ikke kan blive behandlet efter sygdommen har fået lov til at udbrede sig.

Derfor er det vigtigt, at du kontakter en læge, hvis du er blevet bidt, uanset om du er vaccineret i forvejen eller ej. Hvis du bliver vaccineret hurtigt efter smitte, så er risikoen for at dø af rabies minimal.

Sådan udvikler rabies sig
Kommer virussen først kommer via nervebanerne og ind i centralnervesystemet, duplikerer virussen sig selv og bliver spredt til flere dele af hjernen. Det medfører en hjernebetændelse, hvor centralnervesystemets funktioner bliver påvirket.

Rabies kan også blive spredt ud i flere væv i kroppen via nervebanerne. De kan blandt andet blive spredt til følgende:

  • Hud
  • Slimhinder
  • Spytkirtler

Det får til sidst dødelig udgang, hvis det ikke bliver behandlet hurtigt.

Hvad er symptomerne på rabies?
Er du blevet smittet med rabies, kan der gå lang tid, før symptomerne viser sig. Men når de begynder at vise sig, er det meget smertefulde symptomer, som er svære at behandle. Nogle af symptomerne er følgende:

  • Feber
  • Opkast
  • Mangel på appetit
  • Hovedpine
  • Muskelkramper
  • Kraftige spasmer i svælget
  • Koma

Hvem bør blive vaccineret med rabiesvaccine?
Skal du rejse til lande, hvor der er høj risiko for smitte med rabies, eller arbejder du med dyr, der medfører høj smitterisiko såsom dyrlæger og biologer, anbefaler vi, at du får rabiesvaccine. Vores rabiesvaccine bliver både brugt til at forebygge rabies og ved mistanke om smitte med rabies.

Du kan nemt booke tid online ved en af vores klinikker, der ligger nærmest dig. Rabiesvaccinen giver en livslang beskyttelse, men bliver du bidt af et rabiessmittet dyr, skal du alligevel kontakte en læge med det samme.

Vi giver rabiesvaccinen i to doser. Når du får det første stik, skal du have det næste stik efter syv dage, og så er du færdigvaccineret. Du kan også få vaccinen, selvom du er gravid eller ammer. Du skal ligeledes have vaccinen senest tre uger inden afrejse.

Hvilke vacciner anbefaler vi til din næste destination?
Skal du snart ud at rejse, og er du i tvivl om, hvilke vacciner, du bør få, før du rejser? På vores hjemmeside, finder du vaccineanbefalinger, hvor du kan blive klogere på, hvilke vacciner, vi anbefaler til netop din næste destination.

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen
Redigeret d. 30-11-2023
Næste redigering d. 26-10-2024

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk