Chikungunya

Chikungunyavirus (CHIKV) er en virus, der primært spredes gennem myggestik. Ligesom dengue- og Zika-virus overføres den af myg af arten Aedes og kan hurtigt sprede sig i områder med gunstige forhold for myggene.

Da der ikke findes en specifik behandling mod chikungunya, er forebyggelse afgørende for at reducere risikoen for smitte. Dette inkluderer brug af myggespray med DEET, iførelse af beskyttende tøj, anvendelse af myggenet samt ophold i områder med aircondition eller myggebarrierer.

For personer over 18 år, der rejser til områder med høj smitterisiko, kan vaccination være en effektiv forebyggelse. Vaccination stimulerer kroppen til at danne antistoffer, hvilket beskytter mod at udvikle sygdommen, hvis man bliver udsat for smitte med virusset.

Tilskud

Sygeforsikring 'danmark' giver mellem 50%-75% i tilskud.
Læs mere her

Vaccination mod chikungunya

Vaccination mod chikungunya anbefales til personer over 18 år, der rejser til områder med et aktuelt udbrud. For rejsende til områder, hvor der ikke er et aktivt udbrud, men hvor virusset har cirkuleret inden for de seneste fem år, kan vaccination stadig være relevant.

Vaccination giver en effektiv beskyttelse og kan overvejes uanset om man rejser i 1 uge eller 6 måneder til risiko områder.

Risikoen afhænger af faktorer som opholdets længde, eksponering for myg og den enkeltes helbredstilstand. Personer, der opholder sig i disse områder i mere end seks måneder, har en øget risiko for smitte og anbefales vaccination mod chikungunya.

Chikungunya-vaccination gives som en enkeltdosis og er godkendt i Europa til personer fra 18 år og opefter. Kliniske studier har vist, at en enkelt dosis er tilstrækkelig til at stimulere immunforsvaret og danne et højt niveau af beskyttende antistoffer mod chikungunya-virus. Selv ældre over 65 år har vist en stærk immunrespons, hvor næsten 99 % af de vaccinerede udvikler forebyggende antistoffer.

Derudover kan vaccination være en fordel for personer over 65 år, især dem med kroniske sygdomme såsom diabetes, hjerte-kar-sygdomme eller svækket immunforsvar. Disse personer har generelt en højere risiko for at udvikle alvorlige symptomer og komplikationer, herunder langvarige ledsmerter, som kan minde om kronisk leddegigt.

Hvor findes chikungunya?

Asien

Chikungunya findes i flere asiatiske lande som Indien, Thailand og Indonesien.

Afrika

Virussen er stadig udbredt i Afrika, særligt i Kenya, Nigeria og Den Demokratiske Republik Congo.

Amerika

Sygdommen har haft store udbrud i Brasilien, Colombia, Mexico, Guatemal samt det sydlige USA.

Europa

Selvom risikoen er lav, har der været mindre udbrud i Italien og Frankrig, især i varme og fugtige områder.

Virussen forekommer primært i tropiske og subtropiske områder, herunder Afrika, Syd- og Mellemamerika, det Indiske Subkontinent og Sydøstasien. Klimaet i disse regioner skaber optimale betingelser for de myggearter, der spreder virusset. Ud over at overføre chikungunya kan de samme myg også sprede andre virusinfektioner som denguefeber og Zika-virus, hvilket øger behovet for forebyggelse mod myggestik i disse områder.

Da chikungunya kan optræde i nye geografiske områder, er det vigtigt at holde sig opdateret om den aktuelle smittesituation før afrejse. European Center for Disease Control (ECDC) opdaterer løbende en oversigt over aktuelle udbrud, mens Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tilbyder et kort, der viser, hvor der har været smitte inden for de seneste fem år. Ved planlægning af rejser til chikungunya-områder kan det være en god idé at tjekke disse kilder for at vurdere risikoen og træffe en informeret beslutning om vaccination.

Symptomer på chikungunya

Over 90 % af dem, der smittes med chikungunyavirus, udvikler symptomer. Inkubationstiden varierer mellem 1 og 14 dage, men typisk går der 3-7 dage fra smitte til sygdomsudbrud. De mest almindelige symptomer er:

  • Almen utilpashed
  • Feber
  • Ledsmerter, ofte i ankler og håndled
  • Hududslæt (forekommer hos ca. 50 %)
  • Hovedpine
  • Kvalme, opkast og diarré (ses hos 15-50 %)

Chikungunya angriber og formerer sig i leddene, hvilket kan føre til hævelser hos 25-50 % af de smittede – nogle gange allerede før feberen bryder ud. Efter et par dage kan der opstå et rødt hududslæt, som dog forsvinder igen inden for få dage.

Den akutte fase varer normalt 7-10 dage, men en særlig udfordring ved chikungunya er, at 30-40 % af de smittede oplever langvarige ledsmerter eller betændelsestilstande, der kan minde om kronisk leddegigt. Efter tre år har omkring 12 % stadig ledsmerter. Ældre har en øget risiko for vedvarende ledproblemer.

Under et større udbrud på Réunion i Det Indiske Ocean blev der også rapporteret om blødninger fra næse og tandkød hos en stor del af de smittede. I sjældne tilfælde kan sygdommen udvikle sig til hjernehindebetændelse, men dødeligheden er generelt lav (<1 %).

Chikungunya, denguefeber og zikavirusinfektion giver ofte lignende symptomer, hvilket gør det svært at skelne dem fra hinanden alene ud fra det kliniske billede. Diagnosen stilles ved at påvise virussen i blodet via en PCR-test eller ved at måle antistoffer via blodprøver.

Behandling og forebyggelse af chikungunya

Der findes ingen medicin, der direkte kan helbrede sygdommen, så behandlingen fokuserer på at lindre symptomer som feber og ledsmerter. I den akutte fase kan feber og ledsmerter behandles med febernedsættende og smertestillende medicin som paracetamol eller ibuprofen. Det anbefales at hvile sig, drikke rigeligt med væske og undgå fysisk anstrengelse, indtil symptomerne aftager.

Risikoen for smitte kan reduceres ved at bære lange ærmer, lange bukser og lukkede sko, især i områder med høj myggeaktivitet. Derudover anbefales brug af myggemidler, der indeholder DEET er mest effektive til at holde myggene væk. Myggemidler med en aktivstofkoncentration på mindst 20-40 % anses for at være ligeværdige og giver en forebyggelse, der varer mindst fire timer.

Selvom virussen chikungunya sjældent fører til alvorlige komplikationer, kan sygdommen medføre langvarige ledsmerter, som kan minde om kronisk gigt. Derfor er forebyggelse med vaccination den mest effektive strategi til at undgå smitte.

Sådan gør du!

1.
Find en klinik
i nærheden af dig.

2. 
Vælg en behandlingstype,
og book derefter en tid.

3.
Mød op i klinikken,
så tager vi os af resten.

Ofte stillede spørgsmål

Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål.
Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål?

Vaccination anbefales til personer over 18 år, der rejser til områder med et aktuelt udbrud.

For rejsende til områder, hvor virusset har cirkuleret inden for de seneste fem år, kan vaccination overvejes ved længerevarende ophold på over seks måneder eller for personer over 65 år med kroniske sygdomme, der opholder sig i mindst to uger og har moderat risiko for myggestik.

Klik her for at booke en tid og find en klinik i nærheden af dig.

Chikungunya-vaccination gives som en enkelt dosis. Den er godkendt i Europa til personer fra 18 år og opefter.

Kliniske studier har vist, at en enkelt dosis er tilstrækkelig til at stimulere immunforsvaret og danne et højt niveau af beskyttende antistoffer mod chikungunya-virus.

Selv ældre over 65 år har vist en stærk immunrespons, hvor næsten 99 % af de vaccinerede udvikler forebyggende antistoffer.

Behovet for revaccination kendes endnu ikke, men foreløbige studier indikerer, at forebyggelsen kan vare i flere år.

Personer med nedsat immunforsvar anbefales ikke vaccination. Derudover bør personer, der tidligere har oplevet en alvorlig allergisk reaktion over for indholdsstofferne i vaccinerne, ikke vaccineres.

Du kan blive vaccineret i en af vores klinikker i hele Danmark.

Klik her for at booke en tid og find en klinik i nærheden af dig.

Personer, der er medlem af Sygeforsikring “danmark”, kan få tilskud til vaccination mod chikungunya, hvor 50-75 % af udgifterne dækkes.

Klik her for at læse mere om tilskud til vaccination.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk