Beskyt dig selv mod flåtbåren hjernebetændelse med TBE vaccination.
TBE – flåtbåren hjernebetændelse – er en virussygdom, som overføres via flåtbid. Den kan føre til alvorlig betændelse i hjernen og nervesystemet.
Hvis du skal ud i naturen, på ferie til for eksempel Sverige, Baltikum eller Centraleuropa, eller blot færdes ofte i skovområder, hvor der er risiko for TBE, bør du overveje vaccination mod TBE. En TBE vaccine forebygger og beskytter dig effektivt og er en enkel måde at mindske risikoen for sygdom.
Her kan du læse mere om, hvem vaccinationen opfordres til, hvordan forløbet er og hvordan du nemt kan blive vaccineret mod TBE hos os.
Tilskud
Sygeforsikring 'danmark' giver mellem 50%-75% i tilskud.
Læs mere her
Hvad er TBE, og hvordan smitter det?
TBE (også kaldet ‘Centraleuropæisk Hjernebetændelse’) er en forkortelse for Tick-Borne encephalitis, en virussygdom der overføres til mennesker via bid fra inficerede skovflåter. På dansk kaldes sygdommen flåtbåren hjernebetændelse. Flåter trives bedst i skov- og græsbevoksede områder, hvor de søger næring ved at suge blod hos værter, blandt andet hos mennesker. Risikoen for flåtbid er størst fra det tidlige forår til langt ind i efteråret, når temperaturen er over 5 grader.
TBE-virussen tilhører gruppen af flavivirus og angriber centralnervesystemet. Sygdommen optræder typisk i to faser. Den første viser sig som influenzalignende symptomer: feber, hovedpine, træthed og muskelømhed. For de fleste stopper forløbet her. Men hos nogle udvikler sygdommen sig til anden fase, hvor der opstår betændelse i hjernen (encephalitis), hjernehinderne (meningitis) eller begge dele. Opgørelser viser, at det oftest er voksne, der bliver alvorligt syge af TBE.
I modsætning til borrelia, som også overføres via flåtbid, kan TBE ikke behandles med antibiotika. Der findes heller ingen specifik antiviral behandling. Det betyder, at den bedste måde at undgå sygdommen på er at forebygge smitte – og her spiller vaccination en central rolle.
Hvor kommer TBE fra?
TBE-virus findes hos rådyr og mus og overføres til skovflåter, når disse bider og suger dyrenes blod. Dernæst kan flåten ved et nyt bid overføre virus til mennesker. Risikoen for at få TBE er sæsonbetinget, og de fleste tilfælde af TBE ses i perioden april til november, hvor skovflåterne er aktive.
Sådan foregår vaccination mod TBE
TBE kan effektivt forebygges med en vaccine og giver en langvarig beskyttelse.
Vaccination mod TBE består af en serie på tre doser.
- Første dosis – Når du vælger
- Anden dosis – gives 1 til 3 måneder efter den første dosis
- Tredje dosis – gives 5 til 12 måneder efter anden dosis
Hvis du fortsat har længerevarende ophold i områder med risiko for TBE, opfordrer vi til, at du får en booster-dosis hvert tredje til femte år, afhængigt af alder.
Vaccinen gives som en indsprøjtning i overarmen og tåles generelt godt. De fleste oplever kun milde bivirkninger som ømhed ved indstiksstedet, let feber eller træthed i timerne eller dagene efter vaccinationen.
Det anbefales at påbegynde vaccinationen i god tid inden ophold i risikoområder, da du først er dækket efter 2. vaccine. Derudover anbefaler vi, at 2. vaccine om muligt gives senest 10 dage før afrejse/ophold i TBE områder.
Hvem bør vaccineres mod TBE?
Statens Serum Institut opfordrer TBE vaccination til alle, der færdes i områder, hvor sygdommen forekommer – især hvis man er aktiv i naturen. Risikoen for at blive smittet stiger markant, hvis du opholder dig i små, afgrænsede områder (såkaldte mikrofoci). Det gælder for eksempel en eng eller en lysning ved et vandløb, hvor dyr drikker, da det typisk er dér hvor flåter typisk holder til.
Du bør overveje vaccination mod TBE, hvis du:
- Bor i eller rejser til områder med kendt TBE-risiko (for eksempel Sverige, Finland, Baltikum, Tyskland eller Østrig)
- Dyrker udendørsaktiviteter som f.eks. vandring, jagt, camping, mountainbike eller orienteringsløb
- Har arbejde i naturen, for eksempel som skovarbejder, landmand eller biolog
- Opholder dig i naturen over længere tid – også selvom det “kun” er i Nordsjælland eller Bornholm
Selv korte ture i skoven kan være nok til at blive udsat for flåtbid. Da TBE-virus kan overføres umiddelbart efter flåten bider, hjælper det ikke at fjerne flåten hurtigt – som det ellers gør ved borrelia.
Vaccination mindsker risikoen for smitte og kan overvejes som forebyggelse i områder, hvor TBE er udbredt. En TBE vaccine har en høj effektivitet og beskytter efter grundprogrammet mere end 95%.
Risikoområder for TBE
I Danmark er der flere områder, der er markeret som risikoområder for TBE. Derudover findes TBE i flere europæiske lande, hvor flåterne, der bærer virussen, er udbredte. I disse risikoområder kan personer, der rejser eller færdes udendørs, være i risiko for at blive bidt af smittebærende flåter.
Danmark:
- Nordsjælland
- Gribskov
- Tisvilde Hegn
- Ravnsholt skov
- Harreskov
- Egedal
- Bornholm
- Tokkekøb Hegn
- Præstø Fed
- Stensved
- Lolland-Falster
Udlandet:
- Sverige
- Finland
- Tyskland
- Østrig
- Schweiz
- Polen
- Tjekkiet
- Slovakiet
- Ungarn
- Estland
- Letland
- Litauen
Vil du vide mere om, hvor i Danmark der er risikoområder? Læs vores artikel om flåter og TBE i Danmark her.
Forekomsten kan variere lokalt og fra år til år. Flåterne, der bærer virussen, trives i fugtige skovområder med tæt vegetation og tilstedeværelse af smådyr som mus og hjorte – som fungerer som værter for flåterne.
Selvom ikke alle flåter bærer TBE-virus, og ikke alle bid fører til smitte, betragtes sygdommen som alvorlig nok til, at forebyggelse opfordrer vi til vaccination ved ophold i de nævnte områder – især hvis du skal færdes meget udendørs.
Symptomer på TBE
Er du blevet smittet med TBE-virus, går der ofte 10 til 14 dage, før du oplever symptomer på sygdommen. Der er ikke nogen behandling af TBE, når du først er smittet, men den går som regel over af sig selv. Følgende symptomer er hyppige ved TBE:
- Træthed
- Feber
- Muskelsmerter og kramper
- Kraftig hovedpine
- Svimmelhed
- Opkast
- Nakkestivhed
Book tid til TBE-vaccination
Skal du have en TBE-vaccine? Du kan booke en tid online, lige når det passer dig. Det tager kun få minutter, og du vælger selv, hvor og hvornår det skal foregå.
Har du spørgsmål, eller er du i tvivl om, hvorvidt TBE-vaccination er relevant for dig, står vores sundhedsfaglige personale klar med rådgivning. Vi hjælper dig med at finde den løsning, der passer bedst til dine behov.
OBS: I tilfælde af akut sygdom eller feber bør vaccinationen udskydes.
Gode råd til at undgå TBE
Selvom vaccination er den mest effektive beskyttelse mod TBE, kan du også mindske risikoen ved at tage en række forholdsregler, når du opholder dig i naturen:
- Brug tøj med lange ærmer og bukseben, og stik bukserne ned i strømperne, hvis du går i højt græs eller skov.
- Brug flåt-afvisende myggespray med højt DEET indhold på udsatte hudområder og tøjet. Find vores myggespray her.
- Undgå at ligge direkte i græsset, især i skovområder og fugtige enge.
- Tjek kroppen grundigt for flåter efter ophold i naturen – især ved ankler, knæhaser, lyske, armhuler og bag ørerne.
- Hold græs og krat nede omkring sommerhuse og haver tæt på skovområder.
Selvom hurtig fjernelse af flåten ikke forhindrer TBE-smitte (modsat borrelia), kan det stadig være med til at reducere risikoen for andre flåtbårne sygdomme.
Ved at kombinere forebyggende adfærd med vaccination opnår du den bedste beskyttelse mod TBE.
Vil du vide mere om TBE, og hvordan du beskytter dig bedst mod flåtoverførte sygdomme? Læs vores guide: ‘Det skal du vide om flåtoverført TBE (Tick-Borne encephalitis)’