TBE (Tick-Borne Encephalitis) er en alvorlig sygdom, der kan overføres gennem flåtbid og forårsage alvorlige symptomer. I dette indlæg kan du lære mere om TBE og få praktiske råd til forebyggelse og beskyttelse.
Hvad er TBE?
Tick-borne encephalitis (TBE), eller centraleuropæisk hjernebetændelse, er en alvorlig hjernebetændelse, som skyldes infektion med tick-borne encephalitis-virus, der overføres via skovflåter. TBE-virus findes hos rådyr og mus og kan overføres til skovflåter, når disse bider og suger dyrenes blod. Dernæst kan flåten ved et nyt bid overføre virus til mennesker. Risikoen for at få TBE er sæsonafhængig, og de fleste tilfælde af TBE ses i perioden april til november, hvor skovflåterne er aktive. Desuden afhænger risikoen for at få TBE af varigheden af ophold i områder med TBE, udendørs aktiviteter og alder. Personer, der opholder sig i endemiske områder og har fritidsaktiviteter som jagt, orienteringsløb, camping, vandreture, cykling, kano- og kajakture, hvor man bevæger sig udenfor stier og færdes i skov eller krat, har risiko for at blive smittet med TBE-virus. Der konstateres stadig kun ganske få tilfælde af TBE-smitte i Danmark.
Hvad er symptomerne på TBE?
Er du blevet smittet med TBE-virus, går der ofte 10 til 14 dage, før du oplever symptomer på sygdommen. Følgende symptomer er hyppige ved TBE:
- Træthed
- Feber
- Muskelsmerter og kramper
- Kraftig hovedpine
- Svimmelhed
- Opkast
- Nakkestivhed
Omkring 25% udvikler en eller flere af disse symptomer og eventuelt kramper og muskelsvækkelse. Omkring 35% oplever at udvikle permanente følger, såsom koncentrationsbesvær, høretab, problemer med balance og lammelse. Der findes ikke nogen behandling for TBE.
Er TBE og borrelia det samme?
Selvom både TBE og borrelia overføres gennem flåtbid, er de to sygdomme forskellige og har forskellige konsekvenser. TBE er en virussygdom, mens borrelia, også kaldet Lyme borreliose, er en bakteriel infektion. En af de mest markante forskelle mellem de to sygdomme er deres behandlingsmuligheder. Mens borrelia kan behandles effektivt med antibiotika, findes der ingen specifik behandling for TBE, hvilket gør forebyggelse gennem vaccination og beskyttelse mod flåtbid endnu vigtigere i tilfælde af TBE.
Risikoområder: Hvor findes sygdommen?
Sygdommen forekommer i skov- og græsklædte områder i Centraleuropa, Skandinavien, Baltikum, Rusland, Sibirien og på Balkan.
TBE i Danmark:
TBE-virus, også kendt som Tick Borne Encephalitis, der kan give hjernebetændelse, har set en geografisk spredning både i Danmark og i Europa. I perioden fra 2008-2019 blev der konstateret 17 smittetilfælde på Bornholm. Yderligere blev der konstateret seks smittetilfælde i Nordsjælland: to i Tokkekøb Hegn i 2008-2009 og fire i Tisvilde Hegn i 2019. I 2018-2019 blev TBE påvist hos tre individer i området omkring Fåborg og på Falster.
Bornholm og Nordsjælland, specielt Tisvilde Hegn, er kendte risikoområder for TBE-virus. Selvom man kan blive udsat for flåter mange steder, er risikoen størst i skovområder og krat uden for markerede stisystemer.
Siden 2017 har der været en stigende tendens til flåtbid og smitte med TBE-virus i Danmark. Dette mønster fortsætter i 2023, hvor 18 personer indtil nu er konstateret smittet ifølge oplysninger fra Statens Serum Institut (SSI). Ni af disse er smittet med TBE-virus fra flåter i Danmark.
TBE i Sverige:
I lighed med andre TBE-områder i Europa har antallet af anmeldte TBE-tilfælde i Sverige været stigende de seneste 25 år. Samtidig spreder TBE sig geografisk mod vest og nord. Der blev i 2019 anmeldt 359 tilfælde i Sverige, svarende til en incidens på 3,5:100.000 per år. Der er dog områder i Sverige med betydelig højere incidens. Man regner bl.a. med op til ca. ét tilfælde pr. 10.000 indbyggere i Mälaren. TBE forekommer i et geografisk område, der løber som et bælte på tværs af Sverige fra Stockholm, Södermanland, Uppsala og Östergötland i øst til Västra Götaland og Värmland i vest. TBE findes desuden pletvis spredt i flere dele af øvrige Syd- og Centralsverige.
Stadig få smittetilfælde
I perioden 2017-2019 blev der i Danmark påvist i alt 27 tilfælde af TBE. De fleste tilfælde (11) var blevet smittet i Sverige, tre var smittet på Bornholm, syv i Danmark udenfor Bornholm og seks patienter var blevet smittet uden for Skandinavien i kendte endemiske områder som Baltikum, Tjekkiet, Østrig og Polen. Da det kun er meget få af dem der bliver smittet med TBE-virus, der udvikler TBE er det formentlig mindst 500-1.000 danskere der er blevet smittet med TBE i Sverige i samme periode.
Beskyttelse mod flåtbid – Terræn, Tøj, Tjek!
For at beskytte dig og dine kære mod TBE kan I tage følgende forholdsregler, når I opholder jer i områder med flåter. Her er nogle af de mest effektive metoder:
Begræns eksponering
Hold dig på stierne, og undgå at gå igennem højt græs og buske, hvor flåter ofte opholder sig.
Langærmet tøj
Bær langærmet tøj, lange bukser,gummistøvler eller støvler, når du er ude i naturen. Dette vil gøre det sværere for flåter at få adgang til din hud og dermed mindske risikoen for bid.
Myggespray
Brug myggespray med DEET (mindst 20% koncentration) på udsatte områder af huden og på tøjet. DEET hjælper med at holde flåter væk og mindsker risikoen for at blive bidt. Anvend gerne myggebalsam på udækket hud hver anden time.
Tjek for flåter hyppigt
Hyppigt tjek for og fjernelse af flåter. Flåter kravler et stykke tid før de begynder at suge blod. Hvis man tager et brusebad inden for to timer efter at man er kommet ind efter ophold i et naturområde, kan man skylle de flåter af, som ikke har bidt sig fast. TBE-virus sidder i flåtens spytkirtler og kan derfor overføres inden for minutter efter at flåten er begyndt at suge blod. Dette i modsætning til infektion med borrelia, hvor smitte først sker efter flere timer (> 16 timer).
TBE kan forebygges med vaccination
TBE kan forebygges ved vaccination: Der er flere effektive vacciner på markedet, som indeholder inaktiveret TBE-virus. I Danmark bruges vaccinen TicoVac, som findes i en junior-udgave til børn 1-16 år og en voksen-udgave. Bemærk vacciner mod TBE er selvbetalte. Beskyttelse mod TBE opnås efter to doser givet med 1-3 måneders interval. Intervallet mellem 1. og 2. dosis kan reduceres til 14 dage. Der gives en 3. dosis efter 5-12 måneder og herefter en booster hvert 3. år. Efter 4. dosis kan personer under 60 år nøjes med at få en booster hvert 5. år.Læs mere og se pris på vores vaccine mod TBE her.
Hvem anbefaler vi at blive vaccineret?
Hos Danske Lægers Vaccinations Service anbefaler vi danskere, som ofte opholder sig i sommerhus, ødegård eller hytte i risikoområder i Sverige eller på Bornholm, specielt i sommerperioden, at blive vaccineret mod TBE. Dette gælder også, hvis man tager på rejse til Sverige i risikoområder i flåtsæsonen i mere end 2 uger eller gentagne gange. Vi anbefaler desuden vaccinen ved særlig udsættelse, som orienteringsløb, skovarbejde, vandreture på tværs af landskabet inkl. jagt, camping i skovområder eller lignende fritidsaktiviteter.