Rejsevacciner

Dengue feber

Dengue feber forekommer i mere end 120 lande i tropiske og subtropiske områder:

Global_DengueTransmission_ITHRiskMap

Dengue feber skyldes et flavivirus, dengue virus (DENV), hvoraf der er fire forskellige serotyper: DENV-1, DENV-2, DENV-3 og DENV-4, hvilket betyder at man kan få dengue feber mere end én gang. Dengue virus overføres af myg, Aedes aegypti, som er tilpasset til at trives og yngle i bymæssig bebyggelse og stikker før solopgang og sidst på eftermiddagen før solnedgang.

Risikoen for at blive smittet med dengue feber ved rejser til endemiske områder er omkring 1% per måneds ophold, men kun omkring 25% bliver syge. Inkubationstiden er 3-8 dage. Symptomerne er høj feber, hovedpine, smerter bag øjnene, muskel- og ledsmerter (deraf navnet ”breakbone-fever”) og nogle udvikler udslæt.

De fleste bliver raske i løbet af 4-7 dage, men kan være trætte i en længere periode. Nogle vil udvikle komplikationer i form af blødningstendens (dengue hæmorragisk feber) og kredsløbskollaps (dengue shock syndrom). Der er større risiko for at få komplikationer, hvis man tidligere har haft dengue feber for mere end 2 år siden.

Rejsende til områder med dengue feber bør beskytte sig mod myggestik. I praksis betyder det beskyttende beklædning og myggebalsam, specielt i de tidlige morgentimer og sidst på eftermiddagen.

Rejsende, der tidligere har haft dengue feber frarådes ikke at tage til områder med risiko for dengue feber.

Der er nyligt godkendt en vaccine mod dengue feber, Dengvaxia, til vaccination af rejsende, der tidligere har haft dengue feber. Vaccinen er endnu ikke markedsført i Danmark.