Vacciner

Tetanus vaccine (Stivkrampe)

Undgå stivkrampe med tetanus vaccine.

Vær beskyttet mod stivkrampe med effektiv tetanus vaccine. Stivkrampe er en livstruende sygdom, der bliver forårsaget af bakterien Clostridium Tetani. Bliver du inficeret med denne bakterie kan du risikere at gennemgå et svært og potentielt dødeligt sygdomsforløb med stivhed og kramper. Bakterien eksisterer særligt i jord og snavs.

Derfor er det vigtigt, at du bliver vaccineret med tetanus vaccinen, så du undgår dette. Det er også en del af den danske børnevaccinationsprogram. Følger du programmet, er dit barn beskyttet mod bakterien. Vi består af et hold erfarne læger og sygeplejersker, så du kan sagtens blive vaccineret på en af vores klinikker.

Hvad er tetanus vaccine?

Tetanus vaccine er en effektiv vaccine, der beskytter mod stivkrampe forårsaget af bakterien Clostridium Tetani. Bakterien afgiver et giftstof kaldet “et toxin”, som medfører alvorlige symptomer såsom stivhed og kramper i muskulaturen. Stivkrampe kan også udvikle sig livstruende og give svære vejrtrækningsproblemer, som kan have en dødelig udgang.

Ved at blive vaccineret med tentanus vaccinen undgår du derfor dette svære sygdomsforløb. Tetanus vaccinen bliver både tilbudt til børn og voksne, da alle kan blive ramt af den smertefulde sygdom.

Hvordan bliver du inficeret med stivkrampebakterien?

Bakterien Clostridium Tetani som forårsager stivkrampe lever særligt i jord og snavs. Har du et sår, som du bliver forurenet med jord og snavs, risikerer du at få stivkrampe, hvis du ikke er vaccineret. Det kan både ske, hvis du har store eller små sår.

Clostridium Tetani kan producere sporer, som er en dvaletilstand af bakterien. Derfor kan den leve i lang tid og er god til at bekæmpe ydre påvirkninger. Når sporene indtræder i kroppen, kan det udvikle sig til almindelige bakterier. Disse bakterier danner et giftstof, der angriber nervesystemet, som kan medføre stivhed.

Hvem bør blive vaccineret med tetanus vaccine?

Tetanus er en vaccine, der er en del af den danske børnevaccinationsprogram, så følger du dette, er dit barn fuldt beskyttet mod infektion af stivkrampe. Børnene bliver vaccineret, når de er henholdsvis tre, fem og 12 måneder. Derefter bliver de vaccineret med tetanus vaccinen igen, når de er fem år.

Derudover anbefaler vi, at voksne får en booster vaccine hvert 10’ende år, som er en revaccination og genopfrisker af tetanus vaccinen. Hvis du har tendens til at få sår – store som små, så bør du især blive vaccineret hvert 10’ende år, da du er i højere risiko for at blive inficeret.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service består vi af kompetente læger og sygeplejersker. Vi har vaccineret danskerne siden 1998, og har klinikker i hele landet, så du nemt kan blive vaccineret på en klinik nær dig. Bestil tid online til tetanus vaccine eller andre vacciner. Vi er altid klar til at rådgive og vejlede dig.

Bivirkninger ved tetanus vaccinen

Når du bliver vaccineret med tetanus vaccine, sker der sjældent alvorlige bivirkninger. De mest almindelige bivirkninger er milde og ubetydelige. De går ofte over efter et par dage. De mest almindelige bivirkninger ved tetanus vaccinen er typisk:

  • Feber
  • Utilpashed
  • Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk