Vacciner

Hjernehindebetændelse

Undgå at få hjernehindebetændelse.

Hjernebetændelse er en sygdom, som du skal tage alvorligt, så snart der opstår symptomer på det. Hvis hjernehindebetændelse ikke bliver behandlet i tide, kan det være dødeligt for den smittede.

Hjernehindebetændelse kan både blive forårsaget af en virus eller bakterie. Sygdommen bliver behandlet med antibiotika. Hvis du har været i nærkontakt med en, der er smittet med meningokoksygdom, bør du blive vaccineret mod meningokok-infektion.

Hvad er hjernehindebetændelse?

Hjernehindebetændelse er også kendt som meningitis og er en betændelse i hinderne omkring hjernen og rygmarven. Sygdommen er farlig, fordi den kan sprede sig til hjernebarken og ramme nerverne. Hjernehindebetændelse er en infektion i de hjernehinder, der er mellem kraniet og hjernen.

Meningitis kan blive forårsaget af bakterier eller virus. Hvis du får hjernehindebetændelse forårsaget af meningokok bakterier også kaldet Neisseria meningitidis, har du en smitsom hjernehindebetændelse.

Hvad er symptomerne på hjernehindebetændelse?

Symptomerne på hjernehindebetændelse afhænger af, hvilken form for hjernehindebetændelse, du er blevet smittet med. Almindelige symptomer på hjernehindebetænde er følgende:

  • Kramper
  • Led-og muskelsmerter
  • Høj feber
  • Sløret bevidsthed
  • Hovedpine
  • Nakkestivhed
  • Lysskyhed
  • Opkast

Har du derimod fået hjernehindebetændelse forårsaget af meningokok-bakterien, er symptomerne på sygdommen anderledes. Her vil den smittede få færre symptomer end ved almindelig hjernehindebetændelse:

  • Kulderystelser
  • Høj feber
  • Påvirket bevidsthed
  • Tegn på shock – viser sig ved, at den syge er bleg, kold og føles klam
  • Blødninger i huden i form af udslæt

Hvordan behandler du hjernehindebetændelse?

Er du smittet med hjernehindebetændelse, er det vigtigt, at du bliver indlagt på sygehuset. Her bliver du behandlet med antibiotika, hvis du lider af smitsom hjernebetændelse. Antibiotikaen bliver sprøjtet ind i en blodåre.

Mistænker lægen, at du har meningokok meningitis, skal du have antibiotika direkte, inden du ankommer til sygehuset. Du får det sprøjtet direkte ind i en blodåre eller muskulaturen.

Hvis hjernehindebetændelsen bliver opdaget i et tidligt stadie, er der større chance for vellykket behandling med store doser antibiotika og mod mulige komplikationer ved smitte med hjernehindebetændelse såsom shock eller for højt tryk i hjernen.

Derfor får du hjernehindebetændelse

Den mest kendte form for hjernehindebetændelse er forårsaget af virus, som ofte ikke er så farlig som ved hjernehindebetændelse ved forekomst af bakterier, men derfor skal du stadig tage det alvorligt.

Alvorlig form for hjernehindebetændelse forekommer ofte ved smitte med meningokokker og streptokokker-bakterier, som er årsagen bag 80 procent af tilfældene. En alvorlig hjernehindebetændelse kan samtidig opstå ved andre bakterier.

Der er også flere raske smittebærere af bakterien meningokokker, som raske mennesker har i halsen. Derfor kan du også blive smittet af en smittebærer uden at den raske smittebærer selv viser tegn på sygdommen. Af den grund skal du altid være opmærksom på eventuelle symptomer på hjernehindebetændelse.

Nærkontakt med en person med hjernehindebetændelse

Hvis du har været i nærkontakt med en person, der er smittet med hjernehindebetændelse, får du tilbudt en dosis med antibiotika. Det gælder, hvis du er venner, familiemedlem eller i et forhold med vedkommende. Har du været i nærkontakt med en person, der lider af meningokoksygdom, så anbefaler vi, at du bliver vaccineret mod meningitis, som er forårsaget af Neisseria meningitidis også kaldet meningokoksygdom. Du bliver beskyttet syv til 10 dage efter, du har fået vaccinen, og er beskyttet i fem år.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk