Vacciner

5-års vaccine

I Danmark bliver alle børn tilbudt vacciner, som følger det danske børnevaccinationsprogram. En af de anbefalede vacciner er en 5-års vaccine. Vaccinationsprogrammet følger barnet, fra det er tre måneder og frem til 12 år og fem måneder.

I Danmark tilbydes alle danske børn at blive vaccineret gratis med de vacciner, der er omfattet af det danske børnevaccinationsprogram. Du får helt automatisk tilsendt vaccinationsprogrammet i din E-boks, når dit barn nærmer sig tre måneder og snart skal have den første vaccine.

Det varierer lidt, om dit barn skal vaccineres i lår eller i armen. Som regel vil lægen vaccinere det lille barn i låret og det lidt større barn i overarmen, ligesom voksne. EN 5-års vaccine er som regel i låret og består af ét enkelt stik.

5-års vaccinen beskytter dit barn mod alvorlige sygdomme

Når dit barn får en 5-års vaccine, så beskytter du det mod en række kritiske sygdomme. Vaccinen er egentlig en re-vaccination, som gør, at dit barn er optimalt beskyttet kombineret med de tidligere vacciner fra det danske børnevaccinationsprogram. Når dit barn har fået sin 5-års vaccine, er det langvarigt beskyttet mod difteri og stivkrampe. Dit barn er beskyttet mod at få polio resten af livet.

Udover at det selvfølgelig er vigtigt at beskytte dit eget barn mod disse sygdomme i fremtiden, så betyder det meget for det danske samfund som helhed at tilslutte sig det danske børnevaccinationsprogram. Risikoen for en omfattende udbredelse af sygdommene holdes helt nede, efter man er begyndt at vaccinere danske børn regelmæssigt.

For eksempel var der årligt 500 tilfælde af polio, før vaccinen blev indført. Polio er også kendt under navnet ‘børnelammelse’, og hvis et barn bliver smittet med denne virus, kan det medføre total lammelse inden for to timer. Sygdommen rammer hjerne- og rygmarv. En 5-års vaccine indeholder blandt andet en re-vaccine mod polio, som gør dit barn immun over for sygdommen fremover.

Giv dit barn en god oplevelse ved 5-års vaccinen

Hos Danske Lægers Vaccinations Service er vi meget opmærksomme på, at børn skal have en god oplevelse i forbindelse med at blive vaccineret. Vores team af kompetente læger og sygeplejersker tager sig god tid til at få det enkelte barn til at føle sig tryg ligesåvel som forældrene. Du kan læse mere om, hvordan du hjælper dit barn til at få en god vaccinationsoplevelse ved 5-års vaccinen her.

Vaccinen består af ét stik i overarmen, og det er hurtigt overstået. Dit barn vil føle et lille prik og måske være lidt øm på injektionsstedet dagen efter. I nogle tilfælde kan der forekomme en lille hævelse på området, hvor dit barn er blevet stukket, men det er ikke farligt, og det vil gå væk af sig selv inden for et par dage.

 

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk