Vacciner
Børn – tips til en god vaccinationsoplevelse
Alle børn er forskellige, og derfor er der ikke én rigtig fremgangsmåde for alle børn i forhold til at blive vaccineret. Nogle teknikker virker for den ene og ikke den anden. Her har vi samlet en række erfaringer til brug for dig som forælder, der har et barn/børn der skal vaccineres.
Det er i orden at tale om det at skulle vaccineres med dit barn på forhånd. Giv alderssvarende information på en måde så dit barn forstår det. Man kan læse bøger med barnet om det at gå til lægen, fx ”Totte hos lægen” eller lege/informere med forskellige apps.
Man bør ikke lokke, snyde eller lyve omkring at de skal vaccineres eller give falske forhåbninger. Man skal være klippefast i sin tro på at det her bliver helt fint og en god oplevelse. Fokuser på at det er en helt almindelig ting, som ikke er farlig.
Nogle forældre kan ikke lide at blive vaccineret og dette aflæser dit barn hurtigt. Det er vigtigt at du selv har styr på både det verbale og det non verbale sprog. Fremstår du som usikker ved at blive vaccineret vil dit barn også som oftest blive urolig og bange. Barnet kigger på sine forældre for at få en anvisning om, hvorvidt det er en farlig situation eller ej.
Det kan være en udmærket idé at anvende lokalbedøvende plastre eller cremer før vaccination. Køb dem gerne sammen med dit barn som en del af forberedelsen. Hvis i er i tvivl om hvor de skal sættes, så tag endelig kontakt til os. De skal generelt sættes på 1 times tid før. Som tommelfingerregel er barnet mellem 0-2 år vaccineres der i lårmusklen, 2 år og opefter vaccineres i overarmen. Dette kan dog variere på baggrund af barnets størrelse.
Tal positivt om det at skulle vaccineres og giv gerne udtryk for at du er sikker på at barnet kan klare det at blive vaccineret på en god måde. Vær opmærksom på negative tanker og tale. Brug i stedet positive udtryk. Fx bør man ikke sige ”Du skal ikke være bange” men sig i stedet for ”Du kan klare det”.
Hvis I har haft gode oplevelser før, så fortæl vaccinatøren hvad der var med til at gøre det til en god oplevelse. Så kan det forhåbentligt genskabes.
Skal den voksne eller barnet vaccineres først? Det er der delte meninger om. I nogle tilfælde er det godt for barnet at få det hurtigt overstået, i andre tilfælde kan det at se de voksne blive vaccineret i god ro og orden være med til at skabe tryghed. Tal med vaccinatøren om hvad I har det bedst med.
Giv fysisk tryghed til dit barn. Barnet kan fx sidde på skødet af eller ved siden af dig. Hold gerne i hånd og lad barnet putte sig ind til dig.
Som forældre kan man være med til at gøre vaccinationssituationen mindre ubehagelig, ved at være aktivt involveret. Specielt det at distrahere/aflede barnet har en rigtig god effekt. Brug af telefon/tablet/fantasifortællinger mm. kan være med til at give barnet et andet fokus så vaccinationen sker uproblematisk.
Har barnet et yndlingsplaster, er I velkomne til at tage det med. Det kan være med til at trøste lidt efterfølgende.
Er der flere børn som skal vaccineres i samme omgang kan det være en idé at komme ind hver for sig med en voksen så barnets reaktion ikke påvirker de andre.
Sproget kan være med til at gøre en stor forskel for barnets oplevelse af at blive vaccineret.
Eksempler på sprog som kan fremme den gode oplevelse kan være:
- ”Forstil dig at du er Superman og at dette er en styrkeprøve”
- ”Tag nogle dybe vejrtrækninger”
- ”Lad os lige spille lidt…”
- ”Lad os synge en sang sammen”
- ”Skal vi lege på legepladsen på vejen hjem?”
Undgå denne form for sprogbrug:
- ”Opfør dig ordentligt!”
- ”Det er snart overstået”
- ”Sig til når du er klar”
- ”Jeg ved det gør ondt og er forfærdeligt”
- ”Jeg kan heller ikke lide det”
- ”Du skal ikke være bange”
Efterfølgende
Ros dit barn for at være kommet gennem vaccinationen, lige meget hvordan det gik.
Flere eksperter fortæller, at man godt kan arbejde med en form for belønning efter en veloverstået vaccination. Det behøver ikke at være en fysisk gave, is eller slik, men kan være en måde at gøre resten af dagen lidt hyggelige på. Man kan fx sige ”Når vi er færdige her, så går vi hjem og spiller et spil…” eller gør noget andet sammen.
Lad ikke vaccinationen fylde for meget, kom hurtigt tilbage til hverdagen, men tal det gerne igennem med barnet hvis der behov for det. Behold altid en positiv og optimistisk attitude. Dette kan have god effekt hvis der skal revaccineres efterfølgende.
Vi ønsker jer en god vaccinationsoplevelse.