Rejsevacciner

Denguefeber - smitte, symptomer og behandling

Denguefeber er på verdensplan den myggeoverførte virus, der hyppigst findes blandt mennesker. På grund af de kolde temperaturer findes den ikke i Danmark, men på verdensplan er tilfælde af sygdommen steget kraftigt de seneste år bl.a. på grund af stigende temperaturer og øget urbanisering og befolkningstæthed.

Danskerne rejser hyppigt til tropiske destinationer, hvor denguefeber forekommer, og derfor er det en god ide at sætte sig ind i, hvad denguefeber er, og hvordan man forebygger virussen.

Risikoen for smitte er størst i Syd- og Mellemamerika, Stillehavet og Sydøstasien, men denguefeber findes også i Afrika, Caribien og er i stigning i lande som Indien og Pakistan.

Der findes en effektiv vaccine mod denguefeber. Læs mere om vaccination mod denguefeber her.

Hvad er denguefeber?

Denguefeber skyldes en virus, der overføres til mennesker via myggestik. Sygdommen giver influenzalignende symptomer, og i sjældne tilfælde udvikler den sig alvorligt. Der findes fire forskellige denguefeber virus på verdensplan, som giver et ens sygdomsforløb. Smittes man med én type virus, opnår man livslang immunitet – men kun over for samme type. Det betyder, at man fortsat kan blive syg af denguefeber, hvis man smittes med en af de andre virus.

Hvordan smittes man?

Denguefeber virus overføres til mennesker ved stik fra myggene Aedes aegypti og Aedes albopictus (den asiatiske tigermyg). Det er de samme myg, som også overfører zika-virus. Myggene stikker om dagen, men har den største aktivitet omkring solopgang og solnedgang.

Sygdommen smitter ikke fra menneske til menneske, men sygdommen spredes, når myggene stikker et menneske med virussen, inficeres og derefter stikker et andet menneske.

Hvilke symptomer giver denguefeber?

Symptomer på denguefeber viser sig som regel 4-7 dage, efter man er blevet smittet. De typiske symptomer er høj feber, kvalme, kulderystelser, hovedpine og smerter i led og muskler. Smerterne i led og musklerne kan være så stærke, at sygdommen også omtales som “break bone fever”. De fleste får også rødt udslæt på ansigt, hals og bryst. I mange tilfælde er sygdomsforløbet dog med milde symptomer, der minder om en mild influenza.

I sjældne tilfælde kan sygdommen udvikle sig alvorligt. I de tilfælde kan blodet ikke koagulere som normalt, og det kan give høj feber og blødning, hvor væske lækker fra blodkar – særligt i mave-tarm- kanalen. De alvorlige sygdomsforløb ses hyppigere hos mennesker, der allerede har været syg af denguefeber. Hvis man tidligere har været smittet, er det derfor ekstra vigtigt at beskytte sig med myggebalsam og eventuelt lade sig vaccine, hvis man rejser til områder med høj risiko for denguefeber.

Hvor findes denguefeber?

Denguefeber findes i tropiske og subtropiske områder i mere end 100 lande. Det er en af de mest almindelige insektbårne virus, og ifølge WHO lever ca. 40 % af verdens befolkning under risiko for denguefeber.

Risikoen for smitte er størst i Syd- og Mellemamerika, Stillehavet og Sydøstasien. De fleste turister fra Vesteuropa smittes i Sydøstasien ved rejser til populære turistmål som Thailand, Malaysia, Indonesien og Filippinerne.

Virus findes også i dele af Afrika og Caribien, og der ses en stigning i asiatiske lande som Indien og Pakistan.

Myggene er udbredt i byområder, men findes også på landet og i skovområder. Myggelarverne udklækkes i stillestående vand og i byerne er vandpytter, beholdere til vand, gamle bildæk, dåser osv. oplagte steder. Antallet af smittede med denguefeber stiger også i regntiden.

På grund af ændringer i klimaet og stigende temperaturer, har der de seneste år også været flere tilfælde af smitte i Sydeuropa, hvor populære turistmål som Frankrig, Italien, Kroatien, Spanien og Portugal og Grækenland har været ramt. Der anbefales dog ikke vaccine ved rejse til de lande.

sikkerrejse.dk/anbefalinger/ kan du indtaste dit rejsemål og få specifikke anbefalinger til rejsevacciner.

Hvor stor er risikoen for at blive smittet?

Antallet af smittetilfælde med denguefeber er steget over de seneste år, ligesom at Aedes myggene breder sig til flere områder. I 2000 var der på verdensplan en halv million rapporterede tilfælde af denguefeber, mens tallet i 2019 var steget til 5 millioner.

Det betyder, at også antallet af turister, der smittes med denguefeber, stiger. Særligt fordi vi hyppigere rejser til tropiske destinationer. Ifølge SSI importeres der cirka et tilfælde pr. 20.400 rejsende. Det tal er dog behæftet med en del usikkerhed, da en del af de milde sygdomsforløb højest sandsynligt ikke rapporteres.

Hvordan behandler man denguefeber?

Der findes ingen medicinsk behandling, der retter sig mod selve dengue virussen. Behandling retter sig derfor mod symptomerne, og milde forløb af sygdommen kan behandles med smertestillende og febernedsættende håndkøbsmedicin som paracetamol.

Alvorligere sygdomsforløb skal behandles på hospitalet.

Hvordan forebygger man denguefeber

Denguefeber forebygges ved at undgå myggestik og eventuelt blive vaccineret inden afrejse. Brug af dækkende tøj, myggebalsam med stoffet DEET og myggenet rundt om sengen, reducerer risikoen for stik. Aircondition og myggenet for døre og vinduer er også gode måder at holde myggene ude af soveværelset.

Det er også muligt at forebygge denguefeber med vaccination, da vaccinen Qdenga kom på markedet i april 2023.

Ifølge SSI kan vaccinen anbefales til personer over 4 år, som skal opholde sig mindst fire uger i områder med risiko for denguefeber. Ved aktuelle udbrud, kan man også overveje at blive vaccineret ved kortere ture.

Vi anbefaler også vaccinen til rejsende, der tidligere har haft denguefeber, og som igen skal rejse til områder med risiko for denguefeber.

Vaccinen gives to gange med tre måneders mellemrum. Først efter den anden injektion opnår man den optimale beskyttelse. Man skal derfor bestille tid til vaccine i god tid inden afrejse.

Har du brug for en vaccine mod denguefeber? Så kan du bestille tid til vaccination her: sikkerrejse.dk/vaccination/dengue-feber/

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk