Rejsevacciner

Hepatitis A (Smitsom leverbetændelse)

Hepatitis A virus overføres primært via forurenet vand og fødemidler, men kan også overføres direkte fra person til person. Bliver man smittet med Hepatitis A, er man i risiko for at udvikle akut leverbetændelse. Hepatitis A er derfor udbredt i områder med dårlige sanitære og hygiejniske forhold.

Vaccinationsprogrammet mod Hepatitis A

Der er flere effektive vacciner mod hepatitis A, som alle indeholder inaktiveret hepatitis A virus. Første dosis af hepatitis A vaccinen kan gives umiddelbart før afrejse. For at opnå langvarig beskyttelse mod hepatitis A, skal man have to vaccinationer med mindst 6 måneders interval. Efter fuldført vaccinationsprogram er man beskyttet mindst 40 år og formentlig livslangt.

Vaccineprogrammet mod hepatitis A består af to doser. Det anbefales at 2. dosis modtages mellem 6-12 måneder efter den første.

Selvom det er mere end 12 måneder siden første dosis, kan man stadig opnå langvarig beskyttelse ved fuldførelse af vaccinationsprogrammet.

Første dosis af hepatitis A-vaccinen giver som udgangspunkt 5 års beskyttelse mod hepatitis A.

Anden dosis af hepatitis A vaccinen giver min 40 års beskyttelse, og formentlig livslang*.

*Dokumenteret beskyttelsestid varierer fra 25 til 40 år alt efter hvilken vaccine der gives. I næsten alle tilfælde anvender vi Havrix-vaccinen hos DLVS, som giver min. 40 års beskyttelse.

Hepatitis A udbredelse

Global_HepA_ITHRiskMap

Inkubationstiden er ca. 4-6 uger. 70-80 % af voksne udvikler en akut leverbetændelse, mens det kun er tilfældet for 40-50 % af børn i alderen 6-14 år og <10 % af børn mindre end 6 år. Derfor har der været et dogme om, at ”Der ikke er nogen grund til at vaccinere små børn, da de ikke bliver syge”. Imidlertid har både børn og voksne en risiko for at udvikle en fulminant leverbetændelse og dø. Voksne >50 år har risiko på 2-3 % for at udvikle fulminant leverbetændelse og specielt personer med kronisk leversygdom har en risiko for et alvorligt forløb af akut hepatitis A. Hepatitis A medfører aldrig kronisk leverbetændelse og overstået infektion medfører livsvarig immunitet.

Vaccination mod hepatitis A anbefales til alle voksne og børn >1 år, der rejser uden for Europa, Nordamerika og Oceanien, men også til visse Østeuropæiske lande og fx Tyrkiet. Anbefalingerne gælder også korttidsrejsende.

Der findes også en kombinationsvaccine (Twinrix), der giver beskyttelse mod både hepatitis A og hepatitis B.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk