Rejsevacciner

Hepatitis B (Smitsom leverbetændelse)

En tredjedel af jordens befolkning er smittet med hepatitis B virus (HBV) og ca. 350 millioner er kroniske smittebærere. I højendemiske områder er >8 % af befolkningen smittebærere.

Hep B udbredelse:

map_4-04-small

Smitte med HBV sker ved seksuel kontakt, blodkontakt, fra mor-til-barn og horisontalt mellem småbørn. HBV er yderst smittefarligt og én mikroliter blod er tilstrækkeligt til at overføre smitte. Risikoen for overførsel af HBV ved stik med en forurenet kanyle er omkring 30 %.

Rejsendes risiko er overvejende ved seksuel kontakt og ved blodkontakt i forbindelse med medicinskbehandling, tatovering og piercing under udlandsophold. Børn på rejse, der leger med lokale børn med kronisk hepatitis B, er imidlertid også i risiko for at blive smittet.

Inkubationstiden er 4-6 måneder, men det er kun omkring 40% af voksne der udvikler akut leverbetændelse og kun få procent af børn. Omkring 5% af voksne vil udvikle en kronisk leverbetændelse mens det er tilfældet for >90% af børn smittet ved fødslen. Man kan således blive smittet med HBV og udvikle en kronisk leverbetændelse uden at opdage det. Udover at være smittefarlige risikerer patienter med kronisk hepatitis B på sigt at udvikle skrumpelever eller leverkræft.

Vaccinen, Engerix B®, indeholder rekombinant hepatitis B surface antigen (rHBsAg). Vaccinen til voksne indeholder 20 μg og børnevaccinen (<16 år) 10 μg rHBsAg. Engerix B® kan gives fra fødslen. Fuldt vaccinationsprogram omfatter 3 doser til tiden 0, 1 og 6-12 måneder. Efter de første to doser er man beskyttet i et år og efter tredje dosis i mindst 25 år og formentligt livsvarigt.

Rejsende kan reducere risikoen for at få hepatitis B ved at undgå ubeskyttet seksuel kontakt og blodkontakt, undlade at blive tatoveret eller piercet og undlade unødvendige læge- og tandlægebesøg.

Ifølge danske retningslinjer anbefales vaccination til rejsende med mere end 4 ugers ophold i højrisikoområder eller hyppige rejser til højrisikoområder og indvandrere på familiebesøg i områder med høj forekomst af hepatitis B, herunder Grønland.

Korttidsrejsende med forventet risikoadfærd, fx seksuel kontakt med ny partner, bør også vaccineres. WHO anbefaler at vaccination mod hepatitis B indgår i børnevaccinationsprogrammet, men Danmark er et af de få lande, der ikke har indført dette. Derfor kan man passende benytte lejligheden til at vaccinere børn mod hepatitis B i forbindelse med rejsevaccination.

Der findes en kombinationsvaccine mod både hepatitis A og -B, Twinrix®. Vaccinationsskemaet er som for Engerix B®. Til børn 1-15 år anvendes en børnevaccine. Efter fuldt vaccinationsprogram, 3 doser, regnes man for livsvarigt beskyttet mod både hepatitis A og -B. Der er registret en vaccine, Ambirix®, til vaccination af børn 1-15 år mod hepatitis A og -B. Efter to doser givet med 6-12 måneders interval er børnene formentlig livsvarig beskyttet mod hepatitis A og -B.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk