Rejsevacciner

Polio (børnelammelse)

Polio skyldes poliovirus type 1, 2 eller 3, som smitter via forurenet vand eller fødemidler.

Vaccination mod polio blev indført i børnevaccinationsprogrammet i 1955 og Europa blev erklæret poliofrit i 2002. Polio bliver formentlig den næste sygdom, der bliver udryddet. Således er poliovirus typr 2 og -3 udryddet, men ifølge WHO forekommer poliovirus type 1 forsat i Afghanistan og Pakistan. Der er flere lande hvor man har cirkulerende vaccine-deriveret poliovirus (cVDPV), som stammer fra den orale poliovaccine.

Danskere, der har fulgt børnevaccinationsprogrammet og blevet revaccineret i 5 års alderen, regnes for værende livsvarigt beskyttede mod polio.

På baggrund af WHO´s rekommandationer gælder det dog indtil videre, at

  • I medfør af det internationale sundhedsregulativ (IHR) er der fortsat krav om (re)vaccination mod polio ved udrejse for personer, der har opholdt sig i mindst 4 uger i enten Afghanistan, Pakistan, Nigeria, Somalia, Papua Ny Guinea, Myanmar eller Indonesien, og hvor seneste poliovaccination er givet for mere end 1 år siden.

  • Ved rejser til lande, hvor der er sket eller aktuelt vurderes at være risiko for spredning af cirkulerende poliovirus af type 2 (cVDPV2) anbefales (re)vaccination mod polio ved udrejse for personer, der har opholdt sig i mindst 4 uger i landet, og hvor seneste poliovaccination er givet for mere end 1 år siden.
  • De danske myndigheder anbefaler, at revaccinationen gives inden afrejse fra Danmark, primært for at sikre, at den rejsende får en kvalitetssikret vaccine under sterile forhold. Vaccinationen skal dokumenteres i det gule internationale vaccinationskort.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk