Rejsevacciner

Skovflåtbåren meningo-encephalitis (Tick-Borne Encephalitis (TBE))

TBE, central europæisk hjernebetændelse, Russian Summer-Spring Encephalitis (RSSE) eller Früh-sommer meningoencephalitis (FMSE) skyldes et flavivirus, TBE virus, der overføres af skovflåter. Sygdommen kan også overføres via upasteuriserede mejeriprodukter.

Sygdommen forekommer i skov- og græsklædte områder i Centraleuropa, Skandinavien, Baltikum, Rusland, Sibirien og på Balkan. Der i perioden 2008-2019 konstateret 17 tilfælde af TBE hos danskere, som er blevet smittet på Bornholm. Desuden er der set seks tilfælde af smitte med TBE i Nordsjælland. To tilfælde i Tokkekøb Hegn i 2008-2009 og fire tilfælde i Tisvilde Hegn i 2019. I 2018-2019 blev TBE påvist hos tre personer smittet i området omkring Fåborg, i et ikke nærmere specificeret område i Midt-eller Sønderjylland og på Falster. Bornholm og Nordsjælland, specielt Tisvilde Hegn, betragtes som risikoområder for smitte med TBE-virus. TBE er udbredt i den Stockholmske skærgård og på Åland, ligesom de Baltiske lande er højendemiske områder.

I perioden 2017-2019 blev der i Danmark påvist i alt 27 tilfælde af TBE. De fleste tilfælde (11) var blevet smittet i Sverige, tre var smittet på Bornholm, syv i Danmark udenfor Bornholm og seks patienter var blevet smittet uden for Skandinavien i kendte endemiske områder som Baltikum, Tjekkiet, Østrig og Polen

TBE har i sin karakteristiske form et tofaset forløb. Efter en inkubationstid på 7-14 dage optræder et influenzalignende sygdomsbillede, der varer nogle få dage. Cirka 1/3 af patienterne udvikler tegn på hjernehindebetændelse eller hjernebetændelse efter et symptomfrit interval på få dage op til tre uger. Risikoen for at få CNS-infektion stiger med alderen. Børn i førskolealderen udvikler sjældent hjernebetændelse. Omtrent 40% vil have hjerneskader.

Der er flere vacciner på markedet, som indeholder inaktiveret TBE-virus.

I Danmark markedsføres Ticovac®. Ticovac®-junior kan anvendes til børn 1-16 år og Ticovac® til voksne. Beskyttelse mod TBE opnås efter to doser givet med 1-3 måneders interval. Intervallet mellem 1. og 2. dosis kan reduceres til 14 dage. Der gives en 3. dosis efter 1 år og herefter revaccineres hvert 3. år. Efter 4. dosis kan man nøjes med at give en dosis hvert 5. år hos personer <60 år.

Beskyttelse mod flåtbid er den vigtigste beskyttelse mod TBE: Terræn – Tøj-Tjek!

Risikoen for at blive smittet med TBE kan mindskes ved at undgå kontakt med vegetationen, bære støvler samt beklædning med lange bukser og lange ærmer, evt. imprægneret med permetrin. Myggebalsam, DEET-eller icaridin-holdigt, virker ikke kun afskrækkende over for myg, men også over for flåter. Man kan derfor beskytte sig mod flåtbid ved at anvende myggebalsam på udækket hud hver anden time. Hyppigt tjek for og fjernelse af flåter. Flåter kravler et stykke tid før de begynder at suge blod. Hvis man tager et brusebad inden for to timer efter at man er kommet ind efter ophold i et naturområde, kan man skylle de flåter af, som ikke har bidt sig fast.

Vaccination mod TBE-virus anbefales ved:

  • Arbejde eller langvarigt ophold i lokalområder, hvor sygdommen findes, fx i Øst- og Centraleuropa, Sverige samt på Bornholm og Nordsjælland.
  • Specielt ved særlig udsættelse som orienteringsløb, skovarbejde, vandreture på tværs af landskabet inkl. jagt, campering i skovområder eller lignende fritidsaktiviteter.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk