Rejsevacciner
Home » Viden om » Infektionssygdomme, der ikke kan forebygges ved vaccination » West Nile Fever
West Nile Fever
West Nile Virus (WNV) er et flavivirus tæt beslægtet med Japansk Encephalitis Virus (JEV). WNV er almindeligt forekommende i Afrika, Mellemøsten, det vestlige Asien og Nordamerika. I løbet af de seneste årtier er der jævnligt rapporteret om udbrud af WNF i Europa. Senest i 2018 hvor der blev rapporteret om 1503 tilfælde i Europa, bl.a. i Grækenland og den sydøstlige del af Frankrig. Fugle er det naturlige reservoir, men virus kan overføres til mennesker af myg tilhørende arten Culex.
Inkubationstiden er 2-14 dage. Kun 20% af de der bliver smittet udvikler en febersygdom (West Nile Fever), med høj feber, hovedpine, træthed, muskelsmerter, eksantem (25-50 %), lymfeknudesvulst, opkastninger og diare. Hos <1 % ses infektion i centralnervesystemet (CNS) i form af hjernebetændelse, hjernehinde-betændelse eller lammelse. Risikoen for CNS-infektion stiger med alderen.
Der findes ikke nogen specifik behandling og behandlingen er ren symptomatisk. En del vil få permanente hjerneskader. Der er registeret flere vacciner til vaccination af heste, men der er endnu ingen human vaccine. Så rejsendes muligheder for at undgå at få WNF er primært ved myggestiksprofylakse.