Rejsevacciner

Afrikansk Sovesyge (Trypanosomiasis)

Afrikansk sovesyge forekommer i store dele af Afrika. Sygdommen skyldes en encellet parasit, der overføres af tsetse-fluer. Trypanosoma brucei gambiense giver Vestafrikansk sovesyge og Trypanosoma brucei rhodesiense giver Østafrikansk sovesyge, hvor sidstnævnte har det hurtigste forløb. Det egentlige reservoir er antiloper.

Tsetse-fluer stikker om dagen og biddet er yderst smertefuldt, så man er ikke i tvivl om, at man er blevet stukket. Der udvikles et sår på bidstedet, herefter tilbagevende feberepisoder og til sidst en dødelig hjernebetændelse. Infektionen er vanskelig at behandle. Det er heldigvis meget sjældent at rejsende bliver smittet, men der er set flere tilfælde hos turister, der har været på safari i Afrika.

Myggebalsam har ingen sikker effekt. Man kan mindske risikoen for at blive stukket ved at bære lys beklædning. Mange steder hvor turister kommer bekæmper man tsetse-fluer ved hjælp af fælder. Hvis man er blevet stukket af en tsetse-flue og udvikler et sår og feber, bør man søge lægehjælp.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk