Danmarkskort der viser risikoområder for TBE-smitte

Første TBE-tilfælde og stor efterspørgsel på TBE-vaccination i 2024

Fredag den 22. Juni 2024 udsendte Statens Serum Institut (SSI) en pressemeddelelse om, at det første tilfælde af TBE-virus er registreret i Danmark i år. Sygdommen har ramt en person bosat i Nordsjælland.

TBE (Tick-Borne Encephalitis), også kendt som Centraleuropæisk Hjernebetændelse, skyldes en virus, som overføres fra flåter til mennesker. De fleste TBE-smittede udvikler ikke alvorlige symptomer. Men 35% af de personer, der oplever alvorlige symptomer på den centraleuropæiske hjernebetændelse TBE, får permanente senfølger med nedsat hørelse, problemer med at koncentrere sig, balancebesvær og lammelser – i de værste tilfælde kan TBE endda forårsage døden.

Det er kun ét enkelt tilfælde af TBE

På trods af sygdommens alvorlighed og registreringen af det første tilfælde af TBE i 2024 er det vigtigt, at der ikke gives for meget opmærksomhed til ét enkelt tilfælde. “Det er ikke vores intention at skabe unødig frygt og bekymring. Så hvis det er sådan, det opfattes, må vi gå tilbage og finde ud af, om vi skal gøre det anderledes en anden gang.” siger Bolette Søberg, overlæge i SSI, til TV2.

TBE kan findes i naturområder

Vi vil dog gøre folk opmærksomme på, at vi går sommeren i møde, som er den tid, hvor der er flåter i den danske natur. Dette gælder især, hvis du planlægger fritidsaktiviteter som jagt, orienteringsløb, camping, vandreture, cykling, kano- og kajature, hvor man bevæger sig udenfor stier og færdes i skov eller krat og har risiko for at blive smittet med TBE.

Her er det især endemiske områder, man skal være opmærksom på, da det ifølge SSI er skovområder på Bornholm og i Asserbo/Tisvilde Hegn i Nordsjælland, der er de primære risikoområder. I de seneste år har TBE-virussen dog spredt sig til flere skovområder, der hænger sammen med Tisvilde Hegn og befinder sig i Allerød, omkring Furesøen og omkring Hørsholm.

I de seneste år har vi set en stigning i antal smittede og geografisk udbredelse af sygdommen. I 2023 blev der påvist 12 tilfælde af TBE i 2023 mod 5 tilfælde året før. Statens Serum Institut spår en fremtid med en stigning af smitten i Danmark i de kommende – både i antallet af smittede og med spredning til nye områder. Læs mere om TBE her.

Øget efterspørgsel på TBE-vaccination

Carsten Schade Larsen, cheflæge hos Danske Lægers Vaccinations Service, fortæller til TV2, at vi har oplevet en stor efterspørgsel på vacciner i den første halvdel af 2024 sammenlignet med samme periode sidste år.

Per TBE-vaccination gives der 3 doser, og i 2024 har vi oplevet en stigning på 140% på antal doser givet. Dette giver en indikation af, at danskere bekymrer sig om at blive smittet. Denne bekymring skyldes hovedsageligt stigningen af TBE-smittede i 2023 og vurderingen fra Statens Serum Institut om, at der vil ske en vækst i Danmark i de kommende år.

TBE-vaccination er dog ikke en nødvendighed for alle danskere. Du kan stille dig selv følgende 4 spørgsmål for at afgøre, om du er i risikogruppen:

  1. Færdes du i risikoområder?
  2. Hvor ofte kommer du i risikoområder?
  3. Hvad laver du, når du er ude i naturen?
  4. Er der andre måder, du kan beskytte dig på?

Læs mere om TBE og book din tid her.

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk