Infektionslægen vurderer risikoen for TBE

 
 
Har du også bemærket, at TBE har fyldt meget i mediebilledet i løbet af sommeren? Denne sygdom, som overføres af flåter, er på manges læber efter en bemærkelsesværdig stigning i tilfælde, både lokalt og hos vores svenske naboer, hvor de har set en stigning til omkring 500 tilfælde om året. 

Stigning i tilfælde og nye danske TBE hotspots 

Med en lille, men bemærkelsesværdig stigning i antallet af tilfælde fra 7 i 2021 til 12 allerede her i 2023 (d. 13 oktober 2023), står det klart, at vi skal være opmærksomme. Udover de 12 er 14 danskere blevet smittet med TBE i Sverige eller andre lande.  

I Danmark er TBE ikke noget nyt. Bornholm har kendt til sygdommen i årtier, og siden 2009 er den også dukket op i Nordsjælland. Men nu ser vi flåter med TBE-virus i helt nye danske ”hotspots” for sygdommen – Tisvilde Hegn/Vinderød Skov, Gribskov, Hareskoven og Allerød.  

Det stopper dog ikke der. Enkelte tilfælde er også poppet op længere væk fra de traditionelle epicentre – på Fyn, i Falster og i Midt-Sønderjylland, og indikationerne fra 2023 peger på, at vi skal vænne os til ideen om TBE som en mere almindelig gæst.  

Men før alarmklokkerne ringer for højt, lad os se på fakta. Ja, antallet af TBE-tilfælde ser ud til at stige en smule, og med fund af TBE-virus i rådyr over det ganske land, kan vi ikke udelukke, at flere områder kan blive påvirket. Men det er vigtigt at huske, at TBE stadig er en sjælden gæst i Danmark. 

Hvem er i risikozonen? 

Så hvem er i risikozonen? TBE-virus er især en bekymring for dig, der elsker at færdes i naturen – hvad enten det er som jæger, orienteringsløber, camper, vandrer, cyklist eller kano- og kajakroer. Hvis du arbejder i skoven, på markerne eller i militæret, er der også en erhvervsmæssig risiko. 
 

 
Bliver man meget syg?  
De fleste, der krydser veje med TBE-virus, bliver ikke syge. Nogle får mildere symptomer som en slags sommerinfluenza, men desværre vil en lille del udvikle hjernebetændelse – en alvorlig tilstand med risiko for både dødelighed og langvarige skader. 

 
Hvordan beskytter man sig?  

Men frygt ej! Der er effektive måder at beskytte dig på. Klæd dig smart, når du bevæger dig i naturen – tænk lange bukser og lange ærmer, støvler, og måske tøj imprægneret med permetrin. Husk myggebalsam på huden og at tjekke for flåter. Og så er der vaccinen – din bedste ven mod TBE, hvis du ofte færdes i kendte risikoområder. 
 
Du kan læse vores dybdegående artikel om TBE risiko, smitte og beskyttelse via dette link Flåtsæsonen starter nu: Det skal du vide om flåtoverført TBE (Tick-Borne encephalitis) – DLVS (sikkerrejse.dk) 
 
Overvejer du vaccination med TBE?  
Kan du nikke genkendende til ovenstående risici, eller vil du bare gerne være på den sikre side, kan du vælge at blive vaccineret mod TBE. Vaccinen beskytter effektiv mod TBE, og er sjældent forbundet med andet end almindelige bivirkninger.  
 
TBE vaccinen koster Kr. 495,- per dosis og kræver tre doser. Er du medlem af ’danmark’ får du mellem 50-75% i tilskud. Læs mere om vaccinationen TBE | Undgå slem smitte med TBE-virus her | Sikkerejse.dk (sikkerrejse.dk) 

Konklusion 

Så mens flåterne måske spreder sig, og TBE gør sit indtog i nye dele af Danmark, er der ingen grund til panik. Med den rette viden og forholdsregler kan du fortsætte med at nyde de danske skove og marker – og holde TBE på behørig afstand.  
 
 

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk