Af Dr. Carsten Schade Larsen, Klinisk lektor og rejsemedicinsk ekspert
Stigning i tilfælde og nye danske TBE hotspots
Med en lille, men bemærkelsesværdig stigning i antallet af tilfælde fra 7 i 2021 til 12 i 2023, står det klart, at vi skal være opmærksomme på TBE i Danmark. Udover de 12 er 16 danskere blevet smittet med TBE i Sverige eller andre lande med høj endemiske områder.
I Danmark er TBE ikke noget nyt. Bornholm har kendt til sygdommen i årtier. Men nu ser vi flåter med TBE-virus i helt nye danske ”hotspots” for sygdommen – Tisvilde Hegn/Vinderød Skov, Gribskov, Hareskoven og Allerød.
Det stopper dog ikke der. Enkelte tilfælde er også registeret længere væk fra de omtalte nye TBE-områder– på Fyn, i Falster og i Midt og- Sønderjylland, og indikationerne fra 2023 peger på, at vi skal vænne os til ideen om TBE som en mere almindelig gæst.
Men før alarmklokkerne ringer for højt, lad os se på fakta. Ja, antallet af TBE-tilfælde ser ud til at stige en smule, og med fund af TBE-virus i rådyr over det ganske land, kan vi ikke udelukke, at flere områder kan blive påvirket. Men det er vigtigt at huske, at TBE stadig er en sjælden gæst i Danmark.
Hvem bør tage forbehold for TBE?
Risikoen for at møde TBE er sæson-, aktivitet- og områdeafhængig. Risikoen er størst i perioden april til november, hvor skovflåterne er aktive.
I Danmark:
Personer der opholder sig i, eller planlægger at besøge, endemiske områder, som Tisvilde Hegn, Bornholm, Gribskov og Hareskov og som har fritidsaktiviteter, som jagt, orienteringsløb, campering, vandreture, cykling, kano- og kajakture, hvor man bevæger sig udenfor stier og færdes i skov eller krat har risiko for at blive smittet med TBE virus.
I forbindelse med arbejde:
Der kan være tale om en forhøjet risiko ved et bestemt erhverv. Skovarbejdere, landmænd og militærpersonale har en erhvervsmæssig risiko for at få TBE, da de ofte opholder sig udenfor stisystemer.
I forbindelse med rejse:
Danskere der har ødegård eller hytte i risikoområder i Sverige, specielt i sommerperioden er i risiko for TBE. Dette gælder også, hvis man tager på rejse til Sverige, Letland eller Østrig i risikoområder i flåtsæsonen i mere end 2 uger eller gentagne gange.
Bliver man meget syg?
De fleste, der krydser veje med TBE-virus, bliver ikke syge. Nogle får mildere symptomer som en slags sommerinfluenza, men desværre vil en lille del udvikle hjernebetændelse – en alvorlig tilstand med risiko for både dødelighed og langvarige skader.
Hvordan beskytter man sig?
Der er effektive måder at beskytte sig på. Klæd dig smart, når du bevæger dig i naturen – tænk lange bukser og lange ærmer, støvler, og måske tøj imprægneret med permetrin. Husk myggebalsam på huden og at tjekke for flåter når du kommer hjem. Derudover er det muligt at forbygge med vaccination.
Du kan læse vores dybdegående artikel om TBE-risiko, smitte og beskyttelse via dette link Det skal du vide om flåtoverført TBE
Overvejer du vaccination imod TBE?
Kan du nikke genkendende til ovenstående risici, eller vil du bare gerne være på den sikre side, kan du vælge at blive vaccineret mod TBE. Vaccinen beskytter effektiv mod TBE, og er sjældent forbundet med andet end almindelige bivirkninger.
TBE-vaccinen koster Kr. 525,- per dosis og kræver tre doser. Derudover betales et grundhonorar på 175 kr. pr. besøg. Er du aktivt medlem af Sygeforsikring ’danmark’ får du mellem 50-75% i tilskud alt efter din alder. Læs mere om vaccinationen Vaccination mod TBE.
Konklusion – bør du være bekymret for TBE?
Så mens flåterne måske spreder sig, og TBE gør sit indtog i nye dele af Danmark, er der ingen grund til panik. Med den rette viden og forholdsregler kan du fortsætte med at nyde de danske skove og marker – og holde TBE på behørig afstand.