COVID-19 – Vaccination mod coronavirus

COVID-19 er en ny coronavirus hos mennesker, der har ramt den danske befolkning og resten af verden. Der er flere typer coronavirus (CoV), som kan gøre mennesker syge. Den seneste hedder SARS-CoV-2, der altså giver sygdommen COVID-19.

De fleste smittede vil opleve milde forkølelses- eller influenzalignende symptomer. Dog kan nogle også blive alvorligt syge med for eksempel åndenød eller lungebetændelse. COVID-19 kan være særlig farlig for ældre mennesker, der har et dårligt helbred, og mennesker der lider af eksempelvis en lungesygdom eller er kronisk syge.

COVID-19 vaccination nedsætter derfor ikke kun risikoen for at blive smittet med sygdommen. Det forebygger også risikoen for indlæggelse og død som følge af COVID-19, hvis man bliver smittet. Samtidig reducerer vaccination mod COVID-19 også smittespredning.

I Danmark har vi godkendt flere COVID-19 vacciner. Det er Sundhedsstyrelsen, der ud fra en prioriteret rækkefølge løbende informerer om, hvem der først skal have tilbudt vaccination. I takt med at vi får flere vacciner, vil alle få tilbudt gratis vaccination mod COVID-19. Dette gælder ikke børn under 16 år samt gravide og ammende. Det skyldes, at vaccinerne mod COVID-19 ikke er undersøgt til de grupper.

Når du har mulighed for at få COVID-19 vaccination, får du besked i din e-Boks. Nogle vil også blive inviteret gennem deres arbejdsgiver. Hvis du er digitalt fritaget, får du brev med posten. Bagefter skal du selv booke tid til COVID-19 vaccination. Som udgangspunkt skal du have to injektioner med minimum to ugers mellemrum for at få den fulde effekt. Det er helt frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet.

Har du spørgsmål? Kontakt os her på telefon, eller send os en e-mail.

Corona Spørgsmål

Hvad er corona?

COVID-19 er en infektion i luftvejene med en type coronavirus kaldet SARS-CoV-2. Sygdommen kan give milde forkølelses- eller influenzalignende symptomer. Dog kan nogle smittede også blive alvorligt syge med luftvejsinfektion og i værste tilfælde dø.

Hvordan smitter corona?

Smitte med COVID-19 sker gennem luften ved hoste, råb og nys samt ved direkte såvel som indirekte kontakt. Direkte kontakt er for eksempel håndtryk og kram. Indirekte er, hvis man for eksempel rører et håndtag, som en smittet har haft hånden på, og dernæst rører ved sin næse, mund eller øjne.

Hvordan føles corona?

De fleste, der bliver syge af COVID-19, får kun milde eller ingen symptomer og bliver raske igen af sig selv. Dog kan man også opleve feber, tør hoste og træthed. Mindre almindelige symptomer kan være hovedpine, ondt i halsen, nedsat smags- og lugtesans, diarré, muskelømhed samt øjenkatar. De mest alvorlige symptomer er vejrtrækningsbesvær, åndenød, trykkende fornemmelse i brystet samt talebesvær.