Hvis du er 65+ og ønsker at deltage i forskningsprojektet med højdosis influenza vaccine kan du deltage og læse mere her

Oplever du snue, kløe i næsen eller øjnene og gentagne nyseture, selv om du ikke er forkølet?

Det kan være tegn på allergi. Vi tilbyder nu udredning og test for allergi i vores klinikker i Roskilde og Køge. Pris for udredning og test: 500 DKK

NB: Vær opmærksom på, at vi indtil videre kun tilbyder allergitest i vores klinikker i Roskilde og Køge.

Udredningen tager ca. 35 minutter og består af:

En standard priktest undersøger, om du er allergisk overfor en eller flere af følgende allergener:

Birkepollen, græspollen, bynkepollen, kat, hund, to forskellige støvmider samt to typer af skimmelsvamp.

Testen foregår ved, at lægen eller sygeplejersken drypper de 10 forskellige allergener på huden på underarmen for at se, om de fremkalder en allergisk reaktion. Herefter prikker lægen eller sygeplejersken en lille 1-mm nål ned gennem dråben. Dette prik gør, at der kommer lidt allergener ind under overhuden. Efter testen venter du i ca. 15 min. Hvis der i løbet af den tid kommer en lille blære frem på over 5 mm, er priktesten positiv. Det betyder, at du har antistoffer mod det, der er i dråben.

Hvis dine symptomer – fx over for græs i sommerperioden – hænger sammen med en positiv test for græs, har du allergi overfor græspollen. Hvis priktesten viser, at du har antistoffer, men ikke oplever symptomer, kalder man det for sensibilisering. Det betyder, at du har risiko for at opleve en allergisk reaktion, hvis du er i kontakt med allergenet over længere tid.

Nedenstående er de mest almindelige symptomer på allergi. Nogle oplever mange symptomer, andre oplever kun få – men måske meget generende – symptomer. Er du i tvivl, om du har allergi, så tal med din læge eller bestil tid til konsultation og test.

  • Symptomer i næse og/eller øjne
    Kløe i næse og øjne, nyseture, løbenæse, tæt næse og røde øjne. Følelsen af at være tung i hovedet, som ved forkølelse. Symptomerne kommer i bestemte perioder (forår, sommer eller vinter), eller ved kontakt med pelsdyr (kat eller hund).
  • Symptomer fra lungerne
    Åndenød, hoste, pibende vejrtrækning, trykken i brystet og opvågninger om natten med lungesymptomer, eller vanskelighed ved at dyrke sport. Symptomerne kommer i bestemte perioder (forår, sommer eller vinter), eller ved kontakt med pelsdyr (kat eller hund).

For at allergi kan blive velbehandlet kræver det, at man ved, hvad der udløser symptomerne, fx allergiske reaktioner overfor kat eller hund. Kender man de udløsende faktorer, kan man også bedre undgå at få symptomer.

  • Behandling ved milde symptomer
    Hvis man kun har få symptomer på allergi, kan håndkøbspræparater ofte være tilstrækkeligt. Det kan fx være tabletbehandling, øjendråber eller næsespray med såkaldte antihistaminer. Hvis man har mange gener og allergien hæmmer ens tilværelse markant, kan det være en fordel at tale med ens egen læge om mere intensiv behandling af allergien.
  • Behandling ved allergisk snue og allergisk astma
    Allergisk snue kan fx kræve behandling med binyrebark spray/dråber i næsen, og allergisk astma kræver behandling med binyrebark i form af inhalationsbehandling, eventuelt med samtidig luftudvidende medicin i samme inhalator. Begge disse behandlinger kan udskrives af egen læge.
  • Behandling af mere omfattende allergi
    Allergi, der er mere omfattende, kan også forebygges med vaccination. Vaccination sker enten med injektioner eller tabletter. Vaccination med tabletbehandlingen kræver, at tabletten tages fast gennem tre år og påbegyndes fire måneder før en sæson ved fx birk og græs. Vaccination med injektioner består af en op-vaccineringsfase på 15 uger og en vedligeholdelsesfase med injektion hver 6-8 uge i tre år. Allergivaccinationer foretages af en speciallæge i lungemedicin eller en øre-næse-halsspecialist.

Allergiquiz

Kender du symptomerne på allergi? Flere end 2 ud af 5 danskere, der lider af allergi, har aldrig fået en diagnose*.

Er du en af dem?

For yderligere spørgsmål om allergi, kan du kontakte os via nedstående formular:

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk