Mpox

Udbrud af mpox (Abekopper)

Mpox har været kendt i mange år, men før 2022 var det primært begrænset til mindre udbrud i Afrika, og kun få tilfælde blev rapporteret uden for kontinentet. Det udbrud, der fandt sted hos mænd, der har sex med mænd (MSM), skyldtes clade II af virusset. De nuværende udbrud skyldes dog clade I, som er forbundet med et mere alvorligt klinisk forløb. I modsætning til tidligere udbrud, hvor smitten primært skete gennem seksuel kontakt, spredes virusset nu også på andre måder. WHO har for nylig rapporteret om en stigning antallet af mpox-tilfælde i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), som også påvirker nabolandene Burundi, Rwanda, Uganda og Kenya.

I alt er der pr. august 2024 registreret flere end 16.000 bekræftede eller mistænkte tilfælde af mpox i 13 afrikanske lande: Burundi, Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo, Elfenbenskysten, Ghana, Kenya, Liberia, Nigeria, Republikken Congo, Rwanda, Sydafrika og Uganda.

Om mpox

Mpox, også kendt som abekopper, er en sjælden virussygdom, der tilhører samme familie som koppevirus. Sygdommen overføres gennem tæt kontakt med inficerede dyr eller mennesker og kan give symptomer som:

  • Feber
  • Hovedpine
  • Muskelsmerter
  • Træthed
  • Hududslæt

Inkubationstiden, det vil sige perioden fra smitte til symptomerne opstår, varierer gennemsnitligt fra 6 til 13 dage, men kan være så kort som 5 dage eller strække sig op til 21 dage. Smitte kan kun finde sted, når den smittede person viser symptomer.

Se vores anbefalinger til rejsedestinationer her!

Vaccination mod Mpox i Danmark

I Danmark er der endnu ikke anbefalinger om vaccination mod mpox. Vaccinationen mod mpox tilbydes kun til en specifik målgruppe med høj risiko for smitte og det er Sundhedsstyrelsen (SST) der skal vurdere, om man er berettiget til vaccination.

Vaccinationen er især relevant for:
  • Personer, der modtager PrEP mod HIV.
  • Personer, der ikke modtager PrEP, men som opfylder kriterierne for dette, eksempelvis mænd, der har sex med mænd, men som ikke tåler eller har fravalgt PrEP, eller er i HIV-behandling.
Desuden kan vaccination tilbydes til personer, der opfylder følgende kriterier:
  • Mænd, der har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for de sidste 12 uger.
  • Mænd, der har sex med mænd og har haft syfilis eller klamydia/gonorré inden for de sidste 24 uger.

Vaccinationen er også tilgængelig for kvinder, transpersoner, non-binære personer og andre, der er en del af samme netværk som mænd, der har sex med mænd.

Hvor kan man blive vaccineret mod mpox

I Danmark kan man kun blive vaccineret mod mpox på de infektionsmedicinske afdelinger på hospitalerne. For at få adgang til vaccinationen kræves en henvisning fra enten din egen læge eller direkte fra en af de infektionsmedicinske afdelinger. Dette sikrer, at vaccinationen tilbydes til dem, der har størst risiko for smitte.

Danske lægers vaccinations service, andre private vaccinationsklinikker og egen læge tilbyder derfor ikke vaccination mod mpox.

Find de rette vaccinationer med vores guide

Vores omfattende guide kan hjælpe med at finde ud af, hvilke vacciner man bør overveje før man rejser. Uanset om man planlægger en ferie, forretningsrejse eller andre former for rejser, kan vi give præcise anbefalinger baseret på rejsemålet.

Se vores anbefalinger til rejsedestinationer her!

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk