Af Ulrik Bork, Chefsygeplejerske hos Danske Lægers Vaccinations Service
RS-virus (Respiratorisk syncytialvirus)– er en almindeligt virus, som for de fleste giver milde forkølelsessymptomer. For spædbørn og ældre kan RS-virus dog udgøre en alvorlig risiko. Hvert år rammes mange spædbørn af RS-virus i Danmark, og RS-virus er faktisk den hyppigste årsag til indlæggende krævende luftvejsinfektioner hos småbørn.
Læs mere om vaccination mod RS-virus
Hvad er RS-virus?
RS-virus er et virus, der forårsager infektion i luftvejene. Virusset er sæsonbetonet og optræder typisk i vintermånederne. Alle kan blive smittet med RS-virus, men det er særligt hos spædbørn, ældre og personer med svækket immunforsvar, at infektionen kan blive alvorlig. Hos større børn og voksne med normalt immunforsvar giver RS-virus som regel kun milde symptomer.
For spædbørn kan RS-virus imidlertid sætte sig i de nedre luftveje og give bronkiolitis (betændelse i de små luftveje i lungerne) eller lungebetændelse. RS-virus er også den hyppigste årsag til indlæggelseskrævende luftvejsinfektion hos små børn. Især børn under 6 måneder er udsatte, da deres luftveje er ikke udviklet fuldt ud og derfor meget snævre, og deres immunforsvar endnu er umodent.
Symptomer hos spædbørn man bør være opmærksom på
De typiske symptomer på RS-virus ligner en forkølelse: tilstoppet eller løbende næse, hoste, nysen og let feber. Hos spædbørn kan barnet få svært ved at spise eller drikke, fordi det er stoppet i næsen eller træt. Som regel går disse symptomer over af sig selv i løbet af en til to uger.
Hos nogle spædbørn – især de alleryngste – kan RS-virus give anledning til alvorlig sygdom. Tegn på, at en RS-infektion har udviklet sig alvorligt, kan være:
- Besværet vejrtrækning: Barnet trækker vejret meget hurtigt eller anstrengt. Man kan se indtrækninger mellem ribbenene eller høre en hvæsende lyd, når barnet ånder. Nogle gange kan huden omkring munden eller neglene blive blålig pga. iltmangel.
- Sløvhed og dehydrering: Barnet virker ekstremt træt, slapt eller svært at vække. Det drikker og spiser dårligere end normalt og får færre våde bleersst.dk.
- Høj feber hos helt små: Alle spædbørn under 6 måneder med feber over 38°C bør vurderes af en læge, da feber i denne aldersgruppe kan være tegn på en alvorlig infektion.
Hvis et barn udviser disse symptomer, anbefales det straks at søge lægehjælp.
Komplikationer og indlæggelse
Komplikationer til RSV kan inkludere bakteriel lungebetændelse oveni virusinfektionen. Nogle spædbørn har behov for indlæggelse, hvor de får understøttende behandling som ilttilførsel og hjælp til væskeernæring, indtil infektionen klinger af. I meget sjældne tilfælde kan RS-virus hos spædbørn medføre livstruende forløb. I Danmark er det dog yderst sjældent, at børn dør af en RS-virusinfektion. Risikoen for dødsfald er generelt meget lav, blandt andet fordi vi har gode muligheder for at støtte vejrtrækning og behandle eventuelle komplikationer på hospitalerne.
Hvor udbredt er RS-virus blandt spædbørn?
RS-virus florerer hvert år i Danmark i vinterhalvåret, typisk fra omkring november/december og frem til det tidlige forår. Hvert år smittes mange tusinde børn, og en del af dem bliver så syge, at de må indlægges på hospitalet. Faktisk er RS-virus den enkeltstående infektion, der medfører flest indlæggelser blandt spædbørn. På et normalt år ses op mod 1.500 indlæggelser af små børn på grund af RS-virus i Danmark. Det svarer til, at cirka 3% af alle børn bliver indlagt med RS-virus inden for de første to leveår.
Det skal understreges, at langt de fleste børn kommer sig helt uden mén. Men for sundhedsvæsenet udgør RSV en betydelig byrde hver vinter. Børneafdelingerne ser en bølge af små patienter med vejrtrækningsproblemer i RSV-sæsonen, og i nogle perioder er næsten alle sengepladser til de mindste optaget af babyer med RS-virus.
Forebyggelse af RS-virus – hvad kan man gøre?
God hygiejne og afstand har altid været hjørnestenen i at forebygge RS-virus smitte. Ligesom ved andre luftvejsinfektioner spredes RSV primært via dråber fra hoste og nys eller via kontaktsmitte fra overfalder. Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt:
- Håndvask og afspritning: Vask hænder tit eller brug håndsprit, især før du rører ved spædbarnet.
- Hoste Host eller nys i ærmet, ikke ud i luftensst.dk. Hold gerne afstand til baby, hvis du selv har forkølelsessymptomer.
- Begræns smitte: Hold syge søskende hjemme fra vuggestue/dagpleje, så de ikke bringer smitten videre.
- Udluftning og rengøring: Sørg for god udluftning i hjemmet og hyppig rengøring af overflader, legetøj.
Forebyggelse via vaccination
Inden for de seneste år er der kommet nye muligheder til forebyggelse af RS-virus hos spædbørn. Nemlig vaccination og antistofbehandling. Inden for det seneste år er der kommet en forebyggende vaccine mod RS-virus:
En vaccine til gravide: Denne vaccine gives til den gravide i slutningen af graviditeten (typisk mellem uge 24 og 36) for at overføre beskyttende antistoffer til fosteret. Formålet er at beskytte den nyfødte mod RSV i de første levemåneder, hvor barnet selv er for ungt til at blive vaccineret direkte. Studier har vist, at når moderen vaccineres mod RSV under graviditeten, kan det reducere risikoen for, at spædbarnet får en alvorlig RSV-lungeinfektion, med omkring 82% indenfor de første 90 levedage, og 69% indenfor de første 180 levedage. Vaccinen blev godkendt i EU i 2023, og den anses for sikker for både mor og barn ifølge kliniske forsøg.
Vaccination og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne
England har allerede indført gratis RSV-vaccine til gravide fra september 2024 som en del af det offentlige program. Beslutningen bygger på samme data og understreger vigtigheden af at forebygge RSV tidligt i livet.
Sundhedsstyrelsen og Vaccinationsrådet vurderer i øjeblikket, om RSV-vaccinen også skal tilbydes gratis til gravide i Danmark – på linje med vacciner mod influenza og kighoste. Indtil videre skal man selv betale, og antistoffet nirsevimab gives kun til særligt udsatte spædbørn, fx for tidligt fødte eller børn med alvorlig sygdom. Det forventes, at fremtidens strategi bliver, at gravide vaccineres for at beskytte nyfødte, mens højrisikobørn får supplerende beskyttelse med antistoffer.
Skal man overveje vaccination som kommende forældre?
Det kan være relevant at overveje RSV-vaccination, hvis man skal føde i vinterhalvåret – typisk fra oktober til marts – hvor RS-virus florerer mest. Vaccinen gives til gravide sidst i graviditeten og beskytter det nyfødte barn i minimum de første seks levemåneder, hvor risikoen for alvorlig sygdom er højest. Selvom langt de fleste spædbørn kun får milde symptomer, bliver cirka 2–3 % indlagt med RSV-infektion. Dødsfald er dog meget, meget sjældne i Danmark, og sundhedsvæsenet er godt rustet til at håndtere selv alvorlige forløb. Vaccination kan derfor være en måde at mindske risikoen for indlæggelse og beskytte de allermindste i en sårbar periode.