Skrevet af Carsten Schade Larsen d. 12-04-2022
Revideret d. 14-06-2022
Når temperaturen i foråret stiger til over 5 grader celcius begynder skovflåten at blive aktiv. Så fra april og frem til november er du i risiko for at blive bidt af skovflåter, hvis du færdes i naturen.
Skovflåter kan overføre flere infektionssygdomme. I Danmark er det særligt borreliose og tick-borne encephalitis (TBE). Borrelia forekommer i hele landet og det skønnes at der er omkring 5.000 tilfælde af borreliose om året. Derimod forekommer TBE meget fokalt og de fleste tilfælde erhvervet i Danmark er blevet smittet på Bornholm eller i Nordsjælland. I løbet af de seneste år har der været enkelte tilfælde fra Sydfyn, Midt- og Sønderjylland samt Falster.
Det er vigtigt at undgå flåtbid. Hvis du holder dig på stierne og ikke kommer i berøring med vegetationen, bliver du ikke bidt. Hvis du tager lange bukser og støvler på, er du meget bedre beskyttet mod flåter, end hvis du tager på skovtur i shorts. Du kan evt. stoppe buksebenene ned i strømperne – så er der lukket af for flåter. Almindelig myggebalsam giver et par timers beskyttelse mod flåter. Tjek, om du har flåter på dig, efter du har været ude i naturen. Særligt i varme og fugtige områder som knæhaser, lyske og armhuler. Skovflåten skal sidde i mere end 16 timer før borrelia-bakterien overføres. Derimod kan TBE-virus overføres få minutter efter biddet.
Der findes på nuværende tidspunkt ingen vaccine mod borreliose, men der er effektive og sikre vacciner mod TBE. Man bør overveje at blive vaccineret mod TBE hvis man bor eller opholder sig i længere (3-4 uger) tid i områder med TBE eller ved særlig risiko som orienteringsløb, jagt, skovarbejde eller vandreture på tværs af landskabet.
Læs mere om pris på vaccinen, konsultationsgebyr samt vaccinationsforløb og doser her