En myg der sidder på et blad og kan overføre en virus, som gør mennesker syge

Udbrud af japansk hjernebetændelse i Australien

Skrevet af rejsemedicinsk ekspert Carsten Schade Larsen d. 27-06-2022

De australske sundhedsmyndigheder har i marts 2022 bekræftet et udbrud af japansk hjernebetændelse i staterne Queensland, New South Wales, Victoria og Sydaustralien. Japansk hjernebetændelse skyldes et virus, der findes hos grise og vadefugle, men kan overføres til mennesker af myg. Japansk hjernebetændelse har gennem flere år været udbredt i den nordlige del af Queensland, Cape York Peninsula, og på øerne i Torres-strædet. I februar 2022 blev der påvist japansk encephalitis virus hos grise på flere svinefarme i New South Wales, Victoria og Sydaustralien. Siden er der bekræftet 42 tilfælde af japansk hjernebetændelse hos mennesker. Fire personer er døde som følge af japansk hjernebetændelse, to i New South Wales, en i South Australia, og en i Victoria. Det er første gang man har set et udbrud af japansk hjernebetændelse i den sydlige del af Australien. Man mener at sygdommen har spredt sig med trækkende vadefugle.

De Australske myndigheder overvåger myg og svinefarme og er påbegyndt vaccination af den del af befolkningen, der er i risiko for at få japansk hjernebetændelse. Man forventer at spredningen af japansk hjernebetændelse vil falde og måske forsvinde, når man kommer ind i vintermånederne. Det store spørgsmålet er om sygdommen bliver etableret i en eller flere af staterne.

Risikoen for rejsende, specielt korttidsrejsende som besøger storbyer, er meget lille og der er på nuværende tidspunkt ingen anbefalinger om vaccination mod japansk hjernebetændelse ved rejser til den sydlige del af Australien.

Læs mere om priser på vaccination mod Japansk Hjernebetændelse her

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk