Smilende dreng med blå øjne der ligger på maven under en dyne med hovedet udenfor dynen

Influenzavaccination af børn 2-6 år

Sundhedsstyrelsen anbefaler i år vaccination af børn 2-6 år mod influenza. Børnene skal ikke stikkes, men vil blive tilbudt gratis vaccination med en influenzavaccine, der gives som næsespray. Vaccinen vil ikke kun beskytte børnene, men også Deres mindre søskende og ældre familiemedlemmer mod at blive smittet med influenza. Tilbuddet gælder indtil videre for denne influenzasæson, fordi den er helt særlig på grund af COVID-19 epidemien er særligt vigtigt at forebygge andre infektioner for at begrænse alvorlig sygdom hos sårbare grupper og for at undgå at belaste sundhedsvæsenet.

Den vaccine der bliver anvendt til vaccination af børn, er Fluenz tetra®, der er en levende svækket vaccine. Det betyder at den indeholder levende svækket influenza virus. Vaccinen gives som næsespray, 0,1 ml i hvert næsebor. Børn, der ikke tidligere er vaccineret mod influenza skal vaccineres to gange med 4 ugers interval. Virus formerer sig i næsesvælget og børn udskiller vaccine-virus i nogle dage efter vaccination. Vaccine-virus er kulde-adapteret, hvilket betyder at den kun kan formere sig i kroppen, hvor der er køligt og giver derfor ikke influenza. Vaccinen er 4-valent og beskytter, lige som de almindelige influenzavacciner, mod 2 influenza A stammer og 2 influenza B stammer.

Da Fluenz tetra® er en levende svækket vaccine er det kontraindiceret at vaccinere børn med klinisk betydende immundefekt. Ligeledes er alvorlig allergi overfor æg eller gentamycin en kontraindikation mod vaccination. Da børn efter vaccination kan smitte med vaccine-virus, bør de i 1-2 uger undgå kontakt med personer med alvorligt svækket immunforsvar.

De hyppigste bivirkninger er løbende eller tilstoppet næse, nedsat appetit, træthed, feber, muskelsmerter og hovedpine. De fleste bivirkninger er milde og kortvarige.

Læs mere om vaccinen >

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk