Ældre kvinde udendørs der pudser næse

SSI melder om kraftig stigning i vinterens luftvejsinfektioner

Af Ulrik Bork, Chefsygeplejerske hos Danske Lægers Vaccinations Service

SSI melder om stigning i vinterens luftvejssygdomme; Covid-19, Influenza, kighoste, RS-virus og atypisk lungebetændelse (også kendt som kold lungebetændelse).

Måske har du bemærket en stigning i sygdomstilfælde hos dine kollegaer, familiemedlemmer og venner. SSI melder netop nu om en kraftig stigning i luftvejsinfektioner i Danmark. Her får du et overblik over de luftvejsinfektioner, der netop nu er i stigning i Danmark, samt gode råd til at beskytte dig selv og andre.

Drastisk stigning i Covid-19, Influenza, Kighoste, RS-virus og atypisk lungebetændelse

“I øjeblikket oplever vi en markant stigning i smitte med flere luftvejsinfektioner,” bemærker Bolette Søborg, overlæge og sektionsleder hos Statens Serum Institut (SSI), i en udtalelse til TV2. Denne bekymrende udvikling, der omfatter en stigning i tilfælde af RS-virus, kighoste, mycoplasma, influenza og COVID-19, har vakt øget opmærksomhed fra både sundhedsmyndigheder og den brede offentlighed.

Søborg understreger, at det er vigtigt for alle i samfundet at være opmærksomme og handle proaktivt for at begrænse spredningen af disse sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for udsatte grupper.

De fem luftvejsinfektioner i stigning; risikogrupper, bivirkninger og beskyttelse

Kraftig stigning i smittetilfælde med COVID-19:

Der er observeret en kraftig stigning i COVID-19-tilfælde over de seneste uger. “Den stigende smittetrend har udjævnet lidt sammenlignet med midten af oktober, men vi ser stadig en stigende tendens i nye indlæggelser,” siger SSI. Det er dog vigtigt at notere, at stigningen sker fra et lavt udgangspunkt.

Fordobling i antallet af influenzatilfælde

Der er sket en fordobling af influenzatilfælde fra første til anden uge i november. Dette tyder på, at influenzasæsonen kan starte tidligere end normalt. “Normalt begynder smitten at stige omkring juleferien,” understreger SSI. Risikoen for influenza er højere blandt ældre, små børn og gravide, men kan medføre langvarig sygdom og gener for alle smittede.


Fortsat stigning af RS-virus

En markant stigning i RS-virus er observeret, især blandt børn under to år, men risikogruppen inkluderer også personer over 65 år samt syge og svækkede. Dette er bekymrende, da virusset kan føre til alvorlige respiratoriske problemer hos de mindste. “Både sidste og forrige år blev Danmark ramt af et usædvanligt højt antal tilfælde,” påpeger SSI.

Kighostepidemi fortsætter

Der er en “usædvanlig kighosteepidemi lige nu – toppen er usædvanlig høj, og den stiger stadig,” forklarer Bolette Søborg. Smitte med kighoste har været stigende siden den tidlige sommer, og den nuværende situation er bekymrende, især for de yngste og ældre aldersgrupper.

Antallet af mycoplasma-tilfælde er fortsat forhøjet (atypisk lungebetændelse)

Dette er den hyppigste årsag til det, der ofte kaldes atypisk eller atypisk lungebetændelse. “Vi har stadig ikke nået toppen,” siger Søborg. Symptomerne inkluderer kraftig og tør hoste, hovedpine, ondt i halsen og feber. Behandlingen kræver en specifik antibiotikakur, da almindelig penicillin ikke er effektiv.

Sådan beskytter du dig selv og andre

Selvom du ligger uden for de store risikogrupper, kan smitte med luftvejsinfektioner føre til store gener, sygemeldinger, træthed og udmattelse. Det er derfor altid en god ide at tage de vigtigste forholdsregler seriøst og fokusere på at minimere sin egen og andres risiko for smitte.

Hygiejne: God hygiejne, især regelmæssig håndvask og brug af håndsprit, kan reducere risikoen for at sprede eller få infektioner.

Hoste- og nys Etikette: Dæk munden og næsen med et lommetørklæde eller albuen, når du hoster eller nyser, for at forhindre spredning af dråber, der kan indeholde virus.

Undgå tæt kontakt: Hold afstand fra folk, der er syge, og undgå tæt kontakt, især i områder med høj infektionsrisiko. Bliv hjemme hvis du har symptomer.

Overvej vaccination som forebyggelse

Vaccination beskytter effektivt mod mange sygdomme, herunder flere af de her omtalte. Hos Danske Lægers Vaccinations Service tilbyder vi privatbetalt vaccination for influenza, -covid-19, RS-virus og kighoste.

For mere information om vaccinationsmuligheder, målgrupper og priser ved at læse mere herunder.

Kilder: Statens Serum Institut, TV2, DR

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk