Helvedesild udslæt med røde blærer på personens ryg

Ny vaccine tilgængelig fra 20. oktober

Helvedesild og nervesmerter hos personer over 50 år kan forebygges med vaccination. Shingrix® er tilgængelig fra oktober 2021.

Helvedesild – skoldkoppens forbandelse

Helvedesild kaldes også herpes zoster og er et smertefuldt udslæt med små blærer, der skyldes skoldkoppevirus (varicella-zoster-virus). Har du som barn haft skoldkopper, kan du potentielt få helvedesild. For virus har gemt sig i dine nerverødder og kan blive reaktiveret, vandre ud langs en nerve til huden og medføre smerter og udslæt. Ofte er udslættet halvsidigt og bælteformet. Og som navnet antyder, er smerterne voldsomme. For op til 20 % vil helvedesild ramme ansigtets store følenerve og give udslæt på pande, næsetip og til tider hornhinden, hvilket kan medføre synstab.

Langvarige mén

Er du over 50 år, kan helvedesild medføre langvarige nervesmerter (postherpetiske neuralgier), der kan vare måneder og år og være invaliderende. Samtidig øges risikoen for at få slagtilfælde med 30 %, et år efter at du har haft helvedesild. Selvom helvedesild kan behandles med antivirale midler og reducere udslæt og sygdomsforløb, kan nervesmerter ikke forebygges. Og du kan få det mere end én gang.

Risikoen for helvedesild stiger med alderen

98 % af alle voksne danskere har haft skoldkopper som barn. Statistikken viser, at hver 4. dansker bliver ramt af helvedesild, og risikoen stiger med alderen. Faktisk ses flertallet af tilfælde hos personer over 50 år, og halvdelen af alle 85-årige har haft helvedesild.

Endnu er der ingen danske nationale anbefalinger omkring vaccination mod helvedesild, men i lande som England, Frankrig og Tyskland har man i deres vaccinationsprogrammer indført vaccination af ældre mod helvedesild.

Forebyg risikoen for helvedesild – bliv vaccineret

Fra oktober 2021 er der kommet en ny vaccine på markedet. Shingrix® er en ikke-levende vaccine, der giver over 90 % beskyttelse mod helvedesild og postherpetiske neuralgier hos personer over 50 år og personer over 18 år, der er i særlig risiko for at udvikle helvedesild. Vaccinen gives i to doser med 2 (2-6) måneders interval og beskytter nuværende i op til 10 år.

Læs mere om vaccinen >

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk