DLVS vaccinatører på besøg på en brandstation for at vaccinere brandmænd

I kontakt med spildevand? – Få en firmaaftale

Beskæftiger I jer med spildevand og kloakslam?

Ved kontakt med spildevand og kloakslam, vil der være en forøget risiko for bakterieinfektioner, herunder hepatitis a og polio der udskilles med afføring.

I forbindelse med oversvømmelser hvor kloakker løber over, vil der være forøget risiko for bakterieinfektioner, herunder hepatitis a og polio der udskilles med afføringen og derfor udgør en potentiel smittekilde ved kontakt med spildevand. Stivkrampebakterien findes i jord og støv og vil ligeledes potentielt set kunne være til stede i spildevandet. Af samme årsag er det et krav fra Arbejdstilsynet at man skal være vaccineret mod difteri/stivkrampe, hepatitis a og polio ved arbejde med spildevand. Samme forholdsregler vil give god mening ved arbejde hvor en person kommer i direkte kontakt med vand under oversvømmelser.

Personer der ikke er vaccineret eller er ufuldstændigt vaccineret, skal ifølge arbejdstilsynet færdiggøre deres vaccination, for at være beskyttet under deres arbejde.

Ifølge At-vejledning D.2.14-1 – 1. januar 2005, omfatter det:

 • Stivkrampe (Tetanus)
 • Leverbetændelse (Hepatitis A)
 • Børnelammelse (Polio)

For at høre mere om priser og oprettelse af aftaler skriv på erhverv@dlvs.dk

Hvad er hepatitis A?

Hepatitis A er en leverbetændelse, der smitter gennem forurenet vand.

Hepatitis A forekommer i tarmen og afføring hos mennesker. Du vil få symptomer på hepatitis A cirka tre uger efter, du er blevet smittet, hvor sygdommen står på i omkring en til tre uger.


Symptomer på hepatitis A:

  Feber

  Kvalme

  Mavesmerter

  Gulsot

  Muskel- og ledsmerter

  Findes der behandling mod hepatitis A?

  Der findes ingen medicin mod hepatitis A.

  Forebyggelse mod hepatitis A:

  Hepatitis A kan forebygges ved vaccination og anbefales til personer der er i øget risiko for smitte herunder medarbejdere der arbejder med kloakslam og spildevand.

  Hvad er Polio?

  Polio er en virussygdom, der i enkelte tilfælde kan angribe nervecellerne i centralnervesystemet og forårsage lammelse i flere eller få muskler.

  Symptomer på Polio:

  De fleste raske mennesker udviser ikke symptomer ved polio. Hvis de gør, er det i de fleste tilfælde kun få influenzalignende symptomer. Men udvikler man få symptomer, er de mest almindelige og milde symptomer følgende:

   Feber

   Ondt i halsen

   Diarre

   Findes der behandling mod Polio?

   Der findes ikke nogen medicinsk behandling af polio. Dog er det vigtigt at behandle de mulige komplikationer, der kan opstå i forbindelse med sygdommen.

   Forebyggelse af polio:

   Polio kan forebygges ved vaccination og anbefales til personer der er i øget risiko for smitte herunder medarbejdere der arbejder med kloakslam og spildevand, hvis de ikke er færdigvaccineret i børnevaccinations programmet.

   Ønsker du en firmaaftale til dine medarbejdere?

   Hvis jeres medarbejdere skal vaccineres, kan man med fordel få oprettet en firmaaftale, så vaccination er lettere tilgængelig for medarbejderne.

   Aftale i vores landsdækkende klinikker:

   Hvis I er et firma der har medarbejdere der kan komme i kontakt med spildevand, kan du få lavet en firmaaftale i vores klinikker, så jeres medarbejdere kan opsøge vores klinikker og få de nødvendige vacciner.

   Vaccination på arbejdspladsen:

   Hvis I har brug for at få vaccineret en større grupper grundet arbejde med spildevand. e.g beredskaber i seneste tid grundet oversvømmelser, så kan vi arrangere et udkørende besøg.

   For at høre mere om priser og oprettelse af aftaler skriv på erhverv@dlvs.dk

   Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk