Pneumokok/Lungebetændelse
Pneumokokker er bakterier, der kan forårsage en række forskellige og alvorlige infektionssygdomme, som eksempelvis lungebetændelse, blodforgiftning, hjernehindebetændelse og mellemørebetændelse. Pneumokker er årsag til 60-80% af alle de lungebetændelser, som skyldes bakterier, og pneumokokinfektioner i form lungebetændelse rammer særligt ældre og svækkede personer. I Danmark forekommer der 4-8 tilfælde årligt pr. 1.000 personer over 65 år, hvilket svarer til ca. 4.000 tilfælde. 10-15% af disse tilfælde ender med dødsfald. En del af overdødeligheden i forbindelse med influenzaepidemier skyldes komplikationer med pneumokokinfektion.
Vaccine indhold
Vaccinen indeholder kapselpolysaccharid fra de 23 forskellige pneumokok-serotyper, der hyppigst giver alvorlige infektioner hos børn over 2 år samt voksne.
Hvem bør vaccineres?
Børn over to år og voksne, som har en øget risiko for hyppige eller alvorlige pneumokokinfektioner, herunder personer uden milt. Vaccinen anvendes til forebyggelse af sygdomme forårsaget af infektion med pneumokokbakterier, herunder blodforgiftning og meningitis. Endvidere er der muligvis en forebyggende effekt over for lungebetændelse.
Vaccine dosis
Vaccination gives normalt en gang som en injektion, der holder minimum fem år. Hvis vaccinationen skal gentages, kræver det en blodprøve via egen læge for at konstatere om vaccinen stadig er virksom.
Vaccination før rejse
Hvem bør ikke vaccineres?
I tilfælde af akut sygdom ledsaget af feber bør vaccinationen udskydes. Personer, som har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med vaccinen. Personer med alvorlig allergi over for et eller flere af indholdsstofferne.
Graviditet og amning
Kan om nødvendigt anvendes.
Beskyttelsestid
Bivirkninger
Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber.