Hvad er helvedesild?

Viste du at alle, der har haft skoldkopper, kan få helvedesild, og risikoen stiger med alderen.

” Cirka 98 % af alle dansker har haft skoldkopper og 1 ud af 4 danskere, vil senere hen i livet opleve at virusset reaktiveres, hvilket vil udløse et udbrud af Helvedesild.”

Rejsemedicinsk ekspert Dr. Carsten Schade Larsen

Test din risiko for helvedesild

Er du i risiko for helvedesild? 1 ud af 4 danskere rammes af helvedesild. Tag testen herunder og se om du er i risikogruppen.

Sådan hjælper vi dig

Helvedesild er en smertefuld hudsygdom forårsaget af varicella zoster-virusset, det samme virus, der forårsager skoldkopper. Heldigvis kan du beskytte dig mod helvedesild med en vaccine.

1. Book tid til konsultation

Book en tid til personlig konsultation

2. Tal om dine muligheder

Er du i risiko for helvedesild?

3. Bliv vaccineret

Bestil tid til vaccination her

Klar til vaccination? Vi har klinikker over hele Danmark. 

Dækning for sygforsikring Danmark

Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark, får du 50% i tilskud. Danske Lægers Vaccinations Service indberetter elektronisk til “danmark”.

Husk at oplyse om medlemskab af “danmark” inden regningen bliver udfærdiget.

*Det fulde beløb skal betales i vores klinik, hvorefter du får refunderet pengene igennem Sygeforsikring Danmark.

Det skal du vide om helvedesild

Det er muligt at blive vaccineret mod Helvedesild, hvilket er med til at minimere risikoen for Helvedesild med hele 90% og på denne måde forbygger man risikoen for at få Helvedesild.

Men hvis du har et svækket immunforsvar på grund af en anden tilstand, f.eks. HIV/AIDS, cancer eller autoimmune sygdomme, kan du være mere tilbøjelig til at udvikle Helvedesild.

Book tid til konsultation

Helvedesild er en infektion i huden, der forårsages af herpes virus. Symptomerne på Helvedesild kan variere fra person til person. Vi har beskrevet, de mest almindelige tegn på infektion:

  • Røde, smertefulde udslæt på huden, som typisk viser sig i ansigtet eller på brystet, men kan også forekomme andre steder på kroppen.
  • Blærer på huden, der kan være fyldt med væske.
  • Smerter, kløe eller brændende fornemmelse i området med udslættet.
  • Feber, hovedpine, muskelsmerter og generel utilpashed.

Hvis du oplever nogen af disse symptomer, bør du søge lægehjælp, da Helvedesild kan være smertefuldt og kan føre til infektion i andre dele af kroppen. Lægen kan ordinere medicin, der kan hjælpe med at lindre symptomerne og fremskynde helingen. Der findes dog ingen kur, kun forbyggende vaccination.

Alle, der har haft skoldkopper, kan blive ramt af Helvedesild, men risikoen stiger, jo ældre du er. Hvis du er 50 år eller derover, eller hvis du lever med nedsat immunforsvar, har du større risiko for at blive ramt af sygdommen.

Når du har haft skoldkopper, forsvinder virus ikke helt. I stedet går det i dvale og lægger sig nær rygmarven. Immunforsvaret kan derefter holde virusset under kontrol i årevis. Når du bliver ældre, svækkes immunforsvaret helt naturligt, og det giver virusset mulighed for at vandre tilbage langs nervebanerne og ud mod huden. Og så får du Helvedesild.

Helvedesild er en smertefuld sygdom. Den kan vise sig som dybe smerter eller jag i huden, der efterfølges af et karakteristisk rødt udslæt med blærer, der kan blive fyldt med pus eller blodig væske.

Symptomer beskrives som en brændende smerte, der kan virke hæmmende i hverdagen.
I begyndelsen kan det være svært at skelne symptomer på helvedesild fra almindeligt eksem eller hududslæt som nældefeber. Sygdommen starter nemlig med lette symptomer som hovedpine og sygdomsfornemmelse i kroppen, som du kender det fra influenza. Dernæst kommer svien, kløen og prikken i huden efterfulgt af det røde, smertefulde udslæt. Udslættet adskiller sig desuden fra andre udslæt ved, at det kun forekommer på den ene halvdel af fx kroppen eller ansigtet.

Du bør altid opsøge din læge ved mistanke om helvedesild. Hvis du reagerer på symptomerne inden for 48–72 timer, kan medicinsk behandling nemlig afdæmpe udbruddet af helvedesild.

Hverken sund kost, regelmæssig motion eller god håndhygiejne kan forebygge helvedesild. Det eneste, der kan forebygge sygdommen, er vaccination. Vaccinationen hjælper immunforsvaret med at danne antistoffer, der holder skoldkoppevirusset nede.

Vi sammensætter en vaccinationsplan til dig med de rejsevaccinationer, du skal bruge for at være fuldt beskyttet mod sygdommene i den tid, du rejser. Hvis du vælger at blive vaccineretfå endnu en vaccinedosis, når du kommer hjem, kan du opretholde sygdomsbeskyttelsen i mellem tre år og resten af livet.

Det kan du få mere at vide om til din konsultation hos os. Få tid på en klinik i nærheden af, hvor du bor.

Find klinik

Som backpacker på rejser til tropiske og subtropiske egne, skal du være opmærksom på malaria. I vores Landeguide kan du søge på et land og læse, om der er malaria i det område, du skal rejse i. Er du i tvivl, kan du spørge os, når du kommer til din første konsultation.

Der er forskellige midler mod malariamyggen, herunder medicin og myggebalsam. På vores hjemmeside kan du bestille en digital recept på malariamedicin. Se, hvordan >

Hvis du vil beskytte dig med myggebalsam, skal det indeholde midlet DEET. Det er sikkert og effektivt mod malariamyg, flåter og sandfluer. I vores klinikker kan du købe myggebalsam med 40 % DEET, og du kan læse mere om midlet her >

Når du booker tid til vaccination hos os, hjælper vi dig også med at afklare dit behov for malariamedicin, og om nødvendigt at udskrive en recept.

Find klinik

Skal du til et område, hvor der er høj risiko for smitte med rabies fra dyr, bør du overveje at blive vaccineret mod rabies. Du kan læse mere om sygdommen og vores rabiesvaccine her >

Er du i tvivl, om du også skal vaccineres mod rabies før din backpackertur, kan vi rådgive dig om det, når du kommer og får sammensat din vaccinationsplan hos os.

Denguefeber er en tropesygdom, der bliver spredt af myg i tropiske og subtropiske områder i Asien, Afrika, Syd- og Mellemamerika. Hvis du skal af sted som backpacker til et eller flere af disse områder, bør du overveje at blive vaccineret mod denguefeber. Læs mere om vores vaccination mod denguefeber her >

Er du i tvivl, om du skal vaccineres mod denguefeber, kan vi rådgive dig om det, når du kommer og får sammensat din vaccinationsplan hos os. Her vil du også få dine første vaccinedoser.

Få lagt en vaccinationsplan >

Ja. På vores hjemmeside kan du bestille digitale recepter. Recepterne bliver udstedt af vores læge Carsten Schade Larsen, alt efter dine sundhedsmæssige behov.

Vi kan både udstede digitale recepter på malariamedicin og antibiotika mod rejsediarré.

Bestil recept online >

Du kan også kontakte os på telefon 77 99 77 99 eller e-mail vaccination@dlvs.dk